La reunió de treball dels 3 socis del projecte CoMeDPro (Catalunya, Sardenya i Israel) està orientada a presentar les línies de comunicació del projecte, debatre el model de xarxa de dinamització conjunta i aprovar el marc comú transnacional per a les polítiques de desenvolupament i suport
La seu dels Serveis Centrals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a Barcelona, acull aquesta setmana, del 14 al 16 de juliol, la tercera trobada transnacional del projecte europeu CoMeDPro de ‘Desenvolupament del sector de l’oli d’oliva i el vi a la Conca Mediterrània.
El projecte CoMeDPro, acrònim de “Common Mediterranean Development Project”, s’emmarca dins del programa europeu ENPI CBC Med, un programa de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea i els països socis de regions situades al llarg de les costes del mar Mediterrani. En aquest cas, els socis són Catalunya, Sardenya i Israel.
La trobada, en què participen els membres del Departament que estan treballant en aquest projecte juntament amb els representants d’Israel i Itàlia, es va inaugurar ahir amb la intervenció del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona Gomis, qui va donar la benvinguda als assistents, i avui compta amb l’assistència de Renato Botti, representant del programa europeu ENPI CBC Med.
Durant aquests dies, es posarà en comú les experiències dels 3 països socis i s’efectuarà el seguiment del grau d’implementació de cadascun dels àmbits d’actuació del projecte, fent especial incidència en els aspectes pressupostaris, de certificació, i les auditories. Així mateix, també seran eixos centrals de les sessions de treball i de les ponències la presentació de la línia de comunicació del projecte centrada en les noves tecnologies (web i xarxes socials); l’explicació i el debat del model de xarxa de dinamització conjunta del sector agroalimentari, d’artesania local i turístic; i l’aprovació del marc comú transnacional per a les polítiques de desenvolupament orientades al sector i per a les metodologies de suport del negoci que tenen el seu origen en el CoMeD Pro.
L’objectiu a Catalunya és promocionar la cultura de l’oli, del vi, del paisatge, i dinamitzar aquests sectors i el territori. El pressupost total del projecte és d’1.530.000 euros i el finança, per un import d’1.377.000 d'euros (90 %), la Unió Europea (Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC), a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
Es treballa activament i intensa per a assolir els objectius marcats dintre del període d’execució del projecte, inicialment establert en 20 mesos, però que s’ha prorrogat fins el 31 de desembre de 2015. Si bé els resultats obtinguts s’apreciaran més enllà, el que es pretén és establir unes bases que perdurin i contribueixin al desenvolupament del sector de l’oli i el vi catalans.
Tota la informació del projecte es pot trobar a internet (http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projecte-enpi-comedpro/), a facebook (https://www.facebook.com/Comedproincatalunya), i també a Twitter (@ENPI_CoMeDPro).
El projecte CoMeDPro
El projecte CoMeDPro, acrònim de “Common Mediterranean Development Project”, s’emmarca dins del programa europeu ENPI CBC Med, un programa de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea i els països socis de regions situades al llarg de les costes del mar Mediterrani. Aquests projecte, liderat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació de Catalunya té com a socis Israel i Sardenya (Itàlia). El seu pressupost és de 1.530.000 euros i el finança en un 90% la Unió Europea a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI). L'objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l'àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia, Xipre. L'Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).
La Unió Europea està formada per 28 estats membres que van decidir unir de forma progressiva els seus coneixements pràctics, els seus recursos i els seus destins. Conjuntament, durant un període d'ampliació de 50 anys, han construït una zona d'estabilitat, democràcia i desenvolupament sostenible mantenint alhora la diversitat cultural, la tolerància i les llibertats individuals. La Unió Europea té el compromís de compartir els seus èxits i valors amb països i persones més enllà de les seves fronteres.
Aquesta publicació ha estat produïda amb el suport financer de la Unió Europea en el marc del Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC. Els continguts d'aquest document són responsabilitat exclusiva del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació de la Generalitat de Catalunya i no es pot considerar en cap cas que reflecteixen la posició de la Unió Europea o dels òrgans de gestió del Programa.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2