• L’objectiu de la participació de Protecció Civil de la Generalitat en aquestes jornades ha estat explicar als municipis les eines de què disposen per facilitar la col·laboració en el coneixement i la reducció dels riscos
  • La jornada ha servit, també, per presentar la Revisió del Decret 82/2010 i la simplificació i nou format de la planificació municipal en matèria de protecció civil
  • Durant la sessió també s’han revisat les campanyes de sensibilització en prevenció de riscos de la Direcció General de Protecció Civil
 
La Direcció General de Protecció Civil DGPC de la Generalitat de Catalunya ha participat aquest matí a la jornada “Els nous reptes de la Protecció Civil a Catalunya” adreçada als representants dels ajuntaments que formen part de la Comissió de Prevenció i Seguretat de la Federació de Municipis de Catalunya. La jornada ha tingut lloc a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya.
 
El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Jaume Guamis, ha estat l’encarregat de presentar la sessió, amb l’objectiu de donar a conèixer totes aquelles eines que ofereix la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat per facilitar la col·laboració dels municipis en el coneixement i la reducció dels riscos.
 
Entre les eines que es posen a disposició dels municipis destaquen els convenis que estableixen un marc de col·laboració entre el Departament d’Interior i les diferents diputacions en el pla de formació en matèria de protecció civil per a càrrecs electes i també per alts funcionaris i tècnics. A data d’avui, el Departament d’Interior ha signat convenis de col·laboració amb la Diputació de Barcelona (9 d’abril de 2014), amb la Diputació de Lleida (24  de gener de 2014 i prorrogat fins al 31 de desembre de 2015), amb la Diputació de Girona (signat el 9 d’abril de 2014 i prorrogat fins al 31 de desembre de 2015) i amb la Diputació de Tarragona (30 de maig de 2014).
 
En l’àmbit de col·laboració amb els municipis, la DGPC té previst realitzar properament un total de 22 sessions: 18 a Barcelona i 4 a la Catalunya Central. En els municipis de més de 50.000 habitants les sessions personalitzades s’estructurarien en una presentació institucional del projecte adreçada a càrrecs electes; una formació bàsica en protecció civil adreçada a càrrecs electes; una formació tècnica sobre funcions de la protecció civil municipal adreçada a alts funcionaris i personal tècnic de l’administració local (arquitectes municipals, tècnics de cultura, tècnics de medi ambient,...); i uns tallers pràctics sobre aspectes específics de la protecció civil municipal adreçat a tècnics de protecció civil municipal.
 
La jornada d’avui ha servit, també, per presentar als municipis els canvis en curs de la normativa de protecció civil com la revisió del decret 82/2010. Aquesta revisió redueix significativament​ l’afectació de les activitats, i simplifica notablement la gestió dels plans d'autoprotecció i la tramitació de la documentació. També s'ha presentat la revisió del Decret 210/1999 sobre planificació de protecció civil municipal, el decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s’aprova el contingut mínim per a l’elaboració i l’homologació dels plans de protecció civil municipals i s’estableix el procediment per a la seva tramitació conjunta.  
 
L’objectiu del nou decret pretén que els municipis puguin elaborar, aprovar i incloure tots els riscos en un únic document, fet que ha de facilitar i fer més àgil l‘elaboració i tramitació dels plans d’emergència dels municipis.
 
Davant la presència dels representants dels ajuntaments que formen part de la Comissió de Prevenció i Seguretat de la Federació de Municipis de Catalunya, s’han volgut destacar i impulsar, també, les campanyes de sensibilització a la població per a la prevenció dels diversos riscos.
 
Les campanyes de sensibilització pretenen fomentar la cultura social de protecció civil, amb l’objectiu de preparar a la població davant  situacions d’emergència o risc col·lectiu greu. Per aconseguir-ho, les campanyes de sensibilització han de donar a conèixer el risc, les pautes a seguir per prevenir-lo i les actuacions d’autoprotecció per tal de fomentar una conducta adequada davant una situació d'emergència. En aquest sentit, la DGPC posa a disposició dels municipis formació, suport i material per dur a terme aquestes campanyes i arribar al màxim de gent possible.
 
A la segona part de la jornada, la Federació de Municipis de Catalunya, com a divulgadora de les bones pràctiques en protecció civil, ha presentat diversos projectes: El  cap de Divisió de Prevenció i Protecció Civil de l'Ajuntament de Barcelona,  Joan Pedreny, ha presentat el Parc de la Prevenció; El cap del departament de Protecció Civil de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, Àngel Simón, ha presentat el projecte d'avisos a la població en cas de risc químic; La cap del departament de Protecció Civil de l'Ajuntament de Mataró, Carlota Dicenta, ha  presentat tres casos de bones pràctiques (el servei de whatsapp per avisos massius a la població en cas d'emergències; accions preventives al servei de platges; i el Projecte Grundtvig en col·laboració amb Berlín, Viena i Amsterdam, per donar formació a nouvinguts en temes d'emergències).