- El conseller destaca la importància del pla 2011-2015 per haver garantit una atenció sanitària eficient, equitativa i universal
- Apunta les noves línies mestres del nou pla pels anys 2016-2020 en una jornada en què han participat més de 800 professionals
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha volgut emfatitzar aquesta tarda la importància del Pla de Salut com a espai central de debat per part de tots els agents del sector de la salut a Catalunya en millorar l’actual servei sanitari. Ho ha fet davant un auditori format per més de 800 professionals de la salut, en la cloenda d’una jornada celebrada a Sant Cugat del Vallès per a fer balanç d’aquest pla i per a presentar les noves línies mestres del nou Pla de Salut per als propers 5 anys.
El conseller ha posat en valor el Pla actual pel fet d’haver aconseguit garantir un sistema sanitari equitatiu, viable i universal, amb una política d’atenció sanitària d’acord a les necessitats dels ciutadans. En aquest sentit, el conseller ha argumentat que, tant aquest pla com el que s’ha projectat per als propers 5 anys, se cimenten sobre 3 objectius. En primer lloc, donar protecció des del sistema sanitari públic per evitar les malalties; en segon lloc, garantir una millor atenció que ajudi a cronificar-les; i en tercer lloc, si aquesta no té cura, poder assegurar una atenció ràpida, amb criteris clínics i socials, amb excel·lència i preferiblement prop de casa del pacient. En conjunt, segons Ruiz, es tractaria de donar una resposta mitjançant una atenció tant sanitària com social, com ara per exemple garantint el servei d’escola als infants ingressats als hospitals.
Ruiz també ha remarcat que els assoliments d’aquest Pla són una garantia per a poder aplicar-lo en el futur de la política de salut del país. Així, el conseller ha exemplificat alguns dels reptes que s’esperen assolir, d’aquí a 5 anys, amb l’aplicació del nou pla de salut: intensificar la genètica i l’epigenètica, augmentar la innovació farmacèutica, un major control dels malalts crònics i diabètics, una major alerta respecte altres malalties i, novament, una perspectiva d’atenció integral socio-sanitària.
Un nou pla per a donar continuïtat
Aquesta nova edició per als anys 2016-2020 del Pla de Salut suposa una actualització de l’actual i una eina per a donar-li continuïtat en el futur, amb la mateixa voluntat però incorporant noves línies d’actuació segons els avenços ja assolits i les noves necessitats. Estructurat sobre tres grans eixos -salut, polítiques i instruments- el nou Pla defineix 11 línies d’actuació i 43 projectes.
Entre els objectius concrets previstos en l’àmbit de la salut i de la qualitat de vida destaquen, entre d’altres, la implantació abans de l’any 2020 a tot el territori de:
- Cribratge de càncer colorectal en els ciutadans d’entre 50 i 69 anys.
- Nou model d’atenció urgent als pacients amb ictus.
- Codi Risc Suïcidi.
- Model de medicina personalitzada per a malaltia Pulmonar Crònica Obstructiva, Asma, Síndrome d’Apnea Hipopnea del Son i diagnòstic de càncer.
- Model d’atenció a les malalties neurodegeneratives basat en la planificació territorial, l’accés equitatiu als serveis i l’atenció centrada en la persona al llarg de tot el procés de la malaltia.
- Designació de les Unitats d’Expertesa Clínica (UEC) per al diagnòstic i tractament dels principals grups de Malalties Minoritàries.
Per a aquest horitzó temporal també es preveuen altres prioritats relacionades amb polítiques i instruments sanitaris, com ara:
- Desenvolupar eines TIC i promoure el seu ús generalitzat, que permetin promoure l’autocura i la participació.
- Desplegar el conjunt de 30 actuacions concretes incloses al PINSAP.
- Identificar els principals reptes emergents en salut pública global i definir i implantar un model proactiu.
- Implantar un model d’atenció a les urgències que redueixi les urgències hospitalàries de baixa complexitat i la variabilitat territorial, potenciar la resolució telefònica i optimitzar els codis urgents.
- Implementar el model d’atenció integral a les persones amb cronicitat o necessitats complexes de salut i socials.
- Posar en marxa línies de recerca clínica, epidemiològica i de serveis, així com implementar el programa de medicina genòmica de Catalunya.
- Formalitzar els mecanismes de participació dels professionals que els permeti influir en la transformació del sistema i tenint en compte l’experiència dels pacients.
En la jornada s’han compartit i recollit idees per incorporar-les i concretar objectius específics per incloure’ls abans d’aprovar el Pla a finals d’any.