·     Aquest és un nou pas en el procés de modernització del sistema català d’innovació, orientat a situar Catalunya en una regió innovadora avançada.

·     A través dels Cupons d’Innovació, la Generalitat incentivarà les pimes a accedir als agents TECNIO amb ajuts d’entre 3.000 i 5.000 euros, amb un pressupost global d’1,5 milions d’euros.

 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, han presentat aquest dimarts el nou model de TECNIO, que deixa de ser una xarxa de centres per convertir-se en un segell que atorgarà la Generalitat als agents catalans que ofereixen tecnologia diferencial a les pimes.
 
La marca identificarà on es troba aquesta tecnologia diferencial, quines entitats l’ofereixen i els facilitadors que participen en el procés de transferència de tecnologia i coneixement. Així, per primera vegada, TECNIO s’obre també a empreses, institucions privades i altres agents del sistema d’innovació català amb l’objectiu de facilitar l’accés del teixit empresarial català a alts nivells d’innovació.
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha assegurat que “el Govern té un propòsit: convertir Catalunya en una regió líder en innovació a escala europea”. Per aconseguir-ho, ha dit Torres, cal un procés “d’entre 5 i 10 anys”, motiu pel quan s’han d’introduir canvis el més aviat possible en el model d’innovació català. El secretari ha subratllat que ja s’està treballant en aquest camp des de fa dos anys i que s’ha dut a terme un procés de reflexió per plantejar les modificacions necessàries.
 
En aquest sentit, ha destacat que cal “obrir el concepte d’innovació als elements intangibles i a la innovació oberta”, disposar d’una eina potent en innovació industrial com és Eurecat, que ja és una realitat present” i canviar la cultura corporativa dels centres tecnològics: són un instrument al servei de la innovació de l’empresa i al costat de les pimes, que són la base de la nostra economia i on s’ha de produir el major nombre d’innovacions”. Torres també s’ha referit a la importància que els nous ajuts que impulsa la Generalitat per a l’empresa “siguin útils: si una eina no funciona, la canviem, i per això ens calen mecanismes d’avaluació de les polítiques públiques així com un sistema d’intel·ligència en innovació”. Per últim, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha destacat la importància d’impulsar el binomi entre innovació i internacionalització i l’estructura de TECNIO. “Calen canvis significatius, s’ha d’ordenar, obrir i trencar barreres”, ha apuntat.
 
Així, l’evolució de TECNIO és un plantejament que respon a les noves dinàmiques d’innovació oberta, i que té per objectiu facilitar a l’empresa catalana l’accés a socis estratègics que els permetin resoldre els seus reptes tecnològics. D’aquesta manera, les empreses tenen l’oportunitat de crear productes nous, diferencials i amb alt potencial d’internacionalització. Alineat amb l’Estratègia RIS3CAT i l’Estratègia Industrial de Catalunya, es tracta d’un procés que situa la transferència tecnològica com un dels mecanismes clau per impulsar la innovació a Catalunya.
 
Ara, amb aquest nou plantejament, la Generalitat acreditarà com a agents TECNIO els desenvolupadors de tecnologia públics, com les universitats i els centres de recerca; els  desenvolupadors de tecnologia privats, com els laboratoris d’R&D corporatius i els centres tecnològics; i els facilitadors públics, com les oficines de transferència tecnològica. D’altra banda, no s’acreditaran però sí que s’han identificat altres agents facilitadors de tecnologia privats, com fons de capital risc, consultories, assessories i empreses de certificació. En les properes setmanes es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) els requeriments que els agents han de complir per poder optar a rebre el segell TECNIO. Després es durà a terme un procés d’avaluació que, seguint condicions d’elegibilitat i condicions valorables, atorgarà aquesta marca als centres, empreses o entitats durant 4 anys. Aquests agents obtindran la visibilitat i el reconeixement de la marca, serveis de difusió i comercialització de tecnologia, assessorament en cooperació internacional, informació preferent sobre activitats d’ACCIÓ, priorització en línies d’ajut i programes específics, activitats de treball en xarxa i capacitació en transferència tecnològica. Els agents hauran d’utilitzar i difondre la marca TECNIO i, segons el cas, aportar indicadors per tal que la Generalitat dugui a terme un seguiment periòdic.
 
Els Cupons d’Innovació
 
Per promoure la innovació oberta i l’accés de les empreses als membres de TECNIO, la Generalitat ha posat en marxa els Cupons d’Innovació, descomptes econòmics directes en forma de cupons. Entre el 2015 i el 2020 es destinaran 1,5 milions d’euros per donar ajuts a 480 projectes, que involucraran 2.000 persones i mobilitzaran una inversió de 3,3 milions d’euros. Els imports dels ajuts se situen entre els 3.000 i els 5.000 euros.
 
De fet, aquest instrument s’emmarca dins les diferents iniciatives que duu a terme la Generalitat per impulsar la innovació a Catalunya. A través dels Cupons d’Innovació, els Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament i les Comunitats RIS3CAT, el Govern català preveu mobilitzar 275 milions d’euros en innovació per part d’empreses catalanes en el període 2015-2020. També s’està reforçant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions, que ofereixen servei a més de 90 països. Una vintena d’aquestes delegacions ja han incorporat la nova funció d’innovació internacional.