- Ho ha anunciat avui durant la clausura del primer Congrés de l’Aigua a Catalunya
- Des d’aquest dimecres, el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el seu Programa de Mesures estan a disposició de la ciutadania durant un període de sis mesos per presentar al·legacions
- Es defineix així el full de ruta de la planificació hidrològica catalana per al període 2015-21, fixant una inversió superior als 900 milions d’euros i assolint un increment de 9 punts en l’assoliment del bon estat ecològic de les masses d’aigua
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui, en la clausura del primer Congrés de l’Aigua a Catalunya, que la nova proposta de planificació hidrològica ha iniciat el seu tràmit d’ informació pública. En aquest sentit, tant el Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya com el seu Programa de Mesures, estaran sotmesos a les opinions de la ciutadania durant un període de sis mesos. Es poden consultar a través del següent enllaç:http://aca-web.gencat.cat/aca/appmanager/aca/aca?_nfpb=true&_pageLabel=P46600176421381934582085
Santi Vila ha destacat que el pla aprofita el coneixement adquirit fins a la data i, per aquest motiu, presenta un pressupost d’ actuacions “raonable i adequat a la capacitat inversora de l’Agència Catalana de l’Aigua”. Concretament, el pla contempla un pressupost d’inversions superior als 900 milions d’euros, que seran finançades, aproximadament, en un 50% per l’ACA i la resta per altres organismes implicats.
Abastament consolidat
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha recalcat que el nou pla de gestió identifica quina és la situació actual de la disponibilitat de recursos hídrics i quines són les necessitats per al futur. El pla considera que els sistemes Ter-Llobregat i Muga encara continuen sent vulnerables en cas de registrar-se períodes perllongats de sequera. En aquest sentit, es constata l’actual necessitat d’una aportació de 60 hm³/any a les conques del Ter i del Llobregat, que s’haurà d’incorporar en el marc del futur Pla Hidrològic Nacional.
Pel que fa a l’àmbit de la conca de la Muga, les necessitats hídriques s’haurien de resoldre a partir de diverses fonts de recursos, com la modernització dels regadius, la reordenació de les extraccions d’aigües subterrànies, la reutilització procedent de les depuradores de Figueres i Roses, el possible recreixement de la presa de Darnius Boadella o la possible construcció d’un nou embassament.
Vila, però, ha deixat clar que les actuacions dutes a terme en els darrers anys per incrementar la garantia d’aigua s’han ubicat a les zones més poblades de Catalunya i allà on hi ha una major interconnexió de xarxes. És per això que, ha dit, “el pla que està a informació pública precisament vol centrar-se en aquells municipis petits i aÏllats que tenen abastaments vulnerables i que amb petites actuacions podrien resoldre els seus problemes”.
El pla preveu destinar 36 milions d’euros per a subvencions d’abastament municipal en alta, 18 milions d’euros per ajudes a la construcció de nous abastaments supramunicipals i pel reforç i extensió dels ja existents i també 5 milions d’euros per a subvencions que permetin incrementar la reutilització de les aigües depurades.
Millora de la qualitat de les masses d’aigua
El nou pla de gestió també preten assolir una millora considerable de l’estat de les masses d’aigua catalanes. Actualment el 36% de les masses d’aigua es troben en bon estat ecològic i la previsió per al 2021 és que la millora sigui de nou punts (arribant al 45%).
Per aconseguir aquesta fita, l’ACA destinarà 379 milions d’euros, 300 dels quals correspondran a millores del sanejament i 42 milions d’euros a la reducció de la contaminació salina, entre d’altres mesures.
2