El director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i del director de l’IRTA, Josep Maria Monfort, ha presidit la Taula Sectorial Agrària del Conill que s’ha dut a terme a la seu de PRODECA a Barcelona. La Taula ha comptat amb la presència de les Organitzacions Professionals Agràries Unió de Pagesos, i JARC, l’Associació d’Empresaris d’Escorxadors i Comerç d’aviram, conills, ous i caça de Catalunya, la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya, i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos. També hi han assistit, com a entitats convidades, MERCOLLEIDA i la Llotja de Bellpuig.
La posada en marxa de la Llotja de MONCUN i el seu funcionament durant les primeres setmanes, ha estat el tema que ha centrat la reunió de la Taula. El Director general d’Alimentació Qualitat i Indústries Agroalimentàries, ha destacat la importància de la posada en funcionament de llotja MONCUN, la qual és el resultat de la col·laboració entre la Llotja de Bellpuig i la de Mercolleida. El DARP valora positivament el fet que les dues entitats cooperin, i que conjuntament amb el sector aportin informació de la situació del mercat. En aquesta llotja hi participen agents de l’àmbit de la producció i de la transformació. La representació a MONCUN per part de la indústria, és encara petita, raó per la qual es demana implicació i col·laboració per tal que els preus obtinguts a la llotja siguin un reflex fidedigne i veraç de les operacions del mercat.
Tot i que s’ha posat de manifest la difícil situació en que es troba el sector del conill, es considera que eines com la llotja de MONCUN són molt necessàries, tot i que la creació és tan recent que cal donar-li un marge de temps per avaluar el seu funcionament. Mentrestant, cal treballar també en l’estratègia per anar definint les línies de treball per impulsar el sector.
A continuació, el director de l’IRTA ha presentat a la Taula el projecte que s’està portant a terme en Torre Marimon, on s’han habilitat unes instal·lacions dotades d’excel·lents mesures de bioseguretat, en les que s’està treballant en la selecció i millora genètica de les línies especialitzades de conills de carn per aptituds productives, reproductives i d’adaptació. Aquestes instal·lacions es podran visitar properament en una jornada de portes obertes que tindrà lloc el proper mes de setembre, la data de la qual serà comunicada al sector tan bon punt s’hagi determinat la data concreta.
Altres temes que s’han tractat per part de la Subdirecció general de Ramaderia, han estat les principals condicions a complir per part de les explotacions cunícoles publicades en el Decret 40/2014 de 25 de març d’ordenació de les explotacions ramaderes incidint, principalment, en aquelles que garanteixen les condicions de bioseguretat, com és el cas del tancat perimetral, pel qual es disposa fins el 17 d’abril de 2016 per a la seva instal·lació. També s’han exposat altres novetats en relació a les condicions d’ubicació de les explotacions ramaderes establertes a l’esmentat Decret.
Pel que fa a la sanitat, s’han presentat els resultats del Pla de vigilància de la malaltia hemorràgica vírica (MHV) i la mixomatosi, corresponents a l’any 2013 i 2014, i s’ha informat sobre la previsió de visites corresponents a la vigilància activa per aquest any 2015. Es preveu que, enguany, els Serveis Veterinaris Oficials del DARP, en col·laboració amb els veterinaris clínics, visitin granges per a la detecció de simptomatologia i mortalitat associada a les dues malalties, i procedir a la presa de mostres en cas de sospita.
Per últim, s’han comunicat les dades relatives a la sol·licitud d’adquisició de vacuna enfront la nova variant de la malaltia hemorràgica vírica que realitzen els veterinaris clínics al Servei de Prevenció en Salut Animal.