· La nova normativa possibilitarà el desplegament de les competències que l’Estatut atorga a la Generalitat en matèria d’ordenació i gestió de la franja costera.
· La Llei permetrà disposar d’instruments de planificació i de gestió integral que incrementin la seguretat jurídica dels operadors públic i privats i que afavoreixin el desenvolupament sostenible del litoral.
· El Govern català serà l’administració de referència en l’ordenació del litoral i es dotarà de més competències als ajuntaments, simplificant el procés administratiu.
El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa, els propers dies 18 i 26 de març, dues sessions de participació que han de servir per enriquir, amb les aportacions dels agents i professionals que conflueixen a la costa catalana, el procés d’elaboració de l’Avanptprojecte de la nova Llei d’ordenació del litoral.
Ambdues sessions tindran el mateix contingut i es distribuiran territorialment. Així, el debat del 18 de març tindrà lloc al Museu de Pesca de Palamós, mentre que el del 26 de març se celebrarà al Port de Tarragona. Per poder-hi participar, els interessats han d’omplir un formulari d’inscripció.
La nova legislació preveu desenvolupar la competència exclusiva de la Generalitat en aquesta matèria, establerta a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, i articular un model de gestió integrada de l’espai costaner, seguint les recomanacions de la Unió Europea.
La Llei reservarà al Govern català el paper d’administració de referència, amb competències en l’aprovació dels instruments de planificació i atorgament de títols concessionals, i dotarà de més competències als ajuntaments, que seran els encarregats de les autoritzacions, simplificant el procediment administratiu.
Igualment, es potenciarà la implicació dels agents econòmics i territorials en la gestió de la costa i s’establirà un nou règim econòmic i financer que permeti que els recursos obtinguts per l’explotació del litoral es reinverteixin en la seva millora.
La nova Llei vol donar resposta també a la inexistència a l’ordenament jurídic tant català com espanyol de figures pròpies per ordenar el domini públic marítim terrestre. Aquestes noves eines permetran ordenar i gestionar un àmbit especialment sensible i sotmès a nombroses pressions, incrementant la seguretat jurídica i afavorint el desenvolupament sostenible d’un espai estratègic per al país, el litoral.
Nous instruments d’ordenació i gestió del litoral català
Per tal d’aconseguir aquests objectius, la Llei regularà la creació de dues noves eines d’ordenació i gestió de la costa:
1. Pla d’ordenació del litoral català. Serà l’instrument bàsic per a la gestió integrada de l’àmbit terrestre i marí del litoral català i abastarà els béns de domini públic marítim terrestre (DPMT), incloent el mar territorial i les aigües interiors. També contemplarà una zona d’influència d’aquest DMT configurada per una franja mínima de 500 d’amplada terra endins, que podrà ser ampliada en coherència amb el planejament urbanístic i territorial.
2. Plans d’ús del litoral i les platges. Els impulsaran els ajuntaments i tindran l’objectiu d’ordenar les ocupacions d’instal·lacions desmuntables al DPMT i a les seves zones de servitud. A diferència dels actuals, la seva vigència serà de quatre anys i, per tant, inclouran la previsió d’activitats i instal·lacions per aquest termini de temps, no només les de la temporada anual de bany.
Nou instrument per invertir en el litoral
L’Avantprojecte vol resoldre també la manca d’un règim econòmic i financer propi del DPMT a Catalunya, fet que actualment dificulta l’obtenció de recursos per dedicar-los a la conservació del litoral. Amb la nova Llei, els ajuntaments hauran de destinar els ingressos que recaptin de les activitats al DPMT incloses en el seu Pla d’ús a accions de manteniment i millora del seu litoral.
També es crearà un cànon d’explotació a favor de la Generalitat, que també es destinarà a actuacions de millora de la costa, d’acord amb els criteris establerts al Pla d’ordenació del litoral català. Aquest cànon es cobrarà a tota ocupació del DPMT que no estigui inclosa en els plans d’ús dels ajuntaments. És a dir, en cap cas se superposaran els dos gravàmens
Participació de tots els actors en la gestió de la costa
La nova Llei vol impulsar la gestió integral d’un espai tan sensible i estratègic com el litoral, involucrant tant les administracions més properes com el teixit econòmic i territorial. És per aquest motiu que preveu la creació dels anomenats consells rectors dels espais litorals; es tractaria d’òrgans col·legiats, amb participació pública i privada, sense personalitat jurídica pròpia.
1