·         El conseller d’Empresa i Ocupació repassa, en una conferència al Cercle Financer, les reformes aprovades aquesta legislatura, que acompanyen el dinamisme de l’empresa catalana.
 
·         Puig defensa la concertació publico-privada com el factor determinant per definir un nou model econòmic i social, i assegura que “Catalunya està preparada per una nova revolució industrial”.
 
·         També adverteix que l’economia catalana necessita noves estructures d’Estat i millors polítiques econòmiques.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha afirmat que “la recuperació de l’economia catalana ha de prioritzar la justícia social”. En la conferència ‘Reparació social, recuperació de la confiança, reconstrucció econòmica’, que ha pronunciat al Cercle Financer, Puig ha fixat aquest objectiu comú després de repassar les reformes que ha dut a terme el Govern aquesta legislatura i que "per primera vegada en molt de temps acompanyen el dinamisme de l’empresa catalana”. “No hi haurà reparació social sense recuperació econòmica, però hem de recuperar l’obsessió per la justícia social”, ha reblat,
 
Puig ha insistit que “no en tenim prou amb reparació, recuperació i reconstrucció. Són insuficients. Cal reescriure un nou model econòmic i revisar el nostre sistema de valors”. Per això, Puig ha presentat un paquet de propostes per tal de consolidar la recuperació econòmica i, al mateix temps, fer-la compatible amb una reducció de les desigualtats socials, i ha assenyalat que “la concertació publico-privada serà el factor determinant per definir aquest nou model econòmic i social”.
 
El conseller ha citat actuacions que l’administració ha de dur a terme en l’àmbit de l’empresa -com l’increment del Salari Mínim Interprofessional, els incentius fiscals a les retribucions o l’impuls a l’economia de proximitat-, de la concertació social –com ara la integració de les estructures locals de promoció econòmica en 7 agències de desenvolupament regional o  un Pacte per al suport i promoció de l’activitat empresarial-, i de reforma de l’estructura administrativa –com la reforma de la Funció Pública i de la Justícia, o la simplificació dels procediments jurídics per agilitar l’activitat legislativa-. També s’ha referit a aspectes que Catalunya ha d’abordar com a societat: “Continua sent un repte la integració de persones amb capacitats diferents”.
 
El conseller ha explicat que els indicadors econòmics apunten a la solidesa de l’economia catalana en el moment en què s’ha canviat de cicle per retornar al creixement, “malgrat que aquesta recuperació està arribant de diferent manera al conjunt de la societat, igual que també està arribant de manera asimètricament repartida la recuperació de la confiança”. El ritme sostingut de creació d’ocupació, l’elevat nivell d’internacionalització de les empreses catalanes, l’elevada capacitat d’atracció d’inversions estrangeres o el bon comportament del sector turístic són algunes de les xifres que apuntalen aquesta recuperació econòmica, que Puig ha atribuït a “una combinació entre l’impuls del sector públic i el lideratge imprescindible del sector privat”.
 
En aquest sentit, Puig ha recordat les diferents reformes i programes posats en marxa pel Govern per transformar el model productiu i accelerar el canvi de cicle econòmic. Ha citat aspectes legislatius, com les lleis d’Ocupació, de Formació Professional o de Simplificació Administrativa, i executius, com l’estratègia industrial, el canvi en el model d’innovació i de transferència tecnològica a les empreses, l’ordenació i foment del sector turístic, els programes per avançar en la digitalització de l’economia o la defensa del model de comerç català, que ha suportat la crisi millor que l’espanyol. “Catalunya està preparada per una nova revolució industrial”, ha resumit.
 
Però, malgrat el canvi de dinàmica econòmica, el conseller ha recordat que Catalunya encara té pendents diferents reptes i reformes per afrontar i incrementar així la seva competitivitat i, consegüentment, el benestar social. Puig ha reclamat per a Catalunya “estructures d’Estat i millors polítiques econòmiques” per poder desenvolupar tot el seu potencial, convertir-lo en activitat econòmica i mantenir l’equitat social. En aquest àmbit, ha mencionat la necessitat d’una contrareforma elèctrica i de canviar la política energètica, la importància de disposar de la capacitat de gestió sobre les infraestructures de transport, la gestió integral de les polítiques actives d’ocupació o el retorn en capital públic de l’esforç fiscal. “Les dificultats de no tenir instruments propis poden afectar al desenvolupament de l'economia catalana”, ha finalitzat.

1  

Fitxers adjunts

El conseller Puig, en un moment de la conferència

El conseller Puig, en un moment de la conferència
JPG | 2582