- Mascarell, després de la trobada amb el sector de la producció i la creació audiovisual, ratifica la necessitat per seguir apostant per aquest sector estratègic
- “No hi ha doble imposició i comparar aquesta taxa amb l’IVA i l’IAE és realment inadequat”
- El conseller ha anunciat que demà el Govern aprovarà l’acceptació del procés de negociació
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha ratificat “el rigor del plantejament a l’hora de dissenyar i posar en marxa una impost com l’adoptat per als operadors digitals per donar suport a la indústria de creació audiovisual i cinematogràfica catalana”.
Mascarell ha fet aquesta declaració després de sortir de la trobada amb els representants del sector audiovisual català en què s’ha estudiat la resposta a la comunicació del govern de l’Estat que anuncia qie podria presentar recurs d’inconstitucionalitat contra aquest impost si la Generalitat no accepta iniciar un procés de negociació per modificar la llei 15/2014. A la reunió, hi ha assistit el president dels Productors Audiovisuals Federats (PROA), Raimon Masllorens, i la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola.
Després de la trobada, el conseller ha anunciat que demà el Govern aprovarà l’acceptació del procés de negociació i s’iniciarà el procés jurídic que convingui.
Mascarell ha mostrat el convenciment tant del Govern com de les entitats del sector que “no hi ha doble imposició i que comparar aquesta taxa amb l’IVA i l’IAE és realment inadequat, doncs a partir d’aquest plantejament pràcticament no es podria posar cap tipus de taxa o impost, ja que l’IVA afecta a pràcticament tot. Considerem que l’impost s’ha establert amb tot el rigor i tenim la convicció que això s’ha de seguir aplicant.”
El conseller també ha recordat que “des del punt de vista institucional, el Parlament català té legitimitat i competència per endegar aquest tipus d’iniciatives i ens sembla que discutir-ho és posar en qüestió justament la possibilitat de donar solució als principals problemes que tenen alguns dels nostres actors culturals, en aquest cas, el sector audiovisual i el cinematogràfic”
Ha remarcat que “el sector audiovisual i cinematogràfic és un sector cabdal en la vida cultural de Catalunya, que no rep solucions generals a nivell estatal, i que, per tant, precisa solucions a nivell català, doncs és essencial tant des del punt de vista del simbòlic, des del punt de vista econòmic i pels llocs de treball que suposa. És inacceptable que no puguem desplegar un sector tant important des del punt de vista cultural, econòmic i fins i tot d’ocupació”.
Mascarell ha afegit que “el que estem proposant està molt en la línia del que fan la major part dels països europeus. No ens estem inventant res que no succeeixi, d’una o altra manera, a nivell europeu. I, per tant, ens ratifiquem en la necessitat d’anar en la línia europea”. El conseller de Cultura “ha remarcat que l’aplicació de l’impost seguirà endavant en el termes previstos per aquest exercici”.
Finalment, ha afegit que “demanarem al Parlament que ens doni suport en aquesta tasca, com ja ens la va donar aprovant la llei per pràctica unanimitat fa només uns mesos, i demanarem també que s’impliqui en la ratificació d’aquesta voluntat. Després veurem si cal fer algun altre tipus d’actuació, en aquest cas el propi sector acabarà decidint les seves mesures de suport a la iniciativa.”
De la seva banda, el president de PROA, Raimon Masllorens ha afirmat que “el Govern català ha treballat molt bé en aquesta iniciativa, que difícilment podia oferir escletxes per a ser tombada. La possibilitat d’impugnació està molt agafada pels pèls i no s’entén d’on surt la voluntat per tal que no tiri endavant.”
Isona Passola ha volgut remarcar que “l’impost es va dissenyar i aprovar de forma conjunta i ha estat fruit d’un consens general molt gran. L’única cosa que volem és ser normals com a Europa i, en uns moments en què no tenim cap ajuda per part de l’Estat espanyol, ens sembla impossible que és vulgui impugnar una mesura que ajuda al sector audiovisual. Continuarem lluitant per tal que tiri endavant ”.