• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la Diada de l’Enginyer 2015, que cada any organitzen el Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya
El president durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar.
El president durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquesta tarda tota la feina que està duent a terme el Govern en el dur context econòmic actual i ha lamentat que, “allà on hi ha més empenta a nivell econòmic i més capacitat exportadora, és on hi ha finançaments i infraestructures públiques inferiors a la mitjana estatal”.
 
“Catalunya, el País Valencià i les Balears són els territoris que estan creixent més dins l’Estat espanyol. Tres territoris que no sumen ni una quarta part de la població espanyola, però que representen un 36% de tota l’exportació espanyola”, ha destacat el president, que ha afegit que, malgrat aquestes xifres, són, paradoxalment, els que “tenen finançaments públics pitjors i infraestructures públiques més minses”.
 
“Si amb el que tenim fem tot això, imagineu-vos què podríem fer si tinguéssim el que ens correspon. Podríem fer molt més, molt millor i competir en igualtat de condicions amb altres regions i països”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquesta valoració durant la Diada de l’Enginyer 2015, que cada any organitzen el Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, i que enguany s’ha celebrat al Museu Marítim de Barcelona.
 
Un edifici emblemàtic que el president ha destacat que simbolitza “l’esperit comercial d’obertura” que tant té a veure amb la història del nostre país. “Les arrels del nostre país són de gent que, des de fa molts segles, tenim molt clar que hem de tenir aquesta mentalitat d’obertura cap enfora, i aquest edifici ho simbolitza molt bé”, ha subratllat.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha recordat que la primera revolució industrial “va ser un fenomen bàsicament català al sud d’Europa” i que el nostre caràcter diferencial també s’evidencia amb els enginyers industrials. “El naixement dels enginyers industrials va estar lligat a l’exèrcit o l’administració a l’Estat espanyol, mentre que a Catalunya es van dedicar a la indústria, i això ja explica mentalitats molt diferents”, ha apuntat.
 
Per acabar el seu discurs, el president ha destacat que la Unió Europa s’ha posat com a objectiu que el 2020 el pes de la indústria equivalgui al 20% del PIB de tota la UE. “Nosaltres ja tenim ara aquest 20% i el nostre objectiu és que d’aquí a uns anys sigui el 25%”, ha assegurat, i ha afegit que per arribar a assolir aquesta fita “necessitem empreses que sàpiguen a quin port volen arribar i bons professionals”.
 
“Recordeu que cap vent és favorable al navegant que no sap a quin port vol arribar. Però si, per molt grans que siguin les ones que et trobis, les tempestes i els monstres marins, se sap a quin port es vol arribar, tots els obstacles es poden vorejar i, al final, el port d’arribada hi pot ser. I espero que per a la indústria del nostre país sigui així”, ha conclòs.

1  

Imatges

Diada de l'Enginyer 2015

Diada de l'Enginyer 2015 1235