- Aquest “canvi d’escenari en el relat” comporta que “ens hem de centrar a eixamplar majories i assolir el resultat que busquem el 27 de setembre” i “crec que ens en sortirem”
- El conseller de la Presidència ha inaugurat la temporada cultural d’hivern i primavera de la Casa Irla, a Sant Feliu de Guíxols, on ha pronunciat la conferència “Decidir i sumar per la unitat”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat avui que el recent acord assolit per impulsar el procés polític per a la transició nacional implica un “un canvi de relat” i per tant “l’esforç pedagògic l’hem d’invertir en aconseguir un estat propi”. Homs així ho ha destacat en l’acte inaugural de la temporada cultural d’hivern i primavera de la Casa Irla, a Sant Feliu de Guíxols, on ha pronunciat la conferència “Decidir i sumar per la unitat”.
El conseller ha reflexionat sobre l’esmentat canvi de relat i ha exposat algunes idees al respecte que poden ajudar a aconseguir bons resultats el 27 de setembre, com ara “convèncer” als que no són independentistes amb una “operació de seducció” o entendre que, tot i que “la nació catalana té dret a la independència” aquest dret “s’ha de conquerir”. En aquest context, també ha assenyalat que “el que ens legitima als que defensem l’estat propi és la força que prové de la democràcia, no de la desobediència” i que cal “explotar i optimitzar les nostres forces que són potents però no massa”. Amb un “enfrontament total no ens haguéssim en sortit” ha dit en referència a la “demostració de força col·lectiva” que va suposar el 9N.
Aquest “canvi d’escenari en el relat” comporta que “ens hem de centrar a eixamplar majories i assolir el resultat que busquem el 27 de setembre” i “crec que ens en sortirem”. Tot i que “la setmana ha acabat bé des del punt de vista de les negociacions, la feina s`ha de fer”, s’ha de “construir cada dia”. Homs ha destacat “la cultura de sumar i de l’acord”, com “un tret d’identitat de la cultura catalana” que ha estat present en els “grans temes de país” els darrers 15 anys, el mateix que “està passant en la manera de com s’està enfocant el tema de la independència”. Molt diferent de la política espanyola “que només es posa d’acord per estar a la contra”.
El portaveu del Govern ha posat en relleu la importància de “sumar en favor de la unitat”, que significa “trobar un denominador comú” i no pas una “cessió” i ha situat el fet de decidir, no només com un “dret” sinó com el compromís de “complir unes obligacions” i assumir-ne “unes conseqüències”.
Una altra de les grans conseqüències de l’acord d’aquesta setmana és que “votarem” i no haurem d’invertir aquelles energies en poder fer-ho perquè “ja no hi ha discussió possible” perquè “aquestes eleccions no les poden impugnar” i aquest cop “els del no també votaran”.
El conseller de la Presidència ha dedicat la part inicial del seu discurs a la figura del president de la Generalitat Josep Irla i n’ha destacat “la seva aportació, que ens és de gran utilitat per les coses que hem de fer i estem fent” en un moment que també “té les seves dificultats”.
Pel que fa a les decisions que s’han de prendre abans de 27 de setembre, ha destacat el “desenvolupament executiu del Llibre Blanc de la Transició Nacional” que ha de fer el Govern, encara que “ja s’estan preparant moltes coses”; la redacció del full de ruta “on establirem quines passes hem de fer a continuació del 27S” i “fer una campanya internacional perquè sàpiguen què estem votant” ja que “no hi ha estat independent si no hi ha reconeixement internacional”.
El procés no té cap precedent, perquè es “excepcional des del punt de vista de l’actitud”, totalment diferent dels processos d’independència del segle XX perquè no hi ha hagut “ni un bri de violència”. “Em veig amb cor per donar missatge de confiança” ja que el moviment té tanta força que “de ben segur que ens en sortirem” perquè “el poble de Catalunya ja no té por” ha conclòs.