Catalunya participa en el projecte guanyador del nou KIC en Salut impulsat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia que suposarà la ubicació a Barcelona d’un dels 6 centres operatius del consorci que té com a objectiu augmentar la competitivitat de la indústria europea, millorar la qualitat de vida dels ciutadans europeus i la sostenibilitat del sistema sanitari.
El projecte guanyador del KIC Health, el consorci Innolife, està liderat a tot l’Estat per la Universitat de Barcelona (UB), i ha estat coordinat per Biocat. Així mateix, ha comptat amb el suport del Govern de la Generalitat a través de la convocatòria  d’uns ajuts específics de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) per incentivar la participació i el lideratge d'entitats amb seu a Catalunya per esdevenir un Co-location Center. Finalment, aquest centre operatiu s’ubicarà al Parc Científic de Barcelona (PCB).
El KIC Health es una de les dues noves comunitats de coneixement i innovació (Knowledge and Innovation Communities) que impulsa l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT, en les seves sigles en anglès) –l’altra és de primeres matèries– i que s’afegeix a les tres ja existents sobre energia, societat de la informació i clima. Els KIC són instituts paneuropeus creats en àrees específiques per promoure la innovació de primer nivell.
En el cas del nou KIC en Salut, es tracta d’un projecte estratègic clau que permetrà posicionar Barcelona (on s’ubicarà un dels 6 Co-locations centers) i Catalunya al centre d’una aliança europea de coneixement i emprenedoria en l’àmbit de la salut amb clares possibilitats de reforçar la projecció internacional del país i d’impulsar l’economia catalana.
El projecte, que compta amb un pressupost inicial de 4 milions d’euros per impulsar el primer any el KIC, és un consorci format per més de 50 socis principals i 90 socis associats, centres de recerca i universitats de 14 països de la Unió Europea (UE).
El secretari d’Universitats i recerca, Antoni Castellà, ha valorat molt positivament aquest assoliment del sistema català d’R+D+I. Castellà ha felicitat la Universitat de Barcelona, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i Biocat per haver liderat la candidatura, que inclou altres institucions i empreses de Catalunya, i els ha animat a repetir l’èxit de l’altre co-location center amb seu a Catalunya, el del KIC Innoenergy Iberia. Finalment, Castellà ha esmentat que, per fer-se una idea de l’impacte econòmic d’esdevenir un co-location center, cal recordar que “la UE promou molt activament les activitats de l’EIT, augmentant el seu pressupost a 2,700 milions d’euros per al període 2014-2020, dins les accions del programa Horitzó 2020”.
 
Pressupost total de 2.100 milions d’euros
A banda del finançament inicial de 4 milions d’euros durant el primer any, s’estima que el pressupost total que l’EIT destinarà al consorci Innolife durant els pròxims 7 anys serà de 500 milions d’euros. El projecte compta amb un pressupost total de 2.100 milions d’euros, si es calcula la inversió privada.
El nou KIC en Salut promourà la iniciativa empresarial i el desenvolupament d'innovacions en favor d’una vida saludable i un envelliment actiu. Per assolir aquest objectiu es dotarà Europa de noves oportunitats i recursos a través del lliurament de productes, conceptes i serveis, inclosos els programes educatius que han de nodrir nous talents i formar el capital humà del futur.
Concretament, el KIC Health (també conegut com a EIT Health) s’ha marcat com a objectiu, a partir del 2018, crear 70 noves empreses l'any a partir i tenir 1.000.000 estudiants participant en els seus programes educatius en línia. D’altra banda, i tenir en compte que s’espera que el KIC comenci les seves activitats a mitjans de 2015, espera incubar aproximadament 80 noves idees de negoci al llarg de 2016, augmentant aquesta xifra a 140 en 2018.
 
Segon KIC liderat per Catalunya
El KIC Health és la segona comunitat de coneixement i innovació que lidera Catalunya. L’any 2010, el consorci liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’escola de negocis ESADE va guanyar el KIC en l’àmbit de l’energia sostenible.
El programa Horitzó 2020, a través del qual es realitza el finançament a la recerca i innovació de la Comissió Europea, compta amb un pressupost global destinat a les KIC de 2.700 milions d’euros. Juntament amb les 3 KIC impulsades l’any 2010 i els dos nous consorcis guanyadors, estan previst altres quatre crides al 2016 i 2018, amb dues noves KIC, respectivament cada any. Unes convocatòries impulsades per l’EIT creat com a rèplica del Massachusetts Institute of Innovation (MIT), referent mundial en innovació, per tal d’augmentar la competitivitat europea envers els Estats Units i Àsia a través de la integració d’universitats, centres de recerca i empreses.