El document, que ha estat aprovat aquest matí pel Govern de la Generalitat, s’ha presentat en el marc de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista
Foto del Ple
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha presidit aquest dimarts a la tarda el plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista. Aquesta Comissió és el màxim òrgan de coordinació interinstitucional en la lluita contra la violència masclista i hi participen una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals.
 
En la seva intervenció, la consellera ha assenyalat la necessitat d’aprofundir en l’atenció de les filles i fills de dones amb situació de violència masclista i visibilitzar aquesta problemàtica. “Per això, l’any passat es va crear un grup de treball específic que ha elaborat el Programa de mesures per a la intervenció amb filles i fills de dones en situació de violència masclista 2014-2017, que precisament ha estat aprovat pel Govern de la Generalitat avui”, ha explicat Munté.
 
Aquest Programa proposa una sèrie d’actuacions que es portaran a terme al voltant de tres línies d’intervenció:
  • L’impuls d’estratègies de sensibilització i de prevenció des d’una visió global del fenomen de la violència masclista.
  • Actuacions adreçades a garantir l’exercici dels drets dels infants i els adolescents a través de la visibilització i la detecció precoç de situacions de violència i de l’accés als serveis i recursos d’atenció i recuperació.
  • Crear i consolidar estructures de coordinació i cooperació interinstitucional en aquest àmbit.
 
 
Entre d’altres mesures, s’inclou realitzar campanyes per sensibilitzar sobre l’impacte que la violència masclista té en els fills i filles, realitzar formació específica als professionals que estan en contacte amb aquesta problemàtica o crear un protocol específic de coordinació i seguiment de l’atenció a filles i fills de dones en situació de violència masclista. També preveu incloure explícitament la detecció, atenció i recuperació de fills i filles en situació de violència masclista dins les carteres de serveis de tots els àmbits implicats, així com establir uns indicadors comuns als serveis que permetin una recollida de dades homogènia i un coneixement específic d’aquesta realitat.
 
La consellera també ha recordat que “aquest document s’emmarca dins del Programa d’intervenció integral contra la violència masclista i recull el mandat de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, on s’especifica que és necessari visibilitzar els fills i filles de les dones en situació de violència masclista també com a víctimes”. D’altra banda, la Llei de drets i oportunitats en la infància i l’adolescència estableix que la Generalitat té l’obligació de desenvolupar l’atenció especialitzada adreçada a infants i adolescents que conviuen amb situacions de violència masclista en l’àmbit familiar.
 
L’any passat a través dels Serveis d’Intervenció Especialitzada, que ofereix atenció integral i recursos a les dones que han patit violència masclista i als seus fills i filles, es van atendre 2.852 dones i 836 infants. D’altra banda, segons les dades del telèfon d’atenció 900 900 120 contra la violència masclista de l’any 2012, el 52,8% de les dones en situació de violència masclista en la parella o en la família tenen fills menors d’edat que conviuen en el nucli familiar.

1  

Imatges

Foto de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista

Foto de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista 168