El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, han inaugurat aquesta tarda, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, l'exposició “Identitat esculpida” de l’escultora Mar Hernández Plana. Es tracta d’un projecte sorgit del procés personal d’aquesta artista per superar el càncer de mama, on l’esport té un paper primordial.
sge
Foto: Jordi Estruch
La mostra, que es podrà visitar fins el 25 de febrer, és un recull de 15 fotografies sobre l’experiència que va patir Hdez Plana per superar un càncer de mama, dividides en els eixos bàsics de la salut, l’esport i la dona. El treball forma part d’un projecte conjunt amb el fotògraf Jordi Serra i sota la direcció artística de l’artista multidisciplinari Helena Pielias. Les imatges tracten simbòlicament aquest procés i aborden la transformació viscuda per l’artista, no només física, sinó en tots els aspectes i facetes personals. No és ella la que mesura i proporciona la figura humana, sinó que ella és la dibuixada i mesurada; no és ella qui modela, sinó que és modelada, des de l’extirpació, i acaba abocada al seu propi procés de reconstrucció.
 
Durant la xerrada, Mar Hdez ha resumit la seva experiència a l’hora d’afrontar el càncer de mama, que ha estat l’impuls per crear l’exposició. En aquest sentit, Hdez ha destacat que en el procés de recuperació d’aquesta malaltia “no reconstrueixes només una aparença estètica, sinó que també et reconstrueixes com a persona i com a dona” i ha assegurat que “la bicicleta m’ha transformat, amb ella he après a resistir, a afrontar sense por el que pot venir i a ser més forta físicament. Uns anys després, era una altra Mar i més valenta”, ha apuntat, a la vegada que es mostrava satisfeta de poder “recuperar la feminitat perduda i també els projectes que il·lusionen”.
 
Segons ha explicat l’escultora, l’activitat física i, en especial, la bicicleta, han esdevingut un puntal en tot aquest procés. “Feia més de quinze anys que no feia esport, i la bicicleta em va canviar la vida; primer, em permetia canalitzar la ràbia i la impotència, després m’ajudava a desintoxicar-me de les sessions de quimioteràpia a l’hora que psicològicament em normalitzava la vida i, finalment, ha fet que la recuperació sigui més ràpida”. Precisament, el seu proper projecte té a veure amb la bicicleta: competir en l’exigent Titan Desert, una cursa de 700 quilòmetres i sis dies de durada que començarà a finals d’abril al Marroc.
 
Per la seva banda, el secretari general de l’Esport ha admès que quan va conèixer el projecte “em va impactar molt, però també em va il·lusionar molt veure que l’esport pot aportar grans coses a la societat”. “Aquestes imatges dedicades a la bicicleta demostren que cada cop són més evidents, i demostrats científicament, els beneficis de l’activitat física en pacients que estan en la fase de tractament i de recuperació d’un càncer de mama”, ha explicat.
 
Beneficis a nivell físic, emocional i de millora de benestar, que milloren els efectes secundaris de la quimioteràpia i que, un cop passada la malaltia, ajuden a prevenir els efectes secundaris. Ivan Tibau ha recordat també actuacions en aquest àmbit realitzades mitjançant el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física impulsat per la Secretaria General de l’Esport.
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha explicat que aquest organisme dóna suport a “Identitat esculpida” perquè “el que fem és fer visible les trajectòries no només professionals sinó vitals de dones que en aquest país fan coses. “Aquest projecte tracta d’una dona que ha vist estroncat el seu trajecte vital per una malaltia que és molt de dones i que s’ha recuperat físicament però també psicològicament a partir de l’esport, i el seu exemple pot ajudar altres dones que passin pel mateix”.
 
L’acte ha comptat també amb l’assistència del doctor en medicina esportiva Joan Vives i de l’esportista Josef Ajram, que han parlat de l’escultora de Castellar del Vallès com un “exemple d’empenta, lluita i superació” que “ha obert el camí per promoure el paper de l’activitat física com una eina terapèutica més”, malgrat encara no sigui prou acceptat. El president de la Federació Catalana de Ciclisme, Josep Bochaca, i el director de Relacions Institucionals de l'àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Amador, han estat algunes de les personalitats del món de l’esport presents en la inauguració.

1  

Imatges

Fotografia de la inauguració (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la inauguració (Autor: Jordi Estruch) 240