L’objectiu de la iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Associació Sant Tomàs, és fomentar l’intercanvi entre persones amb discapacitat intel·lectual i músics joves en formació
La Direcció General de Joventut, adscrita al Departament de Benestar Social i Família, i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) han presentat avui el projecte “La JONC a TOCAR!” que té per màxim objectiu apropar la música simfònica a les persones amb discapacitat intel·lectual i, al mateix temps, fomentar l’intercanvi i el coneixement mutu entre aquest col·lectiu i els músics en formació de la JONC.
L’activitat d’avui ha comptat amb l’assistència del director general de Joventut, Toni Reig; el director artístic de la JONC, Manel Valdivieso; i el director general de l’Associació Sant Tomàs, Ricard Aceves. En concret ha consistit en un assaig general al Teatre l’Atlàntida de Vic on demà al vespre actuarà la JONC.
En els darrers dies membres de l’orquestra han visitat el centre de l’Associació Sant Tomàs, entitat d’Osona especialitzada en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual i col·laboradora indispensable en aquesta iniciativa. L’objectiu ha estat consolidar 15 parelles artístiques entre membres de la JONC i usuaris de l’associació per tal de preparar la seva participació en l’assaig general.
Altres companys, monitors, professors i familiars han pogut gaudir del petit concert d’aquest migdia i han presenciat l’experiència de tocar conjuntament amb la màxima proximitat. Músics de la JONC i usuaris de l’Associació Sant Tomàs han compartit instruments, han descobert realitats personals diferents i han pogut viure espais i moments on els valors han pres un paper rellevant i han enriquit als dos col·lectius.
El projecte “La JONC a TOCAR!” s’ha desenvolupat a Vic com a pla pilot aprofitant la celebració del 34è Encontre de la JONC Alevins i el 68è Encontre de la JONC que se celebren entre el 26 de juny i el 19 de juliol a la capital d’Osona. En el marc de la seva programació anual, la JONC organitza “encontres” que esdevenen espais de trobada en períodes de vacances escolars on els joves que integren l’orquestra nacional treballen durant uns dies un repertori específic i aprofundeixen en la seva formació integral.
La primera activitat del projecte es va dur a terme l’últim diumenge de juny a l’Atlàntida de Vic, en el marc de l’encontre de músics alevins, i va consistir en un taller de descoberta dels instruments de vent i un concert de música de cambra exclusiu per als nois i noies de l’Associació Sant Tomàs i els seus familiars, que van valorar l’experiència molt positivament.
2