Es publiquen els resultats de l’estudi BIBE, un estudi pioner a l’Estat, que s’ha realitzat en 83 centres d’atenció primària de tot Catalunya
A l’inici de l’estudi, 8 de cada 10 infants fills de progenitors fumadors han mostrat nivells de nicotina als cabells que indicaven que estaven exposats al fum del tabac
El tabaquisme passiu té efectes perjudicials importants sobre la salut dels infants, especialment dels nadons. Entre altres factors, cal tenir en compte que la freqüència respiratòria dels infants és més alta que la dels adults i, per tant, inhalen més tòxics en relació amb el pes i l’alçada. El tabaquisme passiu en nadons es relaciona amb l’augment del risc de la síndrome de la mort sobtada, les infeccions respiratòries agudes, la infecció meningocòccica, l’agreujament de l’asma, el deteriorament moderat de la funció pulmonar, l’otitis mitjana, la irritació dels ulls i vies respiratòries altes i la bronquiolitis. Una part important dels nadons tenen un dels dos progenitors fumadors.
Per aquests motius, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha realitzat un estudi, pioner a l’Estat, que s’ha publicat al número de març de la revista Journal of Epidemiology and Community Health, que avalua l’efectivitat d’una intervenció breu per reduir el tabaquisme passiu en els nadons. S’han estudiat 1.101 nadons fills de progenitors fumadors, atesos per 261 professionals de pediatria a 83 centres d’atenció primària, que s’han assignat o bé a un grup d’intervenció o a un grup de control.
En una submostra de 253 infants s’ha analitzat la nicotina als cabells. Aquesta determinació és molt específica i molt vàlida per recollir exposició a llarg termini al tabac, ja que cada centímetre de cabell recull un mes d’exposició. El 79% (8 de cada 10) tenien 1 o més ng/mg de nicotina, és a dir, que estaven exposats a nivells perjudicials de nicotina. El 25% d’aquests infants estaven molt exposats, és a dir, tenien nivells d’exposició superiors als 10 ng/mg, que equivalen a un fumador actiu. Tenien més exposició els nadons fills de pares i mares de pitjor nivell socioeconòmic, dels que fumaven més i tenien més dependència a la nicotina, dels que utilitzaven mesures incorrectes per protegir del fum els nadons, i els nadons que dormien a l’habitació dels progenitors. En el 51% d’aquests infants han disminuït de forma clara els nivells de nicotina als cabells al final de l’estudi (6 mesos).
Malgrat que la majoria dels pares i mares declaraven prendre mesures per evitar l’exposició al fum del tabac, sovint les mesures que realitzaven no eren correctes ni efectives. Per això, l’estudi s’ha centrat en el consell dels professionals cap als progenitors perquè aprenguin a evitar l’exposició dels seus nadons eficaçment (o deixar de fumar o no fumar mai dins de casa o el cotxe). Més del 50% dels participants del grup d’intervenció han millorat les mesures que prenien per evitar l’exposició dels nadons tant a casa (54%) com al cotxe (51%).
L’estudi que ha fet l’Agència de Salut Pública de Catalunya mostra que la intervenció dels professionals ha estat eficaç i ha reduït l’exposició al fum del tabac dels nadons. De fet, els progenitors del grup d’intervenció tenien un 59% més de probabilitats que els del grup de control d’haver millorat les mesures preventives a casa i un 30% al cotxe, una vegada ajustat pels altres factors que hi influïen.
A partir dels resultats s’ha iniciat a Catalunya el programa "Infància sense fum" que forma part d’estratègies de prevenció i control del tabac de l’Agència de Salut Pública de Catalunya dintre del marc del repte del control de les addiccions del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP). Per estendre aquest programa, s’ha desenvolupat un innovador sistema de formació en línia basat en casos clínics, que ha estat reconegut entre els projectes premiats a la passada Jornada del Pla de Salut 2014. També s’han elaborat fullets per als pares i mares, una Guia d’intervenció per a professionals i una videocàpsula per als centres de salut.
Més informació:
Tabaquisme al Canal Salut