- Avui s’han entregat els títols de formació bàsica a 261 alumnes aspirants a voluntaris de protecció civil de 76 municipis, corresponents a les dues últimes edicions del curs bàsic
- El curs bàsic, renovat completament al 2014 per adaptar-lo a les noves necessitats, s’imparteix des de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya amb els continguts fixats per la Direcció General de Protecció Civil
El director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Jaume Domingo i el director de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, han presidit avui el lliurament dels diplomes als 261 aspirants a voluntaris de protecció civil de 76 municipis que han superat les dues últimes edicions del curs bàsic de voluntaris de protecció civil impartit per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).
Es tracta d’un curs amb formació on line i també presencial que la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ofereix a través de l’ISPC per disposar dels coneixements mínims necessaris adaptats al context actual dels riscos greus i les emergències a Catalunya.
"Avui és un dia molt important perquè aquests nous voluntaris fan un pas endavant per comprometre’s en la seguretat del país". Domingo ha recordat que l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya "és un dels llocs on ha nascut el sistema de seguretat de Catalunya, i també és un espai de trobada i coneixements". Per Domingo, els voluntaris representen els valors de "respecte, treball en equip, flexibilitat, proximitat al ciutadà i respecte pel medi ambient".
El director de Protecció Civil ha destacat la importància dels voluntaris, que són "aquells que actuen a favor dels altres i la comunitat, solidaris i compromesos, i que ho fan de manera altruista i gratuïta", i ha remarcat que "són persones actives i responsables disposades a assumir compromisos i donar sense esperar res a canvi". Delort ha demanat que portin a terme les tasques que se’ls encomanen "amb seny, sentit comú i de manera organitzada perquè també formen part del sistema de seguretat d’aquest país".
També han assistit a l’acte l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández; l’alcalde del Port de la Selva, Josep M. Cervera; l’alcaldessa de Sant Antoni de Vilamajor, Maria Lluïsa Berdala; l’alcalde de S. Adrià del Besós, Joan Callau; l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys; l’alcalde de La Llagosta, Mariano Garcia; l’ alcaldessa de Vilanova del Vallès, Iolanda Lorenzo; l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer; el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado; el cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, Josep M. Juncosa, i el subdirector general d’Administració i Suport Acadèmic, Joan Josep Guillem.
A principis de 2014, la DGPC va actualitzar els continguts del curs bàsic de voluntari de protecció civil orientant-los a una formació principalment a distància, celebrant-se quasi ¾ parts on line, en combinació amb la formació pràctica. Des de l’any passat, el curs incorpora novetats com són el reforç dels aspectes psicosocials i els principis d’actuació, i tots aquells aspectes fruit de les modificacions del sistema de protecció civil i les emergències.
La celebració del curs través de la plataforma web de l’Institut l’ha fet més enriquidor ja que s’utilitza molt material audiovisual elaborat per l’ISPC a través de la participació dels tècnics de protecció civil i de la resta de professionals de l’àmbit de la seguretat i les emergències.
El curs de 70 hores (50 virtuals i 20 presencials) s’ha estructurat en les parts següents:
- La protecció civil a Catalunya i al municipi.
- El voluntariat
- Les actuacions del voluntariat de protecció civil
· Suport a l’atenció sanitària immediata (SATSI)
- Els valors i principis del voluntariat de protecció civil així com aspectes psicosocials en relació al tractament de persones afectades per una emergència
L’objectiu és formar el voluntari perquè pugui desenvolupar tant les tasques operatives que li són pròpies com les de sensibilització a la població en els diferents riscos a Catalunya. Pel que fa a les actuacions operatives, se’ls habilita per
· tasques logístiques prioritàries com ara la gestió de centres d’acollida i atenció a la població afectada,
· informació a la població en situació de risc,
· vigilància de zones de risc,
· trasllat i acompanyament de la població fora de les zones de risc,
· gestió del voluntariat ocasional,
· col·laboració en els dispositius de recerca de persones perdudes o desaparegudes i
· tasques de rehabilitació.
