· L'Institut ha acollit una jornada l’objectiu de la qual, a més de la conscienciació, és l’adquisició de pautes bàsiques d’intervenció adaptades als professionals i a les necessitats de les persones amb discapacitat
La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, i el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Josep Vilajoana, han inaugurat aquest matí la jornada sobre l’atenció a persones amb discapacitat.
La directora ha destacat la importància de “treballar per aprendre més i fer que l’atenció a aquest col·lectiu sigui cada dia més eficaç i de més qualitat”. “Donar un millor servei i que les persones amb diferents tipus de discapacitat rebin la millor atenció” ha afegit.
També ha destacat que “l’ISPC vol acostar al màxim aquest col·lectiu als professionals d’emergències i de seguretat per tal de millorar i treballar els protocols”.
Per la seva part Josep Vilajoana ha dit que “actualitzar els coneixements en la discapacitat de les persones és un paper important per a la societat”. Així mateix ha afirmat que “hauríem d’aprendre a voler atendre”.
La jornada d’avui, promoguda pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, pretén conscienciar sobre la importància de donar una atenció i un servei adequats a les persones amb discapacitat, adquirir pautes bàsiques d'intervenció, adaptades als requeriments de l'exercici professional i a les necessitats d’aquestes persones així com aprendre a transmetre tranquil·litat i seguretat tant a les persones amb discapacitat com als seus familiars.
Després de la inauguració s’ha iniciat la sessió amb dues ponències; la primera sobre Les nostres actituds davant les persones amb discapacitat ha comptat amb la participació dels psicòlegs Josep Cabré, Felipe Yagüe, Xavier Capdevila i Eduardo Brignani. Ha girat entorn les experiències amb les persones amb discapacitat intel·lectual, el concepte de discapacitat i de diversitat funcional, els mites i prejudicis, les diferències entre discapacitat i malaltia mental i la importància d’aquest tipus de formació al serveis d’emergència.
Brignani ha comentat que “la discapacitat no existeix sinó que són persones amb disminució de la funcionalitat”. Respecte a la integració a la societat, Felipe Yagüe ha concretat que “si la societat és integradora i inclusiva no existeix la discapacitat”.
La segona ponència sobre Com actuar i com no actuar davant les persones amb discapacitat ha comptat també amb la participació dels psicòlegs Vanessa Fuentes, Xavier Capdevila, Beatriz Garvía i Felipe Yagüe ha fet un repàs pels diferents tipus de discapacitats: intel·lectual, sensorial, visual i motriu; i com s’ha d’actuar i què cal evitar davant de persones amb cadascuna de les diferents discapacitats i com tractar-les en situació d’emergència. “Les persones amb discapacitat s’insereixen a la societat amb les seves capacitats” ha comentat la psicòloga Vanesa Fuentes.
Tot seguit professionals i membres dels cossos de seguretat i emergències han exposat en taula rodona sobre L’actuació dels cossos operatius amb persones amb discapacitat què fan per apropar-se al col·lectiu i oferir-los un millor servei així com iniciatives per conscienciar a la resta de la societat. El debat ha comptat amb la participació de Carles Domingo, agent del cos de Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà, Anna Subirà, psicòloga, coordinadora de l’Equip d’Assistència i Intervenció en Crisi del Grup d’Emergències Mèdiques de Bombers de la Generalitat, Francesc Xavier Jiménez, responsable de formació i processos del Sistema d’Emergències Mèdiques, i Carles Santacreu, inspector cap de la Policia Local de Pineda de Mar.
La jornada ha finalitzat amb la taula rodona Experiències amb persones amb discapacitat en diferents situacions reals amb Iolanda Batet, tècnica i formadora de la llengua de signes catalana de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, i Montserrat Garcia, col·laboradora de DINCAT i de la Fundació Catalana Síndrome de Down.
La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, i el vicedegà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Ricard Cayuela. Aymerich ha volgut destacar que “l’ISPC està al servei de la formació i cal que aquest servei arribi a totes les persones, a tots els ciutadans i sobretot al col·lectiu de persones amb discapacitat”.
La jornada d’avui és el resultat de la col·laboració entre l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, l’Equip d’Assistència i Intervenció en Crisi del Grup d’Emergències Mèdiques dels Bombers de la Generalitat i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.