• Hores d’ara  els rius Fluvià, Ter, Cardener i Siurana són els que comporten més risc amb cabals molt elevats que podrien comportar inundacions a les zones properes de les seves lleres
  • El Congost, l’Anoia, el Tordera, el Francolí, el Llobregat i el Foix baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat.
  • Es preveu que els cabals creixin encara més amb les properes pluges previstes
  • Davant la l’acumulació d’aigua es recomana no estacionar el vehicle a rieres ni circular a prop de zones inundables i consultar les incidències viàries abans dels desplaçaments 
  • A prop del mar, ports i espigons, respecteu la senyalització i no us hi acosteu, ja que les onades podran ser molt fortes
  • El risc per acumulació de pluja continua sent important
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per les incidències que han deixat les pluges aquesta nit, per l’alt cabal de molts rius i per la previsió de més pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els rius en general presenten cabals força elevats que poden provocar inundacions en zones properes a les seves lleres.
 
Incidències
Les pluges de la matinada han provocat el desbordament de la riera i l’ensorrament parcial de la Rambla. Les fortes pluges que han afectat Figueres de matinada ha fet que es compliquessin molt els accessos. L’autopista AP-7 s’ha tallat en sentit sud per inundacions i s’han fet desviaments per la sortida 3. La concessionària de l’autopista Abertis ha posat el seu pla d’autoprotecció en alerta D’altra banda, en aquest municipi s’ha hagut de tallar la N-II. El municipi de Figueres ha obert el Pavelló Municipial per fer l’atenció social de les persones que ho puguin necessitar
Els municipis següents han activat el seu Pla d’actuació municipal (PAM) per inundacions:
  • En fase d’Emergència els municipis de Vilafant i Figueres.
  • En fase d’Alerta: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès, Peralada, Tremp, Cardona, Llançà, Vic, Sallent i Castellbell
El centre de control de BCASA ha confirmat la fase de inundació parcial del Pla d’emergència del Parc fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.
 
D’altra banda, el municipi de Barcelona ha activat el seu plau per estat de la mar.
 
 
En aquests moments, l’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat que els cabals dels rius Fluvià, Ter, Cardener i Siurana són els que comporten més risc. El Congost, l’Anoia, el Tordera, el Francolí, el Llobregat i el Foix baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat. Si les pluges persisteixen es poden donar inundacions a les zones properes de les seves lleres.
 
Davant d’aquesta situació Protecció Civil ha avisat els municipis de les conques d’aquests rius per tal de que evitin els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell.
 
El telèfon d’emergències 112 Catalunya, ha rebut des de les 02:00 hores fins les 10:00 hores d’avui 492  trucades relacionades amb la llevantada. En l’acumulat de trucades des de que es va activar l’alerta del pla INUNCAT el 112 ha rebut 1.423 trucades. Durant la nit, des del municipi de Figueres s’han arribat a fer 176 trucades i des de Vilafant 51.
 
De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20 hores d’ahir i les 10 hores d’aquest matí, un total de 408 serveis relacionats amb la pluja.
 
Per regions d’emergències (RE) els serveis s’han distribuït de la següent manera:
 
  • RE Girona: 305 serveis (144 Figueres, 39 Vilafant, 21 Vilamalla)
  • RE Lleida: 29 serveis
  • RE Tarragona: 19 serveis
  • RE Metropolitana Nord: 22 serveis (5 Sant Cugat del Vallès, 4 Sabadell)
  • RE Centre: 19 serveis
  • RE Metropolitana Sud: 9 serveis
  • RE Terres de l’Ebre: 5 serveis
 
D’aquests serveis cal destacar els 305 que s’han concentrat a la demarcació de Girona i sobretot els 144 que corresponen al municipi de Figueres.
 
Cal destacar, que a Figueres, durant la matinada, els Bombers han hagut d’atendre força serveis per atendre, rescatar i traslladar a zona segura, diverses persones que havien quedat atrapades a l’interior dels vehicles a causa de la gran acumulació d’aigua en molts punts del municipi. A una discoteca situada a la zona del Recinte Firal de Figueres, s’ha hagut de traslladar a zona segura els clients que no podien sortir a l’espera de la millora de la mobilitat per la zona.
 
Aquest matí, dues dotacions dels Bombers s’han desplaçat amb una autoescala i un camió a Les Preses, juntament amb efectius dels Mossos d’Esquadra, per desallotjar, com a mesura preventiva, un total de 12 infants i 5 monitors  d’una casa de colònies a causa de l’acumulació d’aigua.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments hi ha 13 vies afectades per la pluja, ja sigui per inundacions o esllavissades, la majoria d’elles a la comarca gironina de l’Alt Empordà:
 
  • AP-7 Figueres (tallada sentit Barcelona per inundacions, desviaments per sortida 3)
  • C-252 Far d'Empordà (inundada i tallada)
  • C-26 Borrassà (hi ha esllavissades i està tallada)
  • C-31 Vilamalla (inundada i tallada)
  • GIP-5129 Vilafant (inundada i tallada)
  • GIV-6219 Siurana (inundada i tallada)
  • GIV-6226 Garrigàs (inundada i tallada)
  • N-IIa Figueres(inundada i tallada)
  • N-260 a Llançà (inundada i tallada) i Portbou (esllavissades i pas alternatiu)
 
Altres vies amb problemes són: C-1411b a Manresa (inundada i tallada), la C-26 a Alfarràs (hi ha unes esllavissades i està tallada) i la C-65 a Cassà de la Selva (hi ha bassals d’aigua i cal circular amb cautela).
 
Per saber l’estat del trànsit consulteu el web d’incidències de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i a Twitter @transit
 
Les principals recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat van enfocades sobretot de cara a la mobilitat durant aquests dies (adequar-la a les pluges fortes en cada moment). També és important recordar que aquests dies cal evitar els accessos a punts del litoral on la llevantada i els cops de mar poden provocar accidents.
 
També es demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,... evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d'aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.
 
Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de zones inundables i de rius i rieres i preferiblement en zones elevades.
 
L’alerta del pla INUNCAT, activada des del passat dijous al matí, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil...), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.
 
En quant a la mobilitat, cal seguir les indicacions i consells del Servei Català de Trànsit (SCT) a l’enllaç http://conducciosegura.gencat.cat/ca/situacions_meteorologiques_adverses