Cerca
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha destacat que “l’alt nivell d’excel·lència del sistema de recerca de Catalunya li ha obert les portes cap a Europa i cap al món”. Mas-Colell ho ha afirmat avui durant la inauguració de la segona conferència CERCA, que se celebra fins demà al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau.
 
Enguany, la Conferència CERCA s’organitza conjuntament amb la São Paulo Research Foundation (FAPESP), amb l’objectiu d’establir sinergies entre el sistema de recerca català i l’Estat de São Paulo, el territori més dinàmic en l’àmbit d’investigació i innovació de l’Amèrica del Sud. Una col·laboració que, en opinió del conseller Mas-Colell “evidencia la internacionalització dels centres de recerca i les universitats de Catalunya”.
En aquest sentit, el conseller ha subratllat que en l’àmbit de la ciència és clau “establir col·laboracions per avançar” ja que és bo “aprendre els uns dels altres”. El conseller Mas-Colell també s’ha referit a les similituds entre els sistemes de recerca català i brasiler. “No en magnitud, però sí són sistemes guiats per l’excel·lència i per invertir en neurones i no en totxos”, ha explicat.
 
El director científic de la FAPESP, Carlos Henrique de Brito Cruz, també ha incidit en l’objectiu de la seva fundació: “desenvolupar oportunitats per als científics brasilers arreu del món”, i com Catalunya és “un territori important en l’àmbit de la recerca i la tecnologia”.
 
Precisament, durant la jornada inaugural, Núria Sebastián, vicepresidenta del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles anglès), ha fet balanç dels ajuts atorgats per l’ERC, i ha destacat que “la majoria de les institucions que obtenen concessions de l’ERC en el conjunt de l’Estat espanyol estan localitzades a Catalunya i moltes d’elles són centres CERCA”.  Catalunya capta el 52% dels ajuts de l’ERC atorgats al conjunt de l’Estat.
 
També el conseller Mas-Colell ha recordat la incidència del sistema de recerca de Catalunya en l’atracció de fons competitius de la UE. “Captem el 3,5% tot i que som l’1,5% de la població europea”.

Pel que fa al pes dels centres CERCA en la captació de fons de l’ERC, el 54,4% de totes les distincions que atorga l’ERC al sistema català de recerca són per a investigadors de centres CERCA .
 
Resultats centres CERCA en els ajuts de l’ERC convocades fins al 2014, respecte a Catalunya i l’Estat espanyol
 
 
CERCA
CATALUNYA
Starting
43
76
Consolidator
11
25
Advanced
24
44
Proof of Concept
16
22
Synergy
2
2
 
 
Els diversos ajuts de l’ERC abasten tot el procés científic des de les fases inicials d’una investigació fins a l’elaboració de prototips per transferir el coneixement al mercat.
 
El cotxe del futur
En el marc de la conferència,  el conseller Mas-Colell ha conegut un exemple de transferència de coneixement d’un dels 44 centres CERCA. Es tracta del projecte del Centre de Visió per Computador (CVC) de cotxe amb conducció autònoma. El vehicle està dotat d’un ordinador al portaequipatges que fa la funció de conductor a partir de la percepció de l’entorn, que es basa principalment en tècniques de visió per computador. Segons ha explicat l’investigador principal del projecte, Antonio López, “una sèrie de càmeres s’utilitzen a mode de sensors perquè l’ordinador instal·lat al portaequipatges processi les imatges enregistrades i n’extregui la informació necessària per poder circular de forma segura”.  López ha afegit que aquest cotxe està pensant per al futur però desenvolupa tecnologia que ja s’està incorporant en els vehicles actuals. Així mateix, ha destacat el baix cost dels sensors i altres elements que incorpora, i que el diferencia d’altres prototips similars.
 
Per la seva part, el director I-CERCA, Lluís Rovira, també ha destacat com els centres CERCA orienten les investigacions cap a “projectes de transferència i molt punters per connectar la recerca a aplicacions que tothom pugui utilitzar en el seu dia a dia”.
 
La Conferència CERCA continuarà demà divendres amb sessions de caràcter més tècnic que seran un punt de trobada entre els investigadors catalans i brasilers, i s’iniciaran amb el prestigiós investigador Antonio H. Castro Neto, punter en la recerca del grafè.
 
Aquest programa científic -en el disseny del qual hi ha col·laborat activament la investigadora de l’ICN2, Laura Lechuga-, se centra en disciplines com ara la nanotecnologia i la fotònica, o la genòmica i la biomedicina. Així mateix també es debatrà sobre l’impacte social de la recerca.

3  

Fitxers adjunts

Comunicat premsa

Comunicat premsa
PDF | 57

Foto conseller Mas-Colell

Foto conseller Mas-Colell
JPG | 1269

Foto conseller Mas-Colell 2

Foto conseller Mas-Colell 2
JPG | 185