El conseller Pelegrí durant la seva intervenció
El conseller Pelegrí durant la seva intervenció
Aquests projectes tenen per objectiu promoure productes de qualitat amb DOP i IGP com a part de la dieta més saludable del món
 
Es presenta l’inventari de la Dieta Mediterrània i el logotip “Producte DM, la dieta més saludable del món”
 
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i president de la Fundació Dieta Mediterrània, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, del director general de l’INCAVI i conseller delegat executiu de Prodeca, Jordi Bort, i del director executiu de la Fundació Dieta Mediterrània (FDM), Domingo Valiente, ha presidit avui a Barcelona la presentació dels nous projectes de la Fundació Dieta Mediterrània per promoure productes de qualitat amb DOP i IGP.
 
En concret, durant l’acte s’ha presentat l’inventari de la Dieta Mediterrània i el logotip “Producte DM, la dieta més saludable del món”.
 
Pel que fa a l’inventari de la dieta mediterrània, es tracta d’un registre documental on es reflecteix el Patrimoni que constitueix aquesta dieta. L’inventari comprèn paisatges, activitats de producció, tècniques i oficis, aliments, receptes, espais culturals i festivitats i celebracions. La finalitat d’aquest inventari és contribuir a la salvaguarda de la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial. Ja s’ha realitzat una primera fase, el 2013, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura, consistent en un inventari de la Dieta Mediterrània a Catalunya, Andalusia, Castella-la Manxa, Castelló i Múrcia.
 
El conseller Pelegrí ha explicat que ara s’iniciarà una segona fase on es recolliran totes les indicacions geogràfiques protegides (IGP), denominacions d’origen protegides (DOP), ETG i marques de qualitat (MQ) de Catalunya. L’objectiu, ha dit el conseller, és afavorir més promoció de les marques col·lectives que garanteixen rigor i qualitat.
 
Pel que fa al logotip “Producte DM, la dieta més saludable del món”, des de la Fundació Dieta Mediterrània es proposa incorporar aquest segell als productes catalans amb distintius de qualitat (DOP, IGP... ) a partir dels convenis que se signaran entre el Departament-FDM i cadascuna de les DOP i IGP. La finalitat és aportar més valor afegit a aquests productes.
 
Durant la seva intervenció, Pelegrí ha afirmat que la dieta mediterrània no només és un patró alimentari que combina ingredients de l’agricultura local, sinó un estil de vida, una aposta per uns valors compartits d’un territori, un model d’alimentació i uns hàbits de consum propis de la cultura mediterrània”.
 
Josep Maria Pelegrí ha recordat que darrere dels aliments catalans hi ha tot un sector agroalimentari que aposta per la innovació, per la creativitat, per la garantia i la traçabilitat d’uns productes que aporten un servei essencial a la població, com és l’alimentació.
 
“Catalunya és un país mediterrani, obert i avançat, i això vol dir que ha incorporat a la tríada de l’alimentació mediterrània clàssica (blat, oli i vi) productes de tot el planeta, i els ha transformat en una de les cuines més emblemàtiques del món”, ha remarcat Pelegrí, que també ha assenyalat que “la simplicitat i la varietat han donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments, basada en els productes frescos, locals i de temporada”.
 
En aquesta línia, el conseller ha explicat que s’ha de fer pedagogia social del maridatge entre dieta mediterrània i salut, perquè la societat catalana assumeixi el concepte que el consum dels aliments catalans de qualitat, que formen part de la dieta mediterrània, són la millor manera de realitzar una ingestió d’aliments que afavoreixin la salut humana.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 
 
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 231