- El Mercat és una iniciativa pionera a Catalunya que vincula gastronomia, viticultura, patrimoni històric i cultura contemporània
- Durant el cap de setmana del 18 i 19 de juliol la trobada aplega producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastos de cultura contemporània
El Castell Monestir d’Escornalbou, a Riudecanyes (Baix Camp), acull aquest estiu per primera vegada el Mercat de Territori de Santa Teca, una iniciativa pionera a Catalunya que vincula el patrimoni històric amb el gastronòmic i cultural posant l’accent en l’ecologia i l’avantguarda. El Mercat, organitzat per Santa Teca, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i els ajuntaments que conformen la baronia d’Escornablou, es presenta com un esdeveniment on conflueixen valors, productes i professionals i la fusió amb la riquesa patrimonial del país.
El Mercat de Santa Teca aplega durant el cap de setmana del 18 i 19 de juliol, producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastos de cultura contemporània. Serà un aparador de la riquesa i de la diversitat de productors i elaboradors de les comarques de Tarragona que combinarà cuina experimental, productes saludables, tastos de vins ecològics i cerveses artesanes. En paral·lel a l’oferta gastronòmica, s’ha programat activitats culturals diverses: concerts, exposicions, accions poètiques, presentacions i conferències amb la voluntat de compartir i divulgar coneixement. Els enòlegs Sara Pérez, Toni Sànchez i Montse Nadal; el fotògraf tarragoní Rafel López Monné i la directora del Mercat, Elisenda Trilla, són alguns dels ponents de les conferències i taula rodona organitzades que aportaran coneixement i noves visions sobre les seves respectives tasques professionals, des del punt de vista de la sostenibilitat.
La iniciativa té les seves arrels en l’experiència organitzada en el marc de la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona, un mercat que en els seus 4 anys d’història ha aconseguit reunir uns 50.000 visitants. En aquesta versió renovada de Mercat de Territori, Santa Teca suma als aliments ecològics les propostes culturals creatives perquè s’estableixin sinèrgies entre públics i cultures, productors i artistes, empresaris i pensadors i actius i creatius.
L’espai i els horaris
Les activitats del Mercat de Santa Teca tindran lloc a la Plaça Exterior, l’Església i el Claustre del Castell Monestir d’Escornalbou. L’emblemàtic espai patrimonial aixoplugarà iniciatives culturals i gastronòmiques diverses. L’espai s’ha escollit pel vincle estret amb la terra, la tradició i la cultura, que també són als orígens de Santa Teca. El Mercat de Territori tindrà lloc dissabte i diumenge de les 12h del migdia fins a l’1h de la matinada. L’entrada tindrà un cost simbòlic de 3 euros per persona i donarà accés al recinte. Les tapes tindran un cost de 4 euros i les begudes, de 2 euros.
El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l'antic monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col·leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shangai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l'antic conjunt, s'entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.
Elaboradors i productors participants
Elaboradors, productors, creadors i pensadors de reconeguda trajectòria han confirmat ja la seva participació a Santa Teca. L’enòloga Sara Pérez (Mas Martinet) compartirà taula rodona amb els també enòlegs Montse Nadal i Toni Sànchez, i exposarà els seus darrers treballs en agroecologia a la vinya.
· Gastronomia, cerveses i vins: El Llagut Almosta Cuinetes Les Clandestines Segarreta L’O Estraperlo Sol del Priorat Escoda & Sanahuja Laureano Serres (Mendall) Jordi Llorens Abel Aguadé (Sant Roc) Moisès Virgili Comalats, Carlania Clot de les Soleres Solà d’Ares Partida Creus Celler Sicus Dasca & Vives Mas Martinet Barbara Forés i Vega Aixalà
· Pensament: Gerard Gil Alba Rodríguez Núñez Sergi Margalef Ruben Pedromo Rufino Mesa Ester Fabregat Jordi Abelló De Temporada Albert Macaya Rafel López Monné Elisenda Trilla Editorial Terricola Sara Pérez Monste Nadal Toni Sanchez
· Territori: Ivory Maria Arnal & Marcel Bagés Camerata XXI Camins Blancs La Colònia Sílvio Alvarez Pep Rius Gloria Coll Dj Denge Dj Ah! Dj M.A.G.
En paral·lel, l’organització de Santa Teca ha obert un període de preinscripcions perquè altres elaboradors i productors que s’adhereixin al manifest fundacional del certamen puguin participar a la iniciativa per poder mostrar, exposar, vendre els seus productes i creacions.
Les activitats de Santa Teca Escornalbou es poden seguir al web www.santateca.cat, però també a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram de Santa Teca i Patrimoni.gencat. Els usuaris que vulguin seguir el fil de la conversa a les diferents xarxes o compartir experiències poden utilitzar les etiquetes #SantaTeca #PatrimoniCultural i els cinc trets definitoris del certamen: #Km0 #Ecològic #Orgànic #Artesanal #Cultura #Fusió.
1