· El Parlament de Catalunya ha convalidat aquesta tarda en el ple el Decret Llei aprovat pel Govern el desembre passat que deroga l’anomenada excepció de contigüitat de la normativa catalana d’equipaments comercials —prevista a la b) de l’apartat 3 i el segon paràgraf de l’apartat 4 de l’art. 9 de la llei 1/2009—, una mesura que fins ara permetia l’obertura de nous establiments comercials fora de la Trama Urbana Consolidada (TUC). El Decret Llei ha estat aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC i la CUP
· El conseller Puig apel·la a “raons imperioses d’interès general”, en considerar que l’aplicació pràctica d’aquesta excepció “ha provocat greus conseqüències en el model comercial català” en la mesura que propicia l’aparició d’àrees comercials perifèriques fora de les ciutats en perjudici de la cohesió social i la diversitat d’usos.
El ple del Parlament ha aprovat avui el Decret Llei que deroga l’excepció de contigüitat que permetia obrir nous equipaments comercials fora dels nuclis urbans a Catalunya. Fins ara, l’excepció —prevista a la lletra b) de l’apartat 3 i el segon paràgraf de l’apartat 4 de l’art. 9 de la llei 1/2009— contemplava la instal·lació de nous establiments comercials de forma excepcional fora dels nuclis urbans per contigüitat amb de la Trama Urbana Consolidada (TUC). El Decret Llei ha estat aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC i la CUP.
El conseller d’Empresa i Ocupació ha defensat la importància d’aquest Decret Llei que apel·la a “raons imperioses d’interès general”, en considerar que l’aplicació pràctica d’aquesta excepció “ha provocat greus conseqüències en el model comercial català” en la mesura que propicia l’aparició d’àrees comercials perifèriques fora de les ciutats en perjudici de la cohesió social i la diversitat d’usos. En els dos anys que va estar en vigor, més de la meitat de les llicències van ser aprovades, de manera que el que havia de ser una excepció va esdevenir la norma general.
Des de 2011, el govern català ha controlat l’ús i aplicació de l’excepció de contigüitat per diferents vies legislatives, que sempre han estat contestades des del govern de Madrid. En aquest context, el febrer passat, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 2/2014, per la qual s’ajornava l’aplicació de l’excepció de contigüitat mitjançant una disposició transitòria. La resposta del govern central va ser un nou recurs d’inconstitucionalitat, que va deixar en suspens aquesta llei catalana el novembre passat en ser admès a tràmit pel Tribunal Constitucional i que feia novament aplicable l’esmentada excepció de contigüitat. Davant d’aquesta situació, el govern català va impulsar el desembre passat aquest Decret Llei derogatori que avui ha convalidat el Parlament.
L’objectiu d’aquest Decret llei és donar coherència al model d’urbanisme comercial i a la utilització racional del territori com a requisits indispensables per protegir la cohesió social, permetent un desenvolupament sostenible i impedint la proliferació d’establiments comercials perifèrics en el territori amb incidència directa en la mobilitat.
Aquesta mesura s’emmarca en el compromís del govern de la Generalitat de defensar, amb tots els instruments al seu abast, el model comercial i la normativa catalana en matèria de comerç. El passat 15 de desembre, Generalitat, juntament amb les principals associacions de comerciants, sindicats, entitats municipalistes i altres operadors del sector, van lliurar a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, la “Declaració del Comerç Català en defensa del Model propi del País” que formalitza el pacte social i sectorial per refermar i reivindicar la vigència del model comercial català.