• El cap de l’Executiu i l’alcalde Trias han presidit aquest matí la presentació de la participació catalana a l’Expo in città de l’Expo Milano 2015, dedicada aquest any a l’alimentació
  • El cap de l’Executiu ha destacat que “Catalunya i Barcelona són referents mundials en l’avantguarda i la innovació gastronòmica” i que cal donar a conèixer aquesta realitat
 
El president i l'alcalde a l'espai català de l'Expo in città de Milà. Autor: Rubén Moreno
El president i l'alcalde a l'espai català de l'Expo in città de Milà. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest matí des d’Itàlia que la participació de Catalunya a l’Expo in città de Milà representa una gran oportunitat per “mostrar la nostra personalitat i la nostra identitat pròpia”, i reivindicar, a més, en aquests moments, “que Catalunya vol ser subjecte polític en el món”.
 
“Tenim una cultura i una identitat de fa molts segles; som una nació i ho hem defensat sempre. I, en el món actual i modern, una nació ha de poder-se projectar al món també amb normalitat, perquè el nostre mercat és el món, i Barcelona i Catalunya tenen l’ocasió de poder-se explicar d’aquesta forma a l’Expo de Milà”, ha subratllat.
 
Amb aquestes paraules el president ha valorat la presència catalana a l’exposició de la ciutat italiana, que aquest matí ha visitat acompanyat de l’alcalde en funcions de Barcelona, Xavier Trias.
 
L’Expo in città és una iniciativa programada amb motiu de l’Expo Milano 2015 que es desenvolupa per tota la ciutat, fora del recinte, amb l’objectiu d’apropar als ciutadans els valors i els continguts de l’Exposició. El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han sumat esforços per presentar en aquesta mostra internacional un missatge específic sobre la tradició culinària de Catalunya, la diversitat de paisatges i productes i la defensa de la cuina sana i sostenible.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, el president ha defensat la importància que Catalunya hagi estat convidada com altres territoris per la ciutat de Milà per tal “d’explicar el que som”. “Catalunya tradicionalment ha participat en aquest tipus d’exposicions en el marc de l’Estat espanyol, però sempre hem tingut una vocació de singularitzar la presència de Catalunya al màxim”, ha afirmat el president, que ha subratllat que aquest fet els ha portat a poder ser presents a l’Expo de Milà, conjuntament amb la ciutat de Barcelona, però “en l’espai més ciutadà i no tan estrictament en l’espai expositiu”.
 
El cap del Govern ha ressaltat que la proposta expositiva que podran veure els assistents vol posar en relleu que “Catalunya i Barcelona són referents mundials en l’avantguarda i la innovació gastronòmica” i que aquesta mateixa creativitat es dedica, des de fa anys, “a millorar l’alimentació de la gent en el seu dia a dia”. “Parlar de cuina és parlar de Catalunya”, perquè el país i els seus cuiners han aconseguit “revolucionar aquest art mil·lenari”, ha destacat el president.
 
“Catalunya ha sabut combinar l’excel·lència gastronòmica, amb xefs tan creatius, innovadors i internacionals com són Ferran Adrià o els germans Roca, amb la tasca d’investigació de la Fundació Alícia, una tasca que té per objectiu aconseguir quelcom tan essencial com menjar millor per viure millor”, ha assenyalat.
 
Catalunya participa en l’Expo in città, dedicada enguany a l’alimentació, amb l’estand expositiu “Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people”, comissariat per Toni Massanés i la Fundació Alícia, que inclou tres àmbits: “La taula”, “La cuina” i “El rebost”, en els quals s’hi desenvolupen conceptes com ara la innovació, el territori, els productes, la tradició culinària, la investigació i la salut i la cultura.
 
En el marc de la participació catalana a l’Expo in città s’han programat activitats, com ara conferències, seminaris, classes de cuina o missions empresarials en què participaran, entre d’altres, la Fundació Alícia, el xef Joan Roca, la cuinera Ada Parellada o ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa.
 
S’han programat, a més, diverses manifestacions de cultura popular a la Piazza del Cannone, al Parco Sempione, amb una exhibició dels Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, l’actuació dels diables de Cervera Carranquers de Cervera, els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l’àliga de Girona, i l’agrupació musical Senienca. Els actes de cloenda els organitza la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa Audiovisual Local (XAL).
 
 
Reptes comuns entre Catalunya i Itàlia
 
Durant la seva intervenció en l’acte institucional, el cap de l’Executiu també ha fet referència als interessos que comparteixen Catalunya i Itàlia, i s’ha mostrat convençut que ambdós territoris necessiten afrontar “reptes comuns”, entre els quals ha destacat “gestionar com a territoris frontera exterior de la Unió Europea” el “drama humà” que en aquests últims anys està vivint el Mediterrani.
 
En aquest sentit, el president ha aprofitat el seu parlament per reclamar “mesures coordinades, conjuntes i solidàries” per part de la UE, que “tinguin en compte les realitats a les quals les nostres administracions s’enfronten” i que serveixin per donar solucions reals.
 
Com a altres reptes comuns a afrontar, també ha citat “la gestió i governança d’una política marítima mediterrània”, que ha dit que ha d’integrar les seves múltiples dimensions, entre les quals ha citat la gestió eficaç dels ports, la sostenibilitat en els creixement dels trànsit de creuers o la possibilitat d’aprofitar l’energia blava.
 
 
Nota: S'adjunta una nota informativa sobre l'exposició

1  

Imatges

El president i l'alcalde a l'espai català de l'Expo in città de Milà

El president i l'alcalde a l'espai català de l'Expo in città de Milà 2440

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa sobre l'exposició

Nota de premsa sobre l'exposició
PDF | 478