-          Les precipitacions poden ser intenses en aquests punts del territori, i en alguns casos anar acompanyades de tempesta i calamarsa

-          Davant d’aquestes prediccions, és important que planifiqueu les activitats al medi natural i eviteu posar-vos en risc
 
 
 
‪‎Protecció Civil de la Generalitat manté per avui en prealerta el pla especial d’emergències INUNCAT davant les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges que poden superar els 20 litres/m2 en 30 minuts a partir d’aquest migdia a tota la meitat oest del país.
 
Segons l’SMC, els xàfecs aniran acompanyats localment de tempesta i puntualment de calamarsa, per la qual cosa es demana extremar les precaucions en aquestes zones i també al nord de les comarques d’Osona, Garrotxa i Alt Empordà.
 
De cara a demà, l’episodi de pluges continuarà, però amb la previsió que es redueixi l’afectació territorial a la zona del Pirineu i Prepirineu oriental, també amb la possibilitat de tempestes i calamarsa.
 
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil es manté contacte amb la Direcció General de Joventut per informar puntualment, en cas necessari, aquelles activitats que es troben a les zones de risc.
 
Protecció Civil recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i activitats que s'estiguin fent a l'aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables.
 
Ahir a Campelles, al Ripollès, va morir una nena de 13 anys per l’impacte d’un llamp mentre que es trobava amb els seus companys de colònies a la zona.
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
 
Altres consells en cas que us sorprengui la tempesta amb aparat elèctric mentre esteu a l’exterior:
  • Allunyeu-vos de filats, reixats,  pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.
  • Eviteu romandre a zones elevades, on podeu fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Allunyeu-vos també dels fons de vall, per evitar possibles avingudes sobtades d’aigua associades a la tempesta.
  • No us refugieu sota els arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur però, si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-vos a camp obert.
  • Si no trobeu refugi, ajupiu-vos, toqueu terra només amb la punta dels peus, creueu els braços sobre els genolls i poseu el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.
  • Allunyeu-vos de rius, llacs i superfícies humides.
  • Vigileu amb les branques, rètols o murs que us podrien caure al damunt.
  • En el cas que sigueu a l'interior d'un vehicle, tanqueu bé portes i finestres i no toqueu la part metàl·lica del vehicle.
 
Si, a més, comença a ploure fort, penseu que poden produir-se inundacions.
  • Si sou a la muntanya, un cotxe amb les portes i finestres tancades pot ser un bon refugi.
  • Desfeu-vos de material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc. i d’objectes que facin d’efecte punta, perquè poden atreure els llamps. Les tendes de campanya no són un refugi segur.
  • Si la tempesta us sorprèn banyant-vos a la piscina, al riu o a la platja, sortiu immediatament de l’aigua i eixugueu-vos.
  • Si la tempesta us sorprèn pescant, deixeu la canya.
  • Si esteu jugant a golf, allunyeu-vos dels pals.
  • Eviteu conduir bicicletes i motos.
  • Si navegueu al mar, no us quedeu a la coberta de l’embarcació.
 
Cal esperar mitja hora després de sentir l’últim tro abans de reprendre les activitats a l’aire lliure.