La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha rebut aquest migdia diversos representants dels pastors gitanos de l’església evangèlica de Catalunya. L’han acompanyat la directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Ensenyament, Meritxell Roig, i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa. Durant la trobada, que ha tingut lloc a la seu de Benestar Social i Família, els pastors han presentat un comunicat on manifesten el seu compromís ferm per a promoure l’èxit escolar dels infants gitanos.
L’església evangèlica té una gran nombre de fidels entre la població gitana. L’opinió i el posicionament dels seus representants són escoltats i molt valorats per les comunitats i pels barris. És per això que els departaments de Benestar Social i Família i Ensenyament han treballat conjuntament amb una àmplia representació dels pastors evangèlics per fer possible una manifestació de voluntat clara, rotunda i inequívoca vers la necessitat que els nens i les nenes gitanos es formin, participin dels programes de desenvolupament comunitari, assisteixin a l’escola i tractin d’aprofitar al màxim els aprenentatges que l’escola i els altres recursos educatius del seu entorn els ofereixen.
El text recull la voluntat dels pastors de “buscar els camins perquè els nostres nens i nenes aconsegueixin uns millors resultats a l’escola” i es comprometen a “treballar per a que tinguin la millor educació possible, que els doni eines per a poder viure en aquesta societat en les mateixes condicions d’igualtat amb la resta de ciutadans”.
Segons els representats de l’església evangèlica, cal “donar la volta al fracàs escolar persistent i demolidor dels nostres nens i nenes”. Per a fer-ho, aconsellen “animar els nostres fills i filles a estudiar, oferir-los la nostra confiança, preocupar-nos pels seus deures a casa i les seves notes, conèixer el seu professor/a, fer tot el possible perquè ells vegin que tot això de l’escola és important per a nosaltres” i alhora estendre la mà al conjunt de la comunitat educativa.
La consellera Munté ha rebut el comunicat amb satisfacció i s’ha compromès a continuar treballant perquè nenes i nens gitanos aconsegueixin l’èxit educatiu desitjat, un aspecte clau pels mateixos infants i també per a la consolidació i projecció del poble gitano.
L’educació, un eix principal del Pla integral del poble gitano
El Pla Integral del Pobre Gitano 2014-2016, aprovat pel Govern l’estiu passat, preveu un seguit d’actuacions, moltes de les quals tenen com a objectiu comú apostar per l’èxit educatiu de la població gitana escolaritzada. En aquest sentit, el Pla espera obtenir com a resultats: disposar d’informació sobre l’absentisme escolar, reduir l’absentisme i l’abandonament escolar, millorar l’èxit educatiu i el nivell competencial de l’alumnat i incrementar l’escolarització de l’educació infantil així com el nombre d’estudiants gitanos que cursen estudis postobligatoris i universitaris.
Els departaments de Benestar Social i Família i Ensenyament han treballat per obrir nous camins i noves metodologies per assolir aquestes fites.