El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del secretari general del Departament, Josep Maria Elorduy, així com de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a la Catalunya Central, Neus Ferrete, ha presidit aquest dissabte, a La Granada, la inauguració de la 13a Mostra de Vins Denominació d’Origen (DO) Penedès i DO Cava.
Jordi Ciuraneta ha obert la seva intervenció fent palès que es tracta d’una nova edició d’aquesta Mostra “per a donar a conèixer els vins de la Denominació d’Origen vitivinícola més gran de Catalunya i els nostres caves, d’una DO rica en matisos i registres, en personalitats, en blancs i en negres, etcètera, d’una DO versàtil que s’adapta a tot tipus de paladars”, i ha destacat la importància d’educar el paladar i “de trobar aquell vi que ens agrada”.
En aquesta mateixa línia, Ciuraneta ha afegit que les mostres permeten conèixer, descobrir vins i caves i fer país/territori tot alhora, són “una plataforma única per a mostrar els nostres productes, el resultat del nostre treball, i per a fer de profetes a la nostra terra, donar a conèixer els vins i caves que produïm aquí i que estem exportant amb èxit a molts indrets d’arreu del món, a més del fet que també consoliden les marques i les DO”.
El conseller, que també s’ha referit a les bondats del vi com a “saludable, sostenible i social” i ha reivindicat el sa costum d’acompanyar els àpats amb un got de vi, que té beneficiosos efectes per a la salut a nivell i forma part de la base de la dieta Mediterrània, ha constatat, a més, l’interès creixent de la societat en la nutrició, els estils de vida saludables i els consells alimentaris coherents i científics.
En aquest punt, Jordi Ciuraneta ha assenyalat que “aquí sempre hem tractat el vi com a aliment, però també és història, paisatge, respecte a l’entorn i a la feina dels pagesos, dels viticultors, dels cellers, etcètera, i és per això que cal actuar amb responsabilitat amb el territori i amb sensibilitat per la feina de la seva gent, i des d’aquí us convido a provar i comprar els vins d’aquí, de la vostra Denominació d’Origen i que en sigueu ambaixadors”.
En aquest sentit, Ciuraneta ha remarcat que “anem pel bon camí: per primera vegada els vins catalans són líders de vendes a Catalunya, amb un 33,7% del mercat, superant el tradicional lideratge dels vins de Rioja”, i ha afegit que també cal que “aquells que treballem per al sector del vi donem suport als nostres productes i fem coworking, tot potenciant també els espais compartits: en cellers i caves, pobles, vinya, etcètera, les àrees de competitivitat i rendibilitat: exportació, innovació, recuperació de varietats,... Teniu un gran camí a recórrer en els mercats exteriors, l’oportunitat avui és, precisament, en els mercats exteriors i cal aprofitar-ho, incrementant la nostra presència en espais de proximitat: restauració, gastronomia, turisme, entre altres, i promocionant la qualitat”.
El conseller ha volgut tancar el seu parlament subratllant alguns dels objectius del Departament en matèria vitivinícola, com ara, d’una banda, potenciar més les Denominacions d’Origen catalanes; de l’altra, evidenciar l’evolució que ha experimentat el sector, no només en qualitat de producte sinó també en professionalitat, emprenedoria i motivació, alhora que ha tornat a incidir en l’important salt fet en exportació, en innovació; en respecte al medi, en recuperació de varietats, etcètera; així com també “ajudar el sector en tot allò que el faci més gran, entre altres”, ha afegit Jordi Ciuraneta.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1