• Enguany han concursat 649 centres respecte als 386 del curs passat
 
  • La final ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya
Foto petita
El Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en veu alta ha conclòs amb un acte que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya i que ha posat el punt el final d’una edició en la qual han participat més de 70.000 alumnes, 30.000 de secundària, i 649 centres -respecte als 386 del curs passat-. La Fundació Enciclopèdia Catalana, juntament amb El Departament d’Ensenyament, organitza el certamen des de fa onze anys per intensificar el gust per la lectura en alumnes de tot Catalunya.
 
A la final, els participants han llegit els textos corresponents de les diferents categories davant de prop de 900 persones i, mentre el jurat s’ha retirat a deliberar, ha tingut lloc l’actuació de la companyia Chapertons. Finalment, s'han lliurat els premis als guanyadors de cada categoria i les cinc escoles vencedores han rebut un xec regal.
 
Els premis estan organitzats en tres categories per a primària i dues per a l’ESO.  Les de primària són grumets vermells, per a lectors d’entre 8 i 10 anys -cicle mitjà de primària-, grumets verds,  per a alumnes d’entre 10 i 12 anys -cicle superior de primària-, i timoners, dirigida a alumnat nouvingut. A secundària, hi ha la de corsaris, per a primer cicle d’ESO, i la de tropa de corsaris, de lectura col·lectiva amb grups formats per tres lectors cada un.
 
Els guanyadors d’enguany pertanyen als següents centres:
Categoria "Grumets Vermells" (cicle mitjà de primària)- Escola El Carme-Vedruna, de Manlleu
Categoria "Grumets Verds" (cicle superior de primària)- Liceu Francès, de Barcelona
Categoria "Timoners" (Aula d'acollida de CS de primària i 1r, 2n d'ESO)- Institut Secretari Coloma, de Barcelona
Categoria "Corsaris" (1r i 2n d'ESO)- Institució Montserrat, de Barcelona
Categoria "Tropa de Corsaris" (3r i 4rt d'ESO)- centre Sant Gabriel, de Viladecans
 
L’acte ha començat amb un parlament de benvinguda del president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Jordi Porta, i del secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament, Joan Mateo. A més, han estat present els membres del jurat d'aquesta edició, composat pel subdirector general d'Innovació, Formació i Orientació del Departament d'Ensenyament, Joan Gumbert; el director de l’editorial Text-laGalera, Xavier Carrasco; el lingüista Marius Serra; l’actor i director de teatre Adolf Baqués; i l‘actriu, dobladora i professora de veu, Txell Sota.
 
Aquest certamen té com a objectiu afavorir la comprensió lectora, millorar la capacitat de debat dels alumnes, fomentar l’ampliació de lèxic i practicar l’entonació, el ritme, i la fonètica. A Catalunya es realitza des del curs 2004-2005, quan va sorgir com una iniciativa conjunta amb altres països europeus, entre ells Alemanya, un dels pioners.
 
3 de juny de 2015