Es tracta d’una campanya impulsada pel CatSalut amb col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics
A partir d’avui, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida, un total de 20 oficines de farmàcia de les principals ciutats de la Regió Sanitària de Girona, poden començar a realitzar determinacions de VIH a través d’un test ràpid. L’objectiu de la iniciativa és mantenir estable la prevalença d’infeccions pel VIH, disminuint-ne la incidència i incrementant la supervivència dels afectats. Així, es vol fomentar la detecció precoç del VIH en col·lectius que presenten conductes de risc, i que no acostumen a usar la xarxa pública sanitària de forma habitual. És per aquest motiu que s’ha optat per implantar aquest projecte amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Girona (COFGI) i facilitar la realització del test a través de les farmàcies de la Regió.
Els beneficis d’una detecció precoç de la infecció són dobles. D’una banda, permet a la persona infectada accedir a un tractament eficaç que millora la seva qualitat de vida i, de l’altra, redueix la transmissió del virus a altres persones gràcies a l’adopció de mesures preventives.
La prova s’adreça a les persones majors de 16 anys que voluntàriament vulguin realitzar-se-la i que presentin una conducta de risc d’infecció pel VIH. La prova tindrà un cost de 10 Euros. Simplement caldrà fer una punció a la punta d’un dit amb una llanceta per recollir una petita mostra de sang. El resultat de la determinació se sap al cap de 15 minuts. Aquesta prova, però, no és per si mateixa una prova diagnòstica. En cas que es produeixi un resultat reactiu (positiu), és important que l’usuari acudeixi a un centre especialitzat, on un laboratori homologat s’encarregarà de fer les determinacions analítiques adients i un metge emetrà el diagnòstic i la confirmació corresponents. És per això, que s’ha planificat un dispositiu específic per facilitar el mateix farmacèutic a tramitar la derivació de l’usuari al centre especialitzat que haurà de confirmar el resultat positiu detectat.
Aquest projecte es va començar a implantar de manera pilot l’any 2009 a Barcelona i ara s’implanta també a les poblacions de Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palafrugell, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols, totes elles amb més de 20.000 habitants. Les oficines de farmàcia d’aquests municipis que s’hagin acollit a la iniciativa disposen d’una identificació del Programa "Fes-te la prova", amb els logotips del Departament de Salut i del COFGi. Per poder posar en marxa aquesta actuació, els farmacèutics que s’han acollit al programa han rebut una formació específica, tant pel que fa a aspectes tècnics referents a la pràctica de la prova, els valors predictius com als aspectes d’entrevista motivacional i counselling a l’usuari.
La sida a Catalunya
Al 2013, segons dades provisionals de l’informe CEEISCat sobre la Vigilància epidemiològica, s’han notificat un total de 566 casos, el que representa una taxa de 7,8 casos per 100.000 habitants, una taxa que es manté estable en els darrers anys. La transmissió de la infecció pel VIH en el nostre medi continua sent majoritàriament via sexual (88%) i, en aquest sentit, s’ha detectat un increment dels diagnòstics de VIH en la població d’homes que tenen sexe amb homes (HSH). L’informe també assenyala que es manté l’elevada proporció de diagnòstics de VIH en persones immigrants essent del 42% per al 2013. El nombre de diagnòstics de casos de SIDA continua en descens reflectint el bon accés als tractaments antiretrovirals per part dels afectats.
Podeu consultar aquí el llistat de les farmàcies gironines adherides al programa:
www.cofgi.cat, secció " Serveis a l’Oficina de Farmàcia/Determinació del risc d'infecció per VIH"