El Departament de Salut celebra el reconeixement del doctor Joan Rodés que ha estat distingit amb la Medalla d’Or de la Generalitat. El Consell Executiu va decidir el passat 3 de març concedir la Medalla d’Or de la Generalitat al doctor Rodés en reconeixement a la seva "destacada trajectòria en els àmbits de la medicina, la docència i la investigació".
Joan Rodés va rebre ahir la medalla de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, juntament amb Neus Català i Josep Maria Espinàs. El president va destacar que aquests guardons premien "el talent, la constància, i l’optimisme", tres actituds que són les que "convenen al país" per seguir endavant i no defallir.
La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern de la Generalitat, amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits, polític, social, econòmic, cultural o científic.
Del doctor Rodés el Govern reconeix la tasca que ha desenvolupat durant més de 40 anys en el món de la medicina i l’aportació valuosa que ha fet a l’estudi i la investigació de les malalties del fetge.
Llicenciat en Medicina l’any 1962, Joan Rodés i Teixidor s’especialitza en medicina interna i aparell digestiu. L’any 1967 es doctora en Medicina i un any després crea la Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Des d’aquell mateix any és catedràtic de Medicina a la Universitat de Barcelona, de la qual esdevé professor emèrit l’any 2008. El 1972 és nomenat cap del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Entre 2003 i 2008 és director general de l’Hospital Clínic.
Ha presidit l’Associació Europea i l’Associació Internacional per a l’estudi del fetge i ha realitzat nombrosos estudis sobre malalties hepàtiques. Ha publicat més de 500 articles originals a les principals revistes mèdiques a nivell internacional i ha editat una setantena de llibres. Des de l’any 2001 és president del Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona.
Les seves principals línies d’investigació s’han centrat en l’alcohol i les malalties hepàtiques, l’hepatitis crònica per virus de l’hepatitis B i C, el càncer de fetge, les complicacions derivades de la cirrosi hepàtica i la colèstasi crònica.