FOTO WEB
Un moment de la roda de premsa.
 
Josep Maria Pelegrí, que ha fet balanç de l’afectació i ha visitat una de les finques afectades, ha insistit en la importància de les assegurances agràries i de la instal·lació de xarxes antipedra
 
 
El conseller també ha instat els afectats a demanar l’abans possible el peritatge d’Agroseguro sobre els danys i a l’aplicació de tractaments fungicides per a evitar malalties en matèria de sanitat vegetal
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha fet balanç aquest matí, en roda de premsa, de les pedregades registrades, ahir, a les comarques de Lleida i, posteriorment, ha visitat finques afectades. 
 
Josep Maria Pelegrí ha explicat que ahir a la tarda, a partir de les 17:45 hores, alguns  municipis de les comarques lleidatanes de la Noguera i el Segrià es van veure afectats per una tempesta originada a l’est del Segrià i que es va desplaçar cap al nord i també cap a la comarca de la Noguera.
 
La tempesta anava acompanyada de pedra amb una mida superior als 2 centímetres, sola, i en alguns municipis es van donar dues tandes.
 
Els conreus afectats han estat principalment la fruita dolça, en què algunes varietats primerenques es podien començar a collir en 2-3 dies. El conreu del cereal pendent de recol·lectar també ha estat afectat en diversos graus.
 
Si bé en els propers dies es podrà veure amb més detall les afectacions, d’un primer balanç es desprèn les següents dades.
 
 
MUNICIPIS
Superfície afectada fruita dolça pinyol (HA)
Percentatge d’afectació mig
Superfície afectada fruita dolça llavor (HA)
Percentatge
d’afectació mitjà
Albesa
688
50-80
506
40-70
Torrelameu
241
30-50
194
30-50
Corbins
150
80-100
55
80-100
65
30-40
50
30-40
Vilanova de la Barca
35
30-40
60
30-40
Total ...
1179
 
865
 
                            
 
Així, com ha constatat el conseller, segons aquestes dades encara provisionals, “són moltes les hectàrees afectades, i en algun cas l’afectació és severa fins a arribar al cent per cent”, a més de d’altres danys registrats a la zona en cereal, o en infraestructures i finques.
FOTO WEB 2.
Imatge de la visita a una finca afectada per la pedregada d'ahir.
Josep Maria Pelegrí també ha incidit en què el Departament ja ha iniciat tots els tràmits per a agilitzar el peritatge imminent d’Agroseguro, que aquesta entitat està disposada a dur-lo a terme de forma immediata, i ha demanat als afectats que instin aquest peritatge l’abans possible i que, en les 48 hores després de la pedregada, duguin a terme l’aplicació dels fitosanitaris pertinents per a evitar malalties en matèria de sanitat vegetal.
 
Pelegrí ha tornat a remarcar “la necessitat que el productor agrari tingui més garanties de producció: una és l’assegurança agrària i una altra, en què insistim  i recomanem, és instal·lar xarxes antipedra, que ha esdevingut el mètode més segur i més eficaç per a la lluita contra la pedra”.
 
En aquest sentit, val a dir –com ha fet el conseller- que el 80% de la superfície afectada per aquestes pedregades d’ahir està assegurat, i que un 5% compta amb instal·lació de xarxes antipedra.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

5  

Fitxers adjunts

Foto 1.

Foto 1.
JPG | 139

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 146

Foto 3.

Foto 3.
JPG | 154

Foto 4.

Foto 4.
JPG | 144

Foto 5.

Foto 5.
JPG | 145