• Aquest cap de setmana, la veu del prestigiós contratenor Jordi Domènech, director artístic del  cicle, desvelarà el misteri del Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic que narra de forma cruenta la fi del món
  • El cicle s’emmarca en la celebració dels 25 anys de la Ruta del Cister, formada pels monestirs reials de Santa Maria de Vallbona, Santa Maria de Poblet i Santes Creus
Cor La Xàntria
En el marc de l’impuls que el Departament de Cultura dóna a la Ruta del Cister en el seu 25è aniversari, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural programa el cicle de concerts La Pedra Parla, que se celebra aquest cap de setmana al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges. El cicle, dirigit pel contratenor Jordi Domènech, consta de tres concerts de música clàssica d’alt nivell artístic.
El 25 de juliol a les 20 hores, l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, liderada pel clavicembalista Dani Espasa i Pere Saragossa, ofereix I virtuosi mendicanti, un programa amb alguns dels concerts més brillants de Vivaldi, Händel i Marcello. L’objectiu de Vespres d’Arnadí és estudiar i difondre el repertori de finals del segle XVII i principis del segle XVIII. El seu instrumentari es situa en la modernitat del zenit barroc: oboè, arxillaüt, fagot i violoncel.
 
La veu del prestigiós contratenor Jordi Domènech, acompanyat pel cor La Xàntria,  ens desvela, diumenge 26 de juliol a les 12.30 hores, el misteri del Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic que narra de forma cruenta la fi del món. Aquest ritual pagà, que es remunta a l’antiga Grècia, es va representar durant segles la nit de Nadal, abans de la missa del Gall, fins a la seva prohibició al Concili de Trento. La tradició mil·lenària però, s’ha mantingut en alguns indrets del país com ara Mallorca o l’Alguer, on el cant es conserva encara avui en dia gràcies a la retransmissió oral. La Sibil·la va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010. Durant el concert, s’interpretaran també les profecies de la Sibil·la del polifonista del renaixement, Orlando di Lasso.
 
El mateix 26 de juliol, a les 18 hores, la pianista i professora titular al Conservatori Superior de Música del Liceu, Alba Ventura, interpretarà Els grans estudis de Czerny, Liszt, Chopin, Mendelssohn, Debussy, Sibelius, Scriabin, Prokofiev, Rautavaara i Kapustin. Els “Estudis per a piano”, que van néixer el segle XIX amb la idea que l’intèrpret exercités una determinada habilitat tècnica com a instrumentista, van transcendir amb el transcurs dels anys la seva funció tècnica per convertir-se en obres que ens enlluernen pel seu valor musical. Començant pels que va escriure Czerny, per acabar amb els més recents escrits per compositors com Rautavaara o Kapustin, sense oblidar els clàssics de Chopin i Liszt, Alba Ventura proposa acompanyar-la en aquest recorregut fascinant per un repertori que aplega virtuosisme extrem i profunda bellesa.
 
Completa la programació musical als monestirs reials cistercencs, el concert que oferirà el distingit cor The Kingdom Gospel Choir el 8 d’agost a Santes Creus. Procedent de Londres, serà l’encarregat de posar música i espiritualitat al Reial Monestir de Santes Creus amb la presentació del seu darrer treball “Gospel&Pop”. Aquesta és una formació contemporània de les més respectades d’Europa. En concerts tenen una visió moderna i innovadora del gospel amb bases rítmiques de pop i funkie, sempre des d’una profunda experiència espiritual interior.
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia: Cor La Xàntria (autor: Agència Catalana de Patrimoni)

Fotografia: Cor La Xàntria (autor: Agència Catalana de Patrimoni)
JPG |

Dossier de premsa: La Pedra Parla a Santa Maria de Vallbona

Dossier de premsa: La Pedra Parla a Santa Maria de Vallbona
PDF | 1066