- Amb un total de 908 trasplantaments d’òrgans, Catalunya assoleix el màxim històric en aquesta activitat
- Augmenten els trasplantaments renals i cardíacs i es manté estable l’activitat dels trasplantaments pulmonars
- S'incrementen les donacions a Catalunya, gràcies a l’important increment que experimenta la donació en asistòlia i a l’activitat de donació de viu
Els hospitals de Catalunya van realitzar durant el 2014 un total de 908 trasplantaments d’òrgans, xifra que suposa el màxim d’activitat realitzada en tota la història de les donacions al nostre país. Aquesta activitat segueix situant Catalunya dins els índexs capdavanters arreu del món.
Trasplantaments
Trasplantament renal
El trasplantament renal, amb un total de 604 intervencions, ha augmentat un 12,6% respecte a l’any anterior. D’aquests trasplantaments realitzats, 19 han estat pediàtrics.
Durant l’any 2014 s’ha seguit participant en el programa de trasplantament renal encreuat de tot l’Estat. Concretament, Catalunya ha intervingut en 10 cadenes que han permès que 16 pacients rebessin un trasplantament.
Trasplantament hepàtic
El total de trasplantaments hepàtics realitzats ha estat de 162, xifra que representa una disminució del 3,57% respecte a l’activitat de l’any anterior.
Trasplantament cardíac
El trasplantament cardíac ha experimentat un augment del 7,69%, amb 56 trasplantaments realitzats.
Durant aquest darrer any ha funcionat, amb gran eficiència, l’equip extractor cardíac únic a Catalunya, que es va posar en marxa a finals de l’any passat.
Trasplantament pulmonar
Pel que fa al trasplantament pulmonar, l’activitat es manté estable amb un total de 67 trasplantaments, davant els 69 trasplantaments realitzats l’any anterior. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, únic centre que realitza aquest tipus de trasplantament a Catalunya, segueix mantenint el lideratge a l’Estat i és entre els primers del món.
Trasplantament pancreàtic
Amb 19 trasplantaments de pàncrees realitzats, es manté la mateixa activitat realitzada l’any anterior en aquest tipus de trasplantament. L’Hospital Clínic de Barcelona, amb 16 trasplantaments, és el centre que ha realitzat més activitat de tot l’Estat.
Trasplantament de progenitors hematopoètics
Durant l’any 2014 s’han realitzat a Catalunya 536 trasplantaments d’aquest tipus. D’aquests 252 són autogènics, 127 al·logènics familiars i 157 no familiars.
En el Registre de donants de medul·la òssia (REDMO) hi ha inscrites 27.147 persones. Aquest any 9 persones han estat donants efectives de medul·la òssia i sang perifèrica i el Banc de Cordó de Barcelona ha distribuït 129 unitats de sang de cordó.
Donació
El nombre de donants vàlids a Catalunya el 2014 ha estat de 218 i això suposa un increment global de la donació d’un 5,31% respecte a l’any anterior (207) i una taxa de 29 donants per cada milió de població (pmp).
La xifra de donacions en situació de mort encefàlica, amb un total de 182 casos vàlids, es manté estable respecte als darrers anys, i és la de donacions en mort en asistòlia (amb el cor aturat) la que experimenta un augment important a Catalunya durant el 2014, de manera que es dobla el nombre de donants vàlids respecte a l’any anterior, amb un total de 36.
Pel que fa a la donació en situació de mort encefàlica, la disminució dels accidents de trànsit, juntament amb altres factors, com ara l’efectivitat dels programes de codi ictus, són factors que han conduit a una estabilització d’aquest tipus de donació.
Malgrat això, la donació a Catalunya ha pogut augmentar per l’increment experimentat per la donació en asistòlia i per l’activitat realitzada de donació de viu. La continuïtat del programa de donació en asistòlia no controlada ha suposat un total d’11 donants. Es tracta de la donació produïda en casos d’aturada cardíaca fora dels centres hospitalaris i atesos pels serveis d’emergències extrahospitalàries, que en el trasllat dels pacients a l’hospital apliquen maniobres de cardiocompressió.
D’altra banda, l’increment dels programes de donació en asistòlia controlada a Catalunya, és a dir, amb pacients als quals s’aplica la limitació del tractament de suport vital, amb l’acord previ entre els equips mèdics i la família, ha suposat un total de 19 donants. Aquest tipus de donació va ser iniciat a Catalunya l’any 2012 per l’Hospital del Mar i s’hi han anat sumant els hospitals de Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Clínic de Barcelona i General de Catalunya.
Pel que fa a la donació de viu, es manté estable l’activitat respecte a l’any anterior. La donació renal de viu s’ha incrementat en un 0,61%, amb un total de 165 donants, mentre que s’ha mantingut la xifra de donants hepàtics de viu, amb un total de 10.
L’Hospital Clínic de Barcelona és el centre que més trasplantaments amb donants vius ha realitzat durant el 2014 a tot l’Estat.
Malgrat aquestes xifres, es treballa per millorar l’activitat de donació a Catalunya. D’una banda, es continua la tasca per optimitzar la donació en situació de mort encefàlica, incrementant la formació i col·laboració dels serveis hospitalaris implicats (urgències, intensius, neurologia, etc.), així com la conscienciació social per tal de disminuir els casos de negativa a la donació. D’altra banda, també es continua treballant en altres programes de donació ja actius a Catalunya, com la donació en asistòlia, en la qual encara hi ha un marge important d’increment en un futur proper, així com en la donació de viu, en la qual Catalunya manté un lideratge clar en el marc de l’Estat.
Teixits
Respecte a la donació de teixits, cal destacar que el 51% dels donants d’òrgans també ho han estat de teixits.
El Banc de Teixits de Catalunya ha distribuït 916 còrnies, 5.693 peces de teixit musculoesquelètic, 109 segments i 104 vàlvules cardíaques. D’altra banda, el Banc d’Ulls de l’Institut Barraquer ha distribuït 391 còrnies.
Agraïments
La important activitat que s’ha fet a Catalunya en donacions i trasplantaments durant l’any 2014 ha estat possible, en primer lloc, gràcies a la generositat de la nostra ciutadania. En aquest sentit, el nostre agraïment més sincer als donants i a les seves famílies.
En segon lloc, també volem fer un reconeixement explícit als nostres professionals i hospitals, ja que, una vegada més, han contribuït de manera decisiva en l’assoliment d’aquestes xifres històriques a Catalunya.
1