FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El conseller ha avançat la creació, a nivell dels Serveis Territorials del DAAM, de les Taules del Reg i, d’altra banda, ha remarcat que “des del DAAM estem treballant per a què la transició cap al complex i desafortunat model d’aplicació de la nova PAC optat per Madrid no alteri ni la nostra productivitat ni la vostra activitat diària”
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit avui, a Mollerussa, la cloenda de la 14a Jornada ‘Reg i Futur’.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció desitjant que aquesta jornada contribueixi a millorar la competitivitat de les empreses del sector ja sigui “per aplicar els seus continguts; tot el coneixement que a Catalunya tenim en el sector agroalimentari -que és molt i molt divers-, alhora que també per entendre millor en quines circumstàncies ens trobem i quines han de ser les nostres estratègies. Cataluña se un país pequeño, predominantemente forestal y con una elevada densidad de población, de forma que la superficie agrícola utilizada (SAU) por habitante es muy reducida.Tots els aquí presents som conscients de la importància dels nostres regs i dels seus beneficis, en garantir produccions estables i de qualitat; en millorar la taxa de cobertura catalana de productes no transformats; en donar futur a territoris rurals, etcètera. I tots els d’aquí som conscients de la necessitat d’impulsar, tirar endavant, rendibilitzar i maximitzar aquestes infraestructures”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha remarcat que és per tot això que, a principis d’aquesta legislatura, el Departament es va marcar que en tots els regadius de Catalunya els pagesos reguessin efectivament i que ho fessin amb criteris d’eficiència i sostenibilitat. I en aquest línia, va elaborar el Pla d’Acció per a l’Eficiència i la Sostenibilitat del Reg (2013-2016), en el qual es preveu tot un seguit d’Objectius Estratègics (5 en total) relacionats amb: l’eficiència en l’ús de l’aigua, la gestió sostenible del binomi aigua-sòl, la rendibilització economicosocial del regadiu, el foment de la innovació, i la valorització del regadiu a la societat; establint-se dins de cada Objectiu Estratègic tot un seguit d’Objectius Operatius encaminats a donar compliment a tots i cadascun d’ells. En aquest sentit, també vam crear i impulsar l’Oficina del Regant a l’Escola Agrària de Tàrrega, que integra totes aquelles unitats i organismes que, en un sentit o un altre, treballen en temàtiques vinculades en el reg (IRTA, Infraestructures.cat, Mas Badia, etcètera).
 
El conseller també ha volgut fer balanç de l’any 2014 en matèria de regadius i dels projectes per aquest 2015. Així, ha explicat que “durant el 2014 hem desenvolupat tot un seguit d’accions vinculades al Pla d’Acció i amb repercussió directa amb regants i comunitats de regants; destacant els estudis d’eficiència energètica amb l’objectiu de ser més òptims en potència i consum, així com la pròpia eficiència en les instal·lacions que tenen les comunitats. I en aquesta línia, i per a aquest any 2015, està previst una activitat per tal d’implantar projectes d’eficiència energètica en les comunitats de regants, considerant la vessant de reducció de costos i el possible finançament de la renovació d’equips i de millores de gestió energètica en format de serveis energètics. A més a més, continuarem en la línia iniciada el 2014 de mirar que les comunitats de regants siguin més eficients en la seva gestió interna i el seu funcionament”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha destacat un altre fet del 2014 en matèria de regadius com és la creació de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, que té com objectiu el 2015 consolidar el seu funcionament amb la integració de totes les comunitats de regants operatives actualment a Catalunya, i que encara no hi estan integrades; si bé val a dir que “a hores d’ara més del 70% de la superfície regable de Catalunya està integrada en l’Associació, i desitgem que aquest percentatge arribi a ser del 100% al llarg del 2015”.
 
A més, Pelegrí ha recordat que la 3a Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya tindrà lloc la darrera setmana del mes de març a la Terra Alta, seguint el criteri itinerant de realització d’aquestes trobades que el DAAM va començar el 2013 a Tàrrega, el 2014 es va celebrar a Girona, i enguany a Terres de l’Ebre; i ha explicat que en aquesta trobada s’abordar com el canvi global pot afectar els nostres regadius i el futur de la nostra alimentació, així com les principals novetats fiscals i tributàries que hauran d’afrontar les comunitats de regants aquest 2015. D’altra banda, també ha assenyalat que enguany també s’estarà present a la Fira de Lleida amb l’Illa del Reg, “consolidant aquest espai monogràfic com un aparador del món del regadiu i del reg a tota la societat civil, per tal de donar-nos a conèixer, visualitzar-nos, i revaloritzar les nostres infraestructures”. 
 
Pel que fa a l’Oficina del Regant, el conseller ha destacat la seva àmplia oferta de productes i serveis relacionats amb la formació, la transferència, la programació de regs, i la informació i comunicació; i que per a aquest any 2015, l’Oficina es marca com a objectiu: oferir serveis a les empreses del reg, fer una Bústia d’Assessorament i Suport al Regant, crear un Banc de Recursos, una Eina de Gestió per a les Comunitats de Regants, i una Eina Econòmica de Presa de Decisions.
 
Josep Maria Pelegrí també ha avançat la creació, a nivell dels Serveis Territorials del DAAM, de les Taules del Reg, en què periòdicament les comunitats de regants es podran retrobar i compartir experiències i problemàtiques i resoldre conjuntament i de forma coordinada. “Com a l’Associació Catalana de Comunitats de Regants hi haurà almenys un representant de cada demarcació territorial, per tal que aquest traslladi problemàtiques del seu àmbit a l’Associació, i aquesta ho pugui elevar a l’Administració competent en la matèria; a la vegada que serveix per a treballar els acords presos en el si de l’Associació a la resta de comunitats de regants del seu àmbit.
 
D’altra banda, Pelegrí ha emplaçat el sector a seguir treballant amb ganes i emprenedoria, i ha afegit que tot i que “sortim d’un 2014 complicat, totes les dades avalen la feina feta i, cada cop més, som un sector estratègic, més competitiu i més preparat, que encara el futur com sempre ha fet, treballant i emprenent. Seguiu així”.
 
Finalment, el conseller ha reiterat que aquest any comença l’aplicació de la nova PAC, “teniu al vostre servei les oficines comarcals, els serveis centrals i els mitjans telemàtics per a poder resoldre qualsevol conflicte; des del DAAM estem treballant per a què la transició cap a aquest complex i desafortunat model optat per Madrid no alteri ni la nostra productivitat ni la vostra activitat diària”.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 610