• El 55,1% de l’import adjudicat el 2014 per a la contractació pública ha estat per les petites i mitjanes empreses, amb més de 883 milions d’euros
  • Les petites i mitjanes empreses van assolir el 68% de les adjudicacions de contractació pública l’any passat
  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat el paper “principal” de les PIME “en la sòlida recuperació econòmica de Catalunya” en el discurs inaugural de la Jornada “Situació i perspectives de l’accés de la PIME a la contractació Pública” que ha tingut lloc avui al Palau de la Generalitat
  • El secretari del Govern, Jordi Baiget, ha subratllat la importància de l’augment del volum de contractació pública adjudicada a les petites i mitjanes empreses i ha expressat el desig del Govern de tenir una “llei de contractes catalana”
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig ha posat en relleu aquest matí que “les pimes tenen un paper principal en la sòlida recuperació econòmica de Catalunya, que es demostra un cop més amb l’augment de les exportacions un 4,5% aquest mes de maig”. El conseller ha aprofitat el discurs inaugural de la jornada “Situació i perspectives de l’accés de la PIME a la contractació Pública” en la qual s’ha repassat l’evolució dels indicadors de les PIME i que ha tingut lloc avui a l’Auditori del Palau de la Generalitat per anunciar aquesta dada econòmica.
 
“L’orientació a la PIME”, ha afegit, “ha estat un element conductor de les polítiques de govern i dels nous instruments que s’han posat en marxa aquesta legislatura”. En aquest sentit, Puig ha citat “els set programes d’impuls per a la indústria, que tenen mesures concretes per a les pimes, i la concentració de centres tecnològics per aconseguir una millor arribada de la transferència tecnològica al teixit empresarial”. El conseller també s’ha referit a la reordenació del turisme i a la nova llei de formació professional com a instruments que busquen promoure la competitivitat de les PIME.
 
Durant la jornada, a través de les intervencions de diversos membres de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat, s’han exposat les dades relatives als darrers anys en relació amb les PIME i l’adjudicació de la contractació pública. En concret, la seva directora, Teresa Pitarch, ha destacat la seva importància “per tal que les PIME hagin esdevingut majoritàries en la contractació, tant pel que fa al nombre de contractes adjudicats com a l’import dels mateixos”. Així mateix, ha avançat “les principals actuacions imminents per reforçar la presència de les PIME, en el marc que possibiliten les darreres directives europees de contractació”.
 
Les dades presentades avui palesen que l’any 2014, l’import de les adjudicacions de contractació pública a les PIME van superar els 883 milions d’euros, és a dir, el 55,1% del total. Així, el 68% dels contractes públics de la Generalitat les van dur a terme les petites i mitjanes empreses. Si comparem aquestes dades amb les de l’any 2013, les PIME van rebre 460 milions d’euros, així que hi ha hagut un increment de 8 punts. Cal afegir que 2000 petites i mitjanes empreses (un 73% del total), van ser les adjudicatàries dels concursos de la Generalitat l’any passat.
 
Són unes dades molt rellevants, tenint en compte que Catalunya és un país de petites i mitjanes empreses i que tot i la crisi econòmica, representen el 99% del nombre d’empreses, generen un 70% dels llocs de treball i produeixen el 61% del Valor Afegit Brut. Per això, “tots els Governs hem de ser conscients d’aquest protagonisme socio-econòmic de les PIME i crear unes condicions que permetin una continuïtat del seu potencial”, ha afegit el secretari del Govern, Jordi Baiget, en la seva intervenció.
 
Jordi Baiget, que ha fet la cloenda de l’acte, ha ressaltat que la relació “entre les PIME i la contractació pública és cada cop més estreta i més extensa” i això ha permès aquests bons indicadors. El secretari de Govern ha assegurat que “com a Govern estem profundament implicats en voler potenciar i enriquir el creixement i l’obertura de mercats exteriors” posant tots els mitjans possibles a les pimes. En aquest sentit, ha subratllat que la contractació pública vehicula la major part del pressupost i esdevé “un instrument de política econòmica i de foment de les petites i mitjanes empreses”.
 
Un altre dels elements cabdals per aquest augment de les PIME en la contractació pública és “el compromís del Govern amb la transparència”, “la divisió de les empreses adjudicatàries en lots” en els processos de contractació i “demanar avals adaptats a la realitat de les empreses a les quals va destinades”.
 
Baiget també ha destacat la diferència dels indicadors de l’any 2011, “quan l’import adjudicat a les PIME en contractació pública era del 42% i pocs anys després ja supera el 55%” i gairebé s’han duplicat els imports, ja que han passat dels 400 milions als 883 milions de l’any passat. “El Govern vol que la rellevància de les pimes tingui una translació directa en la contractació pública” i per això “continuarem treballant en aquesta línia”, ha reblat.
 
Entre les diverses accions del Govern destaquen el Programa d’atenció a la PIME; el Programa Catalunya Emprèn; el Programa Expansiona’t o l’orientació del finançament de l’ICF cap a les PIME. Altres mesures rellevants són la creació de la Finestreta Única Empresarial, on ja s’ha inventariat la totalitat dels tràmits que afecten a l’activitat econòmica i el Test de Pimes, una eina per avaluar l’impacte que les normes tenen sobre les petites i mitjanes empreses perquè els costos no els afectin de forma excessiva. Igualment important és la recent aprovació de la Llei de simplificació administrativa al Parlament de Catalunya, que introdueix un canvi de model de relació entre les empreses i l’Administració amb la intervenció administrativa mínima en l’inici o la modificació d’una activitat econòmica. Això pot beneficiar anualment unes 53.700 noves instal·lacions i es calcula un estalvi de 68,4 milions d’euros per les empreses.
 
Baiget també s’ha referit a les perspectives futures i ha reconegut que tot i que el Govern català està sotmès a les lleis europees i espanyoles “tenim un marge” amb “escletxes”, però “el que realment volem és la llibertat per poder fer la llei de contractació pública”, un instrument per incidir en polítiques d’interès general, ha explicat. De moment, però, “aprofitarem al màxim les possibilites de les directives europees” i “els oblits i els forats de la llei espanyola que el govern estatal no vulgui fer”. Finalment, el secretari ha lamentat les dificultats del Govern per fer front als pagaments, perquè “no controlem la liquiditat”. “Si poguéssim gestionar la nostra riquesa, potser no tindríem aquests dificultats de pagament per finançar a temps el deute”, ha assegurat.
 
Les dades presentades avui durant la jornada es poden consultar a partir de demà mateix a la web de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública (OASCP). Aquestes dades, recollides per l’OASCP, han estat també incorporades pel Departament d’Empresa i Ocupacióa través del CANAL EMPRESA,  una guia general i molt útil perquè les PIME disposin d’informació sobre com contractar amb la Generalitat de Catalunya.
 
L’acte ha comptat amb la participació de membres de la Comissió Europea a Barcelona, PIMEC, CECOT, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública i el secretari del Govern, Jordi Baiget, que ha tancat l’acte.
 
Així, després del parlament inaugural a càrrec del conseller Puig, hi ha intervingut el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete; el secretari general de CECOT, David Garrofé i el secretari general de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Marc Pifarré. Posteriorment, han pres la paraula tres representants de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública: la seva directora, Teresa Pitarch; el subdirector general, Joan Burjats; i responsable de l’Àrea d’anàlisi econòmica, Albert Olives.
 
La jornada ha estat organitzada conjuntament per l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública del departament de la Presidència i el Programa d’Atenció a la PIME, de la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació.
 
 
 

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte