La consellera Munté ha lliurat el Premi Voluntariat de la Generalitat de Catalunya a l’entitat Gresol – Projecte Home
 
En el decurs de l’acte, el cantant Joan Dausà ha presentat Aquí em tens, un tema que vol convertir-se en l’himne de les voluntàries i voluntaris
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han presidit la celebració institucional del Dia Internacional del Voluntariat, que ha tingut lloc aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament. Els han acompanyat el director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat, Ramon Terrassa; la presidenta del Centre Europeu del Voluntariat, Eva Hambach, i la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina.
 
D’aquesta manera les institucions i les entitats fan un reconeixement públic a totes aquelles persones que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques de voluntariat en els diferents àmbits: social, comunitari, ambiental, cultural i internacional.
 
El periodista i escriptor Màrius Serra ha conduït l’acte, que també ha comptat amb les actuacions musicals de l’Orfeó Català i de Joan Dausà. El cantat ha presentat en exclusiva el tema Aquí em tens, una cançó que vol convertir-se en l’himne del conjunt de voluntàries i voluntaris del país i que s’ha lliurat a tots els assistents.
 
Durant la seva intervenció, Munté ha defensat un model català de voluntariat “en què la gent vol participar i decidir, no vol ser només enviada a fer una feina a un lloc, sinó que també vol i ha de ser co-responsable del què, del per què, del com i del quan”.
 
La consellera ha destacat que “el Govern de Catalunya es dedica a acompanyar, facilitar, donar suport i reconèixer la tasca voluntària, però en cap cas a substituir o dirigir. Un país fort demana que no es confonguin els rols de cadascú”. En aquest sentit, Neus Munté ha recordat diverses actuacions endegades des del Departament els darrers anys com ara l’impuls de la llei del voluntariat, que es troba en tràmit parlamentari; el nou Pla Nacional d’Associacionisme i Voluntariat; la capitalitat europea del voluntariat de Barcelona; la renovació del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat; la recuperació de l’Escola d’Estiu del Voluntariat i del Premi Voluntariat, o el suport al II Marketplace i a les grans campanyes basades en voluntariat, com la del Gran Recapte o la Marató de TVC.
 
La consellera també ha fet referència al projecte VERSO, que aquest matí ha celebrat la darrera trobada després de dos anys de treball. Un projecte que segons Munté “ha demostrat que el voluntariat és una eina de creació d'ocupació i que al nostre país tenim 5 de les 10 millors experiències europees més exitoses en aquest camp”.
 
Finalment, la titular de Benestar Social i Família ha volgut reivindicar que “els voluntaris no són ni de l'administració, ni de l'entitat... els voluntaris i voluntàries són de les causes que els mouen i que els empenyen a ser actius en una societat que senten seva i que volen millor, fent el pas d'espectador a protagonista”.
 
 
XXI Premi Voluntariat
En el decurs de l’acte, la consellera ha lliurat el XXI Premi Voluntariat de la Generalitat de Catalunya a Gresol – Projecte Home. L’entitat ha rebut 10.000 euros per a dur a terme l’any vinent el projecte Mesures per la Transparència i les bones pràctiques de voluntariat a Projecte Home. L’entitat guanyadora haurà de presentar públicament l’execució d’aquest projecte a finals de 2015, en el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat.
 
El jurat, format pel director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa; la síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, i la periodista Rita Marzoa han premiat aquest projecte que parteix de la revisió i actualització del Pla de Promoció i Formació del Voluntariat intern de l’entitat, incorporant criteris de participació de les persones voluntàries per garantir la transparència i les bones pràctiques.
 
Després d’uns anys sense convocar-se, Benestar Social i Família ha recuperat i renovat aquest guardó. Enguany s’ha centrat en aquelles activitats o projectes la finalitat dels quals fos millorar o potenciar la transparència de l'entitat, tant en l’àmbit intern dels seus membres, com en l’àmbit extern, de cara a la ciutadania i també a altres agents amb qui treballa en xarxa o dels quals rep suport. La transparència i la rendició de comptes de les entitats és precisament una de les línies prioritàries que fixa el Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat 2014-2015.
 
 
Barcelona, capital europea del voluntariat 2014
L’acte d’aquesta tarda ha suposat també la cloenda de Barcelona com a capital europea del voluntariat. El Centre Europeu del Voluntariat amb el suport del Parlament Europeu va designar la capital catalana com la primera ciutat del continent a rebre aquesta distinció. Amb motiu de la designació, durant aquest 2014 el Departament de Benestar Social i Família, que va presentar la candidatura de Barcelona al costat de l’Ajuntament, ha organitzat i participat en diverses activitats com ara l’Escola d’estiu del voluntariat o el Marketplace, punt de trobada entre voluntariat i empresa.
 
La Capital Europea del Voluntariat és una iniciativa del Centre Europeu del Voluntariat, que té per objectiu promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donen suport i mantenen una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme.
 
En el transcurs de l’acte, la presidenta del Centre Europeu del Voluntariat ha anunciat que la ciutat de Lisboa ostentarà aquest càrrec el 2015.
 
La celebració institucional del Dia Internacional del Voluntariat ha acabat amb la projecció d’un mapping dedicat al voluntariat a la façana de l’Ajuntament.