També es formen en accions preventives en dispositius de risc i en tasques de suport a la resta de cossos d’emergència, sobretot a través del coneixement de les competències dels diferents cossos especialitzats (Bombers, Mossos d’Esquadra i policies locals, SEM, Agents Rurals) i en el coneixement de les altres organitzacions voluntàries que participen en les emergències (Creu Roja i ADF entre altres).
La d’enguany és la quarta edició del curs de voluntaris de protecció civil amb aquest nou format, emmarcat en una nova formació adaptada al context actual de les emergències, i que ja ha permès formar un total de 370 voluntaris (261 enguany i 109 l’any passat).
Els 261 nous voluntaris que han obtingut el títol del curs bàsic de voluntari de protecció civil formen part de 76 associacions municipals de voluntaris de protecció civil de les quals 25 estan en procés d’inscripció al registre especial de la DGPC (s’han de tenir primer aquests voluntaris formats pel registre) mentre que les altres 51 són associacions existents que ja figuren al registre especial.
Per demarcacions, les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil amb els nous voluntaris titulats són:
- Demarcació de Barcelona (93 voluntaris de 32 municipis): Abrera (1), Canet de Mar (2), Cardedeu (2), Castellbisbal (2), el Masnou (1), La Garriga (2), La Llagosta (3), Martorell (1), Montcada i Reixac (5), Montornès del Vallès (3), Olesa de Montserrat (2), Palafolls (1), Pallejà (1), Pineda de Mar (8), Rubí (2), Sabadell (1), Sant Adrià de Besòs (6), Sant Andreu de la Barca (3), Sant Antoni de Vilamajor (6), Sant Cebrià de Vallalta (1), Sant Cugat del Vallès (1), Sant Fost de Campsentelles (5), Sant Just Desvern (1), Sant Vicenç dels Horts (5), Santa Margarida i els Monjos (6), Santa Maria de Palautordera (6), Santa Perpètua de Mogoda (3), Vacarisses (2), Vallirana (2), Viladecans (2), Viladecavalls (2) i Vilanova del Vallès (5).
- Demarcació de Tarragona (20 voluntaris de 7 municipis): Creixell (2), la Bisbal del Penedès (1), la Canonja (1), la Pobla de Mafumet (1), Reus (5), Tarragona (6) i Valls (4).
- Demarcació de Girona (100 voluntaris de 21 municipis): Amer (1), Arbúcies (4), Banyoles (6), Bescanó (1), Breda (1), Celrà (2), el Port de la Selva (1), Figueres (4), Forallac (4), Girona (14), la Bisbal d’Empordà (9), Lloret de Mar (4), Maçanet de la Selva (4), Olot (3), Porqueres (10), Salt (8), Sant Feliu de Guíxols (1), Santa Coloma de Farners (10), Sarrià de Ter (3), Vilablareix (3) i Vilafant (7).
- Demarcació de Lleida (10 voluntaris de 4 municipis): Castell de Mur (5), Lleida (1), Mollerussa (3) i Montgai (1).
- Demarcació de la Catalunya Central (31 voluntaris de 9 municipis): Cabrera d’Anoia (3), Capellades (1), Castellbell i el Vilar (1), Cercs (1), Igualada (5), Navarcles (4), Sant Joan de Vilatorrada (1), Sant Vicenç de Castellet (5) i Taradell (10).
- Demarcació de Terres de l’Ebre (7 voluntaris de 3 municipis): Alcanar (2), Amposta (2) i Ulldecona (3)
A Catalunya, la realització del curs bàsic de protecció civil és el primer pas per fer-se voluntari de protecció civil. També és necessari que l’associació a la que es vol incorporar realitzi el procés d’inscripció al registre del departament d’Interior. I l’alcalde del seu municipi l’haurà de nomenar voluntari de protecció civil del municipi. És amb aquest nomenament que passarà a tenir la condició de voluntari de protecció civil i dur a terme les tasques que li són inherents.
3