• El Departament de Territori i Sostenibilitat promou un acte de celebració pel 20è aniversari del Distintiu, que reconeix les empreses que hi han apostat i col·laborat
  • Aquesta ecoetiqueta és una marca d’innovació que posa en valor l’ecoeficiència i la responsabilitat ambiental de les empreses, que l’obtenen de forma voluntària
TES
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha presidit aquest matí al CaixaForum de Barcelona la celebració del 20è aniversari del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental, més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent. Amb la creació del Distintiu, Catalunya va ser capdavantera en disposar d’un sistema d’etiquetatge ecològic propi a nivell regional a Europa, alineant-se així  amb altres països europeus amb una llarga trajectòria en matèria ambiental, com Alemanya o els països nòrdics, que disposen des de fa anys del seu propi sistema.
 
 
En els últims anys, el marc normatiu nacional i europeu ha fet grans avanços pel que fa a les exigències mínimes a complir en matèria ambiental per part de les empreses, però moltes han volgut anar més enllà i han buscat l’excel·lència mitjançant l’obtenció d’etiquetes ecològiques que acrediten aquest esforç suplementari. Actualment, al nostre país hi ha 188 empreses certificades amb el distintiu, 823 productes i 149 serveis. Per sectors, la distribució és la següent:
 
Les categories amb major nombre d’atorgaments d’empreses són els establiments de turisme rural (43), les instal.lacions juvenils (32), els tallers de vehicles (17), les biblioteques i museus (16), els productes i sistemes d’estalvi d’aigua (15), els establiments hotelers (14), les flotes (12) i els càmpings (11).
 
Entre les empreses que disposen del Distintiu n’hi ha de molt representatives del teixit industrial i de serveis a Catalunya, com Gomà Camps, Stora Enso, Saplex SA, Roca Sanitarios SA, La Caixa, Transports Metropolitans de Barcelona, Danone, IMET, o Falck VL transport sanitari. En el sector turístic hi trobem l’Hotel Vall de Núria, els 4 hotels de Port Aventura, l’Hotel Samba, o l’Hotel Generator, entre d’altres. També disposen del Distintiu càmpings de diferents dimensions com Les medes, Cala Llevadó, Serra de Prades o Cala Gogó.
 
Moltes PIMES i microempreses han apostat també per la ecoetiqueta catalana, especialment en el sector del reciclatge, el turisme rural i els tallers de vehicles. A curt termini, s’espera incrementar els atorgaments, especialment en equipaments esportius, museus i biblioteques, flotes de vehicles, teatres i espais d’art, i potenciar les categories relacionades amb el turisme i els serveis.
 
Amb la concessió del Distintiu, la Generalitat reconeix l’esforç realitzat per les empreses a l’hora d’avançar de forma voluntària en el seu compromís ambiental i, per tant, d’actuar tenint en compte la repercussió global de la seva activitat sobre l’entorn pel que fa a cada producte o servei distingit. Però, sobretot, el Distintiu vol oferir una garantia ambiental als ciutadans perquè dipositin la seva confiança en els productes i serveis certificats, així com donar-los una informació millor i més fiable perquè prenguin les seves decisions d'ús o compra amb més coneixement. Per a moltes empreses disposar d’una certificació ambiental pot suposar un avantatge competitiu en els seus mercats.
 
Els criteris que defineixen la qualitat ambiental s’estableixen segons la tipologia de  producte o servei de què es tracti, i es basen en estudis tècnics que tenen en compte el seu anàlisi de cicle de vida. Entre els més destacats en els serveis hi ha la gestió correcta dels residus, l’estalvi en el consum d’aigua i energia, l’ambientalització de les compres o la mobilitat sostenible. En productes, es té en compte la generació i tractament de les aigües residuals, el reciclatge i reutilització de materials, la limitació en l’ús de substàncies perilloses, en control de les emissions atmosfèriques o la gestió sostenible dels recursos.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 257

Foto

Foto
JPG | 141