• eBiblio Catalunya entrarà en funcionament aquest dilluns 8 de juny
  • El servei comptarà amb una col·lecció inicial de 1.951 llibres en català i castellà i 41.730 llicències, que s’ampliarà progressivament
  • eBiblio Catalunya vol ser una eina per a la lluita contra la descàrrega il·legal de continguts, que ofereixi una plataforma senzilla i oberta a tothom per a la lectura de continguts digitals
eBiblio
El proper dilluns 8 de juny es posarà en marxa eBiblio Catalunya, el nou servei de préstec de llibre electrònic a les biblioteques públiques. El nou servei comptarà amb una col·lecció inicial de més de 1.900 títols d’obres de ficció i no ficció de diferents gèneres i temàtiques, amb fons en català i castellà i 41.730 llicències. S’estima que es podran fer més d’1 milió de préstecs digitals.  
 
El préstec estarà disponible per a tots els ciutadans de Catalunya que disposin del carnet d’una biblioteca pública i està impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
 
eBiblio Catalunya oferirà als ciutadans una col·lecció de novetats editorials de diverses temàtiques: obres de ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen còmic, narrativa, poesia i teatre, i obres de no-ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen obres de ciències socials, desenvolupament personal, esports, informàtica, viatges, etc. D’aquesta manera es complementa l’oferta que les 387 biblioteques públiques de Catalunya ja ofereixen en format físic, amb prop d’11 milions de llibres; 1,2 milions de documents de fons sonor, i 1,3 de fons audiovisual.
 
Per fer ús d’eBiblio Catalunya només caldrà disposar del carnet d’usuari de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. El carnet es pot demanar  a qualsevol biblioteca. Per poder accedir a eBiblio, l’adreça electrònica de l’usuari haurà de figurar obligatòriament entre les dades que s’incloguin en la sol·licitud. Un cop un usuari demani un llibre digital en préstec, disposarà de 21 dies per llegir-lo.
 
La lectura dels llibres electrònics es podrà realitzar de dues maneres:
- Mitjançant la reproducció en temps real (streaming), a través de qualsevol navegador d’un ordinador personal o del navegador d’altres dispositius (tauleta, telèfon intel·ligent). A través de l'aplicació eBiblio Catalunya, disponible per a Android i properament per a IOS, cada usuari es podrà descarregar l’aplicació en cinc dispositius mòbils diferents. Un cop sincronitzats  els documents en préstec, es podran llegir sense necessitat de connexió a internet.
 
- Mitjançant la descàrrega, per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics (e-readers) compatibles amb DRM d'Adobe. Per poder-los llegir es requerirà instal·lar l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions i disposar d’un compte Adobe ID. Es podran llegir els llibres, transferir-los o accedir-hi en sis dispositius diferents utilitzant el mateix compte d'Adobe ID.
 
El servei eBiblio Catalunya vol ser eina per a la lluita contra la descàrrega il·legal de continguts, que ofereixi una plataforma senzilla i oberta a tothom per a la lectura de contingut digital. El projecte eBiblio Catalunya complementa la col·lecció que les biblioteques públiques posen a l'abast dels usuaris en suport paper.
 
La prioritat pel 2015 és incorporar les novetats que apareguin al mercat editorial, així com, incorporar el fons de totes aquelles  editorials que disposin d’un fons adient a les polítiques de col·lecció de les biblioteques públiques.
 
Fons de títols i llicències a disposició dels usuaris
 
 
Adults
Infantil
TOTAL
 
 
Català
Títols
457
230
687
 
 
Llicències
10.054
5060
15.114
 
Castellà
Títols
872
392
1.264
 
 
Llicències
17.715
8.901
26.616
 
Total
Títols
1329
622
1.951
 
 
Llicències
27.769
13.961
41.730
 
 
 
 
Vídeo: el projecte eBiblio: https://www.youtube.com/watch?v=0HCKbddcZwI&feature=youtu.be
Vídeo: el projecte eBiblio: http://prezi.com/jhpwkhiv0-rn/
Vídeo: eBiblio Catalunya - Preguntes Freqüents: http://prezi.com/w_48elaekqon/