Vilanova i la Geltrú divulgarà la Línia 900900120
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, el gerent de Viu Comerç, Xavier Arrojo, i el president del Gremi d’Hoteleria i Restauració, Jaume Martí, han formalitzat avui un acord de col·laboració per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120.
 
L’objectiu d’aquest acord és incrementar el coneixement d’aquest servei entre la ciutadania, especialment entre les dones que pateixen violència domèstica i/o els seus familiars, a través de la distribució estratègica de cartells i adhesius als establiments i comerços de la ciutat.
 
En l’acte d’aquest matí, Neus Lloveras ha volgut agrair la col·laboració del Gremi i de Viu comerç en aquest intent, ha dit,  “d’aconseguir poder eliminar aquest gran problema social que és la violència cap a les dones. La difusió que en poden fer els establiments és molt important, ja que tenen un gran públic. El que fan els comerços adherint-se a aquesta campanya cal veure-ho com una acció solidaria que se’ls ha d’agrair i reconèixer”
 
Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones ha explicat la importància d’aquest servei que, tot i estar sempre molt ben valorat, encara és poc conegut. Per Montserrat Gatell, si la seva difusió estigués més estesa moltes més persones se’n podrien beneficiar. “Aquest telèfon és, en moltes ocasions, el primer lloc on la víctima exposa la seva situació. I no només s’atenen dones, sinó que cada vegada hi ha més gent de l’entorn de la víctima que també l’utilitza. I això és molt important”
 
El regidor de Salut, Francesc Sànchez Vera, també present a l’acte de signatura de l’acord, ha explicat que la població de Vilanova i la Geltrú és especialment sensible a aquests temes, després de dos malaurats episodis on dues dones van perdre la vida a causa de la violència de gènere. Pel regidor, amb la difusió a nivell de carrer s’arribarà a molta més població, però a més “la confidencialitat del tot el procés ha de permetre que les dones que pateixen aquestes situacions de violència perdin la por a ser més visibles, perquè amb el reconeixement del problema és més fàcil trobar la solució”
 
Línia 900900120
 
El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat 181 trucades procedents de la comarca del Garraf. Enguany, fins a mes d’octubre, n’ha rebut 137.
 
A Catalunya, el telèfon 900900120 ha atès entre els mesos de gener i octubre un total de 7.427 trucades. En un 94,3% de les ocasions es tracta de violència psicològica, en un 35,6% de violència física, en un 8,4% de violència econòmica i en un 2,9% de violència sexual.  El 38,9% de les dones que truquen tenen entre 31 i 40 anys, i el 29,1 entre 41 i 50 anys. Cal destacar que el 23,3 % de les trucades la fan persones de l’entorn més immediat de la víctima.
 
L’atenció que ofereix la Línia 900900120 és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia, i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. És un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació a la xarxa especialitzada el més acompanyada possible. En les situacions més extremes també realitza el contacte amb els serveis d’emergències policials i de salut.
 
L’Institut Català de les Dones i els municipis col·laboren en la divulgació del servei 900900120 en el marc d’un acord amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Per altra banda, les següents empreses i organismes privats també s’hi han adherit: TMB, PIMEC (patronal que representa les micro, petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya), Caprabo, Carrefour, Bonpreu, Àrea de Guissona, Consum, El Corte Inglés, Supermercats Llobet, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturns i el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya.