- La nova llei permetrà enfortir les relacions amb la Unió Europea (UE) i reforçar les relacions bilaterals
- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha posat en relleu que la llei “simbolitza el compromís del país en la seva internacionalització i la seva vocació europea”
El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha subratllat el “caràcter històric” de la Llei de d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea que ha aprovat avui per majoria el Parlament de Catalunya. Segons el conseller, aquesta es tracta d’una llei “pionera”, que “simbolitza el compromís del país en la seva internacionalització i la seva vocació europea”. En declaracions als mitjans de comunicació un cop aprovada la llei, el portaveu del Govern ha posat en relleu i ha agraït “l’amplíssim suport del Parlament” que “simbolitza i il·lustra aquesta vocació, aquest pas de gegant que té a veure amb l’articulació d’estructures d’estat”. “La votació d’avui ha estat també una votació d’estat, la política exterior, l’acció exterior es configura amb grans consensos, com avui ha estat el cas” ha reblat.
La Llei d’Acció Exterior de Catalunya i de Relacions amb la Unió Europea (LAEC) s’ha aprovat amb un gran consens parlamentari, (100 vots a favor de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA; 29 en contra de PPC i C's i 3 abstencions de la CUP) fruit de l’alta participació i interès de la majoria de grups.
L’objectiu de la LAEC és enfortir les relacions amb la Unió Europea (UE) i avançar envers una acció exterior coherent i eficaç encaminada a posicionar els interessos de Catalunya a nivell internacional i reforçar les relacions amb altres governs, organismes multilaterals i xarxes de cooperació. A més, la llei fixa com a un objectiu bàsic la promoció internacional de la llengua i la cultura catalanes.
L’aprovació de la llei respon a un mandat estatuari, de manera que l’acció exterior de Catalunya deixa de ser una pràctica política i esdevé una obligació legal. En aquest sentit, el Consell de Garanties Estatutàries ha validat la constitucionalitat absoluta de la nova llei per unanimitat, fet que avala la convicció del Govern i el Parlament de Catalunya que la LAEC és plenament estatutària i constitucional.
Amb l’aprovació de la nova llei d’Acció Exterior, Catalunya marca una fita pionera atès que esdevé el primer govern no estatal que es dota d’una legislació tan complerta com aquesta. En aquest sentit, la llei no és únicament de caràcter administratiu, sinó que fixa els principis rectors, finalitats i instruments per a desenvolupar una acció exterior coherent i al servei de la totalitat dels institucions i agents socials del país. Alhora, al LAEC atorga a la societat civil un rol rellevant en l’establiment de les línies d’actuació de l’acció exterior catalana. En aquest punt, el suport a les comunitats catalanes a l’exterior esdevé un eix prioritari de la nova llei.