-
El nou equipament, anomenat Parc d'atencions, suposa un model pioner a l'Estat d'atenció integral
-
Té 500 metres quadrats i està dotat de la més avançada tecnologia
El nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron, que avui ha inaugurat oficialment el conseller de Salut, Boi Ruiz, neix amb l'objectiu d'ampliar l'espai disponible per als tractaments ambulatoris dels nens i nenes amb càncer, per oferir-los una atenció de major qualitat i un espai més confortable, dotat de la darrera tecnologia, on les famílies puguin sentir-se com a casa. Una part important dels pacients que atén aquest servei, de referència a l'Estat, són de fora de Catalunya.
El càncer infantil és la primera causa de mortalitat infantil per malaltia en els nens majors d'1 any. El conseller ha destacat que un dels reptes que es plantegen ara és poder incrementar la taxa de supervivènvia del càncer infantil que en aquests moments està al voltant del 80% i, en aquest sentit, ha dit que és fonamental avançar en la recerca de la malaltia per conèixer-la millor i aconseguir tractaments més eficaços. El conseller també ha destacat la importància del capital del coneixement.
La Fundació Small va apostar per aquest Hospital de Dia, anomenat Parc d'atencions, i durant més de quatre anys ha estat treballant per fer realitat aquest nou espai, que té l'impuls de la Fundació Joan Ribas Araguistain, l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació Vila Casas. Gràcies especialment a aquestes fundacions i al suport de molts particulars i empreses s'han assolit els 1,6 M que s'han invertit en el projecte.
El nou equipament està dotat de la tecnologia més avançada i amplia de 100 a 500, els metres quadrats destinats a aquest espai i triplica la capacitat de l'anterior Hospital de Dia, amb 12 punts de tractament i 4 consultes, una unitat d'assajos clínics, una sala d'exploracions amb suport d'anestèsia i un espai perquè puguin ingressar els nens en situació d'immunosupressió.
L'objectiu és que els nens i nenes s'hi sentin còmodes durant el tractament que han de rebre i per aquest motiu, a banda dels darrers avenços tecnològics, el disseny de l'espai, realitzat per Toormix, s'ha pensat perquè les famílies estiguin en un entorn agradable, que fomenti un millor estat d'ànim.
Parc d'atencions, un espai únic de tractament dels nens amb càncer
Parc d'atencions combina el concepte d'un espai on els pacients i les seves famílies poden rebre totes les atencions necessàries, tan mèdiques com de suport emocional. En aquest sentit, el disseny de l'espai s'ha fet construint diferents experiències. Així, la sala d'espera es divideix en tres àrees: una on es recrea una zona de pícnic, una altra el món natural amb boscos i cabanes i la tercera representa el món urbà, més futurista, cadascuna pensada per un públic específic (nen, adolescent o adult). A la zona d'atenció mèdica s'hi ha recreat l'espai i els planetes; i als boxs de tractaments s'hi ha dissenyat un taller de posada a punt de vehicles.
A la inauguració del nou equipament hi han assistit el conseller de Salut, Boi Ruiz; la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; el gerent de l'Hospital, Vicenç Martínez; el president de la Fundació Small, Nacho Mercadé; el president de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé; el president de la Fundació Joan Ribas Araguistain, Santiago Mercadé; el president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, i el cap del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital, Josep Sánchez de Toledo, entre d'altres. La nota festiva de la inauguració l'han posat les actuacions de la Ravals Band, el Màgic Andreu, Joana Andreu i Somriures sense Fronteres a la Plaça Messi.
L'Hospital Maternoinfantil compta amb altres sis Hospitals de Dia per a diferents especialitats, però aquest és el primer d'aquestes dimensions i característiques destinat exclusivament per als nens i nenes amb càncer.
Un referent a l'Estat en càncer infantil
Dels 1.000 casos nous de càncer infantil que es detecten cada any a l'Estat, 200 es diagnostiquen a Catalunya. L'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron és el centre de l'Estat que més nens i nenes tracta. Aquest hospital pediàtric també és centre nacional de referència per a trasplantaments de progenitors hematopoètics amb més de 1.200 realitzats des de l'inici d'aquest programa de trasplantament (40 anuals). A l'Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques s'atenen anualment fins a 3.600 visites per rebre tractament i fins a 7.600 visites per a consultes.
L'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron
L'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron és un centre públic d'atenció integral a la dona i al nen, que compta amb totes les especialitats per oferir un abordatge multidisciplinari des de l'edat fetal fins a l'adolescència, així com la transferència dels pacients a les especialitats d'adults dins del mateix recinte hospitalari. És un hospital terciari, que és referència estatal i internacional en nombroses patologies, i capdavanter en procediments d'alta complexitat com els trasplantaments de progenitors hematopoètics, renal, hepàtic, pulmonar i cardíac, cirurgia fetal i cirurgia robòtica, entre d' altres. L'expertesa i alta qualificació dels seus professionals, amb el suport de la darrera tecnologia, fan que els pacients rebin una atenció de qualitat basada en el compromís, l'expertesa, la resolució i el respecte.
A l'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron cada any s'hi realitzen més de 12.700 intervencions, s'atenen més de 56.000 urgències, es realitzen 140.000 visites a consultes externes i 8.300 sessions d'hospital de dia. A més, compta amb 10 grups acreditats de recerca, integrats al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), que estan desenvolupant 35 línies de recerca.
3