• El conseller de la Presidència ha presidit la signatura d’un acord marc amb el Govern del Senegal per al període 2015-2018 i ha visitat diversos projectes catalans de cooperació en aquest país subsaharià
  • El Govern ha fet una convocatòria de subvencions de 3,4 milions d’euros a entitats per dur a terme projectes que incorporin com a eix central l'enfocament estratègic de gènere i basat en els drets humans

 

El conseller de la Presidència ha vistat l'associació Femmes Juristes del Senegal
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que “amb aquesta visita al Senegal volem simbolitzar el compromís del Govern per reprendre la cooperació” i fer-ho des d’un nou enfocament que situa la defensa, protecció i garantia dels drets humans de les dones i dels drets col·lectius del pobles com a eixos prioritaris de la cooperació catalana. El conseller ha visitat el país de l’Àfrica subsahariana acompanyat de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, per conèixer sobre el terreny els projectes catalans que s’hi desenvolupen i traslladar un missatge inequívoc del Govern de suport a la cooperació catalana.

Prova d’aquesta voluntat ho és la convocatòria pública de subvencions de 3,4 milions  d’euros que, en paraules del conseller de la Presidència, “esperem eixamplar” en la mesura del possible. Per això,  l’Agència Catalana de Cooperació  ha organitzat activitats i sessions formatives específiques destinades als professionals del sector i als diferents actors de la cooperació catalana, especialment els ens locals i les ONG, per  facilitar-los les eines necessàries perquè puguin incorporar i implementar el nou enfocament del Pla de forma correcta.

Així mateix i en aquesta línia, durant aquest any el Govern ha intensificat el seu esforç en aquest àmbit i ha aprovat el Pla Director de Cooperació per al període 2015-2018, i  el Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2015, que l’Executiu va aprovar en la darrera reunió de Govern.

El conseller de la Presidència ha aprofitat la seva visita a Dakar per assegurar que “al nostre país tenim una situació complicada, però hem d’estar compromesos en aquesta conquesta universal que és l’equiparació dels drets dels homes i de les dones”, fruit d’aquest nou enfocament estratègic que el Govern ha donat a la cooperació. En aquest sentit, aquests principis  “formaran part d’aquesta convocatòria de subvencions que ha fet el Govern de manera molt preeminent”. Per Homs,  "aquest esforç gran que fa el govern de la Generalitat en nom del conjunt de la ciutadania té una destinació i un bon ús per part de les organitzacions que ho gestionen i que va molt directament a la gent que més ho necessita, en aquest cas un centre on hi ha implicades dones en el treball comunal com el que hem pogut visitar avui al Senegal", ha dit després de visitar un dels projectes.
 
Acord marc amb el Senegal
 
En el marc de l’agenda institucional al Senegal, el conseller de la Presidència ha presidit l’acte de signatura de dos acords de col·laboració amb el Programa Nacional de Desenvolupament Local (PNDL) del Senegal, una institució governamental que treballa per reduir la pobresa a través de l’acció combinada del Govern, col·lectivitats locals, comunitats i sector privat. El conseller Homs i el secretari executiu del PNDL, Alassane Sow, han signat un acord marc per al període 2015-2018, que estableix un marc formal de col·laboració entre els dos executius i reforça les iniciatives en què ja han treballat conjuntament fins al moment. Els dos governs promouran iniciatives de descentralització, gestió del territori i desenvolupament local i transferiran coneixements, experiències i bones pràctiques.
 
Aquests acords s’emmarquen en els eixos prioritaris del Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2015 i del Pla Director de Cooperació per al període 2015-2018, dos documents que situen la defensa, protecció i garantia dels drets humans de les dones i dels drets col·lectius del pobles com a eixos prioritaris de la cooperació catalana.
 
 
Projectes de cooperació al Senegal
 
A banda dels contactes institucionals, Homs ha mantingut una trobada amb representants dels diferents agents de la cooperació catalana que treballen al Senegal, per conèixer de primera mà la tasca que realitzen. El conseller de la Presidència ha visitat diversos projectes subvencionats per l’ACCD i pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per conèixer l’impacte que la cooperació pública catalana té sobre el terreny.

El conseller Homs ha conegut la tasca de l’Associació de dones Book Jom, a la regió de Rufisque, un projecte impulsat pel Fons Català de Cooperació, l’ONG Enda Graf-3D i dues entitats de la societat civil senegalesa que treballa per facilitar l’apoderament de les dones. Una de les principals activitats i la més rendible d’aquesta associació és la transformació i venda de mill. Les dones de Book Jom han organitzat també una petita guarderia per acollir a nens petits de les famílies més pobres.
A més a més, el conseller ha visitat la Radio Jokkoo FM, a Rufisque, un projecte de ràdio comunitària, gestionat per l’Institut Panos Afrique de l’Ouest, que té com a finalitat promoure espais de diàleg sobre la llibertat d’expressió i l’accés a la informació pública, i crear sinèrgies entre les organitzacions de la societat civil, les organitzacions de base i els mitjans de comunicació per portar a terme un seguiment de la governança local. En una entrevista que ha concedit a aquest mitjà de comunicació, Homs ha lloat la tasca duta a terme per aquesta ràdio que dóna la paraula als ciutadans i apel·la als governants locals a rendir comptes.

Finalment, el conseller Homs també s’ha reunit amb l’Associació Femmes Juristes, una entitat formada per professionals del món del dret i de la justícia que treballa des de 1974 per contribuir a protegir els drets de les persones, en particular de les dones i infants, i lluitar contra totes les formes de discriminació. En aquest sentit, cal destacar que el govern català ja ha col·laborat en alguna altra ocasió amb aquesta associació. Entre d’altres activitats, el novembre de l’any passat va organitzar unes jornades que es van celebrar a Barcelona centrades en la mutilació genital femenina, les seves conseqüències i com afrontar aquesta qüestió.4  

Fitxers adjunts

El conseller de la Presidència ha presidit l'acte de signatura de dos acords de col·laboració amb el Programa Nacional de Desenvolupament Local (PNDL) del Senegal

El conseller de la Presidència ha presidit l'acte de signatura de dos acords de col·laboració amb el Programa Nacional de Desenvolupament Local (PNDL) del Senegal
JPG | 311

El conseller Homs ha visitat l'associació Femmes Juristes del Senegal

El conseller Homs ha visitat l'associació Femmes Juristes del Senegal
JPG | 340

El conseller Homs comprovant si el mill està prou sec amb l'Associació de dones Book Jom del Senegal

El conseller Homs comprovant si el mill està prou sec amb l'Associació de dones Book Jom del Senegal
JPG | 417

El conseller Homs visitant el projecte de l'Associació de dones de Book Jom

El conseller Homs visitant el projecte de l'Associació de dones de Book Jom
JPG | 377