- El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presidit avui la 3a Jornada Internacional de Promoció de l’Activitat Física, organitzada per la Secretaria General de l’Esport (SGE)
- Prop de 150 persones han conegut diverses experiències d’èxit en què l’activitat física és una eina terapèutica efectiva
- La conferència magistral ha anat a càrrec de Paola Ottonello, responsable de comunicació de la Unitat d’Esport de la Comissió Europea, que ha anunciat la celebració de la Setmana Europea de l’Esport per a la segona setmana de setembre del 2015, a la qual s’adherirà la SGE
La Sala d’actes del Consell Català de l’Esport, a Esplugues de Llobregat, ha acollit la jornada “Activitat física: eina terapèutica no farmacològica”, una activitat inclosa en el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF), que ha estat inaugurada per Ivan Tibau i Josep Lluís Vilaseca, president de la Fundació Agrupació, amb la presència del Dr. Josep Antoni Gutiérrez, cap de la Unitat de Medicina de l‘Esport del Consell Català de l’Esport, i la Dra. Mariona Violán, coordinadora del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física.
Ivan Tibau s’ha felicitat que “les inquietuds que tenim a la Generalitat en el marc de la promoció de l’activitat física són les mateixes que als països europeus”, a la vegada que ha reiterat el compromís del Govern en “aconseguir que l’activitat física sigui un eix fonamental del nostre país”, mitjançant els programes inclosos en el PNPAF per combatre el sedentarisme.
El secretari general de l’Esport també ha aprofitat per presentar el Dia Mundial de l’Activitat Física 2015 del proper 6 d’abril, que Catalunya celebrarà per sisè any consecutiu per promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar. L’acte central es celebrarà a Mollerussa el dia 10 d’abril. Més de 400 entitats van celebrar aquest 2014 esdeveniments mobilitzant més de 140.000 persones, xifres que superen de llarg les assolides el 2013. Josep Lluís Vilaseca, per la seva banda, ha celebrat que jornades com la d’avui “donen més arguments de tot el que aporta l’activitat física”.
En la seva interessant conferència, Paola Ottonello ha exposat els programes que la Unió Europea té endegats per sensibilitzar dels beneficis de l’activitat física com a eina per millorar la salut de la població, entre els quals destaca l’impuls per primera vegada de la Setmana Europea de l’Esport, que tindrà lloc la segona setmana de setembre del 2015 als Estats membres, i a la qual Ivan Tibau ha anunciat que la Secretaria General de l’Esport se sumarà.
Es tracta d’una campanya flexible per tal de promoure l’activitat física en els centres laborals, educatius, a l’aire lliure i en clubs, amb un acte principal centrat en un vessant com la igualtat de gènere, l’esport base, etc. i que tindria el suport d’un equip d’ambaixadors, ja siguin esportistes o famosos, que ajudarien a promoure les accions organitzades a cada Estat. “Volem que tingui continuïtat i que sigui un llegat, amb la finalitat d’integrar l’activitat física a la vida diària”, ha dit Ottonello.
La Setmana, que es difondrà amb l’etiqueta #BeActive, tindrà finançament a través Erasmus+, el programa que per primera vegada ajuda a finançar projectes d’esport i activitat física, que espera destinar 266 milions d’euros durant els propers set anys. D’altra banda, Ottonello ha alertat de la “situació dramàtica” que Europa viu quant a la inactivitat, ja que, segons l’Euro baròmetre de 2014, el 42% dels europeus (i un 54% a Espanya) mai realitzen alguna activitat física, xifres que la Unió Europea vol rebaixar amb un pla de treball centrat en la funció social, educativa i econòmica de l’esport, aprofitant que l’esport “té cada cop més incidència” des del tractat de Lisboa del 2007.
La segona part de la jornada s’ha centrat en les entitats i institucions que han explicat les iniciatives que porten a terme utilitzant l’activitat física com a eina terapèutica. Així, els assistents han conegut els casos en què l’activitat física actua en pacients amb insuficiència renal, explicat per Anna Yuguero (Hospital Clínic de Barcelona), amb peritrasplantament hepàtic (Alicia Hervás, Hospital Clínic de Barcelona), fibromiàlgia (Dr. Ferran Pifarré, Joan Anton Prat i Dr. Lluís Roselló, Centre de Medicina de l’Esport de Lleida i Hospital de Santa Maria de Lleida) i càncer (Dra. Montserrat Bellver, Consorci Sanitari de Terrassa i CAR Sant Cugat). Per acabar la jornada, i després d’un interessant col·loqui, el director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras, ha presentat la memòria del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF) 2014.