En el marc del programa “Pel bon tracte a les persones grans” que el Departament promou en col·laboració amb l’Obra Social ”la Caixa”
L’Anoia és un dels cinc àmbits territorials on s’ha començat a desplegar el programa per la seva implicació, trajectòria i experiència contrastada
La Secretaria de Família, adscrita al Departament de Benestar Social i Família, ha organitzat avui un curs de formació al Parcmotor de Castellolí adreçat a professionals que tenen un contacte habitual amb persones grans (o del seu entorn més proper) com ara farmacèutics, comerciants, tècnics d’ensenyament i d’entitats interessades. L’objectiu és sensibilitzar i donar eines per detectar maltractaments a la gent gran com ara negligències, abusos patrimonials, psicològics, físics o amenaces.
Aquesta formació reforça la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans que el Departament de Benestar Social i Família va presentar el 2012. La iniciativa s’emmarca alhora dins del programa “Pel bon tracte a la persones grans” que té per màxim objectiu conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos de maltractament i promocionar conductes de bon tracte amb la gent gran.
El programa està impulsat pel Departament de Benestar Social i Família en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i compta amb diverses línies d’intervenció. És el cas de la creació d’una comissió nacional per al seu desplegament i seguiment, la formació de professionals de diversos àmbits (Salut, Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, Atenció Telefònica, Professorat de cicles formatius...), la sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general a través de la campanya “Patrimoni de la Humanitat” i, finalment, la intervenció en el territori.
L’Anoia, pionera en prevenció
Precisament, l’Anoia és un dels cinc àmbits territorials on s’ha començat a desplegar el programa per la seva implicació, trajectòria i experiència contrastada en aquest sector. Aquesta comarca compta des del 2009 amb una Comissió de prevenció i detecció de situacions de maltractaments a les persones grans que està formada per representants de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal, els ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona, el Consell de la Gent Gran de l’Anoia i diverses entitats.
Fruit del treball d’aquesta comissió, el 2011 es va donar a conèixer un document marc amb el títol de Protocol de prevenció i actuació contra els maltractaments a les persones grans de l’Anoia.
El passat 6 de març es va iniciar el desenvolupament del programa “Pel bon tracte a les persones grans” a l’Anoia, que inclou tres fases d’intervenció: formació en sensibilització i detecció de maltractaments (on s’inscriu el curs d’avui a Castellolí), formació en professionalització i disseny del Protocol d’intervenció a la comarca de l’Anoia per establir un treball en xarxa més ampli i eficient. Actualment aquest pilotatge territorial també s’està duent a terme al Pla d’Urgell, al Maresme, a l’Alt Penedès i al conjunt de les comarques de les Terres de l’Ebre.