• El conseller Santi Vila presenta el nou espai web del Servei Meterològic de Catalunya, que aporta la predicció meteorològica i marítima per a les platges i esports nàutics
  • L’Agència Catalana de l’Aigua inicia avui el pla de vigilància i control de les aigües de bany, que finalitza el 15 de setembre sobre 250 zones de bany 
  • Tota la informació recopilada per l’ACA es podrà consultar a través de l’aplicació per a mòbils sobre l’estat de les platges (PlatgesCat), que abastarà 300 platges, 25 més que l’any passat
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui les millores que el Departament ha introduït aquesta temporada en les eines d’informació sobre les platges a la ciutadania. Així, el Servei Meteorològic de Catalunya posa en marxa l’espai de Predicció per a les platges i esports nàutics, que es podrà consultar al web de www.meteo.cat, pensat per donar resposta a les necessitats de qualsevol ciutadà que vulgui informació meteorològica i marítima per fer activitats a l’aire lliure a la frontera entre el Mar Mediterrani i la costa de Catalunya.
Web
Es tracta d’una predicció específica que substituirà l’actual apartat de Predicció marítima i millora en la precisió temporal i espacial, alhora que s’introduirà la previsió de noves variables meteorològiques i marítimes. Aquesta informació prové d’una predicció automàtica a partir de models meteorològics estadístics.
Aquest nou producte es podrà consultar a la següent adreça: www.meteo.cat/prediccio/platges i s’actualitzarà diàriament al voltant de les 8 h.
 
A la pàgina es podrà veure un mapa dinàmic de Catalunya, amb símbols previstos d’estat del cel, onatge i vent per diferents zones de la costa cada 6 hores a dos dies vista. Si es passeja el punter del ratolí per damunt de la costa, es pot consultar la informació de cada platja individualment. Un cop es faci un zoom del mapa apareixeran les diferents platges catalanes identificades amb un marcador i amb més claredat. Fent un clic a la platja escollida s’accedirà a la informació detallada de predicció meteorològica i marítima.
 
Per cada punt s’ofereixen les variables següents, amb una predicció cada 3 hores a 2 dies vista:
 
- Temperatura de l’aigua
- UVI (índex radiació ultraviolada) màxima
- Estat del cel
- UVI
- Temperatura
- Humitat relativa
- Vent
- Estat de la mar
- Direcció de l’onada
 
A banda, es pot consultar la predicció meteorològica i marítima de qualsevol platja introduint el seu nom o el nom del municipi directament en el cercador.
 
Novetats a l’apli PlatgesCat
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ofereix una altra eina d’informació sobre les platges; l’apli PlatgesCat, que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va engegar l’estiu passat i que enguany donarà informació, en 7 idiomes, sobre 300 platges catalanes, 25 més. Aquesta aplicació inclou dades com la previsió de la qualitat sanitària de l’aigua (informació pionera respecte altres APP), la temperatura de l’aigua o els serveis de les platges, entre d’altres.
 
A més d’incorporar noves platges, PlatgesCat ofereix dades actualitzades tant de les platges com dels punts d’interès associats i recull informació de les platges i de les pàgines més consultades. Així mateix, s’han actualitzat tecnològicament diversos components de l'app per a totes les versions. Durant l’estiu de 2014, aquest apli va tenir 12.600 descàrregues i 74.000 accessos, amb una mitjana de 1.000 visualitzacions diàries.
 
Pla de Vigilància i Control de les aigües de bany
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha informat de l’inici del Pla de Vigilància i Control de les aigües de bany que, des de fa 25 anys, cada estiu duu a terme l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquest pla, que es desenvoluparà des d’avui i fins al 24 de setembre, se centrarà sobre 250 zones de bany.
 
El titular de Territori i Sostenibilitat ha destacat avui que “els mostrejos previs duts a terme per l’ACA a principis de juny han evidenciat que la pràctica totalitat de les platges tenen una qualitat excel·lent” i que “aquesta proporció es mantindrà si aquest estiu, a diferència de l’anterior, es registren menys pluges intenses en el nostre litoral”, ha afegit.
 
El pla de vigilància que porta a terme l’ACA serveix per garantir la bona qualitat sanitària de les aigües de bany i també farà un seguiment de possibles punts d’abocament i d’eventuals proliferacions de fitoplàncton, la majoria de les quals acostumen a ser innòcues per als banyistes. Tota la informació recopilada pels tècnics de l’Agència es podrà visualitzar a través de l’apli PlatgesCat.
 
Cal destacar que l’ACA, a més de controlar i vetllar per la qualitat de les aigües de bany litorals, també vetllarà pel bon estat qualitatiu de 13 zones de bany interior, les mateixes que l’any passat. A les zones de bany interior es duran a terme 4 mostrejos, en el període comprès entre l’1 de juliol i el 31 d’agost, tal i com estableix la directiva europea d’aigües de bany.

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 276