El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat el director de cinema Manuel Esteban com “un dels millors exponents de cinema compromès català”. “Ha estat un defensor de la llibertat i un dels promotors de la introducció de l’avantguarda estètica al nostre país, un cineasta que va saber mirar més enllà, a Estats Units, França i Alemanya principalment, per proposar noves maneres de fer cinema dins les nostres fronteres”, ha afirmat.
 
Mascarell ha apuntat que Esteban ha estat “un treballador incansable, polifacètic, que ha conegut i estimat com pocs l’art de fer cinema, atès que l’ha viscut des de diverses òptiques i hi va desenvolupat diversos rols: el de director, el de director de fotografia, el de productor, el de realitzador de televisió, etc. Va fer un cinema molt diferent al que es feia aquí en el seu temps i ens va mostrar una Barcelona moderna i cosmopolita”.
 
El conseller de Cultura també ha subratllat “la tasca duta a terme per Esteban com a president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, des d’on va treballar amb convenciment per a promoure la visibilitat dels nostres autors, especialment en l’àmbit internacional”.