·        El cap del Govern ha encapçalat aquest migdia la presentació del Consell Assessor per a la Reforma Horària, que advocarà per la implantació d’uns horaris més racionals
 
·        Artur Mas destaca que aquesta iniciativa és la mostra “que s’ha de treballar junts sempre que es pugui i de manera coordinada” per tirar endavant els projectes
 
El president Mas amb els membres del Consell Assessor per a la Reforma Horària
El president Mas amb el Consell Assessor
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat aquest migdia el Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH), un organisme que té com a objectiu assessorar el Govern en relació amb les polítiques i actuacions necessàries per avançar en la implantació d’uns horaris més racionals per als ciutadans, empreses i institucions. Pel cap de l’Executiu, el repte ara és “aconseguir fer entendre a una part important de la societat que quan parlem de millors condicions, de vida més ben organitzada, en definitiva estem dient que aquesta reforma horària és per viure millor”. “Si és així, serà possible tirar endavant aquest projecte”, ha insistit.
 
L’acte de presentació s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb la presència, entre altres, del conseller de la Presidència, Francesc Homs, titular del Departament al qual està adscrit el nou organisme, i els 16 membres del Consell, presidit per Fabián Mohedano. El president Mas, en el decurs de la seva intervenció, ha volgut destacar que el nou Consell “neix d’una iniciativa de la societat civil organitzada, que ha arribat a les institucions”, i ha agraït “a aquests pioners”, la plataforma Iniciativa per a la Reforma Horària, impulsora del projecte “que hagueu estat al peu del canó, i ho hageu tirat endavant quan molts no hi creien”.
 
En aquesta línia, el president ha ressaltat “la transversalitat” del Consell, “des del punt de vista dels coneixements i, probablement, de les idees de cadascun dels seus membres”. Això, ha subratllat el president, “és una mostra més que s’ha de treballar junts sempre que es pugui, i ara en tenim un exemple per a un objectiu important per al conjunt del país”.
 
A més de la suma d’esforços, el cap de l’Executiu ha subratllat, com a punt clau per tirar endavant la reforma horària, que es treballi “de manera coordinada des dels diferents estaments de la societat”, perquè, ha explicat “si tots els rellotges i els engranatges es posen a l’hora i giren junts, pot funcionar”.És una matèria  d’alta complexitat, no l’única, en tenim d’altres tant o més complexes, però, per viure millor, val la pena dedicar-hi esforços, posar-hi imaginació i tirar endavant iniciatives”, ha afegit.
 
El president Artur Mas s’ha mostrat confiat que “l’any 2015 sigui l’any de la sensibilització i el 2016 sigui l’inici de la reforma horària”.Veurem amb quina velocitat pot començar a funcionar, però el que és important és fer els primers passos, perquè, una vegada fets, en poden venir d'altres”, ha conclòs.
 
A l'acte, hi ha assistit també la presidenta de la Comissió parlamentària sobre la Reforma Horària, Agnès Russiño, entre altres autoritats.
 
Compromís del Govern
 
El Govern es va comprometre des del seu inici amb la Iniciativa per a la Reforma Horària, impulsada per la plataforma de la societat civil “Ara és l’Hora”, i que aposta per implantar un canvi en els horaris, i la seva homologació amb la resta de països del nostre entorn. Aquest compromís es va concretar l’any passat en la creació d’un grup de treball interdepartamental i l’encàrrec al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) d’un dictamen de fonamentació sobre la transició cap a la reforma horària.
 
En l’acte de presentació d’avui, a més del president Mas, hi han pres part el promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària i president del CAHR, Fabián Mohedano; el president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), Lluís Franco; Esther Sánchez, ponent de l’informe realitzat pel CTESC per encàrrec del Parlament i que s’ha presentat durant l’acte d’aquest matí; i els experts Núria Chinchilla, Salvador Cardús i Sara Berbel.
 
Funcions del Consell Assessor
L’Executiu va aprovar dimarts passat el decret de creació del CAHR. L’objectiu és passar d’una distribució del temps pròpia de l’era industrial a una que s’adapti a les necessitats de la nova societat del coneixement, uns nous horaris que permetin conciliar la vida familiar i laboral, augmentar la productivitat i la producció empresarial i millorar el benestar de la societat.
 
El Consell Assessor per a la Reforma Horària té les funcions següents:
-       Assessorar el Govern en l’àmbit de la reforma horària i, especialment, en la integració del factor temps en les polítiques, instruments de planificació territorial i sectorial, en projectes legislatius i normatius i en projectes o iniciatives estratègiques impulsades pel Govern.
 
-       Analitzar les polítiques estratègiques impulsades pel Govern, especialment les relatives a l’organització horària en el món del treball, l’Administració, l’educació, el comerç i el consum, i la cultura i l’oci i formular propostes en aquests àmbits.
 
-        Promoure la transferència de coneixement i el diàleg entre el Govern, el món acadèmic i la societat civil en l’àmbit d’actuació.
 
-        Assessorar el Govern en el disseny i l’execució d’actuacions per promoure l’impacte sobre la salut pública de l’organització horària i l’educació sobre el temps de vida quotidiana.
 
-        Promoure la implicació dels sectors econòmics i socials en el procés de desplegament de la reforma horària.
 
El Consell Assessor també crearà cinc taules de treball -món del treball, educació, administració, comerç i consum, i cultura i oci- que estaran integrades per agents socials i econòmics, agents institucionals i especialistes independents que podran emetre recomanacions amb caràcter vinculant per al Consell.
 
 
Membres del CARH
 
A banda del president de l’ens, Fabián Mohedano, formaran part d’aquest Consell:
 
 
Javier Albares, metge [Clínica del Son Estivill]
Assumpta Baig, mestra [Associació Salut i Família] 
Sara Berbel, psicòloga social i experta en polítiques de gènere
Salvador Cardús, professor [Universitat Autònoma de Barcelona] 
Lluís Casado, consultor [Grupo Mediterráneo Consultores]
Trinitat Cambras, professora [Universitat de Barcelona]
Núria Chinchilla, professora [IESE Business School]
Anna Ginés, professora [Universitat Pompeu Fabra]
Josep Ginesta, treballòleg [Grupo Empresarial Ribé Salat]
Elvira Méndez, directora general [Associació Salut i Família]
Jordi Ojeda, professor [Universitat de Barcelona]
Mercè Otero, professora jubilada [Ca la Dona]
Cristina Sánchez-Miret, professora [Universitat de Girona)
Esther Sánchez, professora [Universitat Ramon Llull - ESADE]
Elena Sintes, sociòloga [Fundació Bofill / Ajuntament de Barcelona]
 
 
 
 
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia del Consell Assessor

Fotografia del Consell Assessor 1915

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del president Mas durant l'acte

Fotografia del president Mas durant l'acte
JPG | 1951