El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, dóna suport a 70 projectes de foment de la llengua catalana presentats per 64 entitats sense ànim de lucre de tot Catalunya. Les subvencions s’adrecen a entitats, col·legis professionals, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i federacions esportives catalanes i es prioritzen les actuacions de promoció del català en els àmbits laboral i empresarial, de joventut i lleure, les actuacions que afavoreixin actituds positives en relació amb la llengua catalana, i també les que promoguin la interacció lingüística.
Els projectes del 2015
Els 70 projectes que han rebut suport del Departament de Cultura tenen un caràcter transversal, ja que pertanyen a àmbits tan diversos com la cultura (Associació FIC-CAT, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta...), la integració social (Associació Atzavara-Arrels, Fedelatina...), tecnologies (Associació Xarxa Digital Catalana...), el foment de la llengua (FOLC, Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia...), els joves i lleure (Grup de Joves del Singuerlín, Fundació Catalana de l’Esplai...) o organitzacions sindicals (CCOO, UGT...) i també empresarials. En aquest darrer àmbit destaquen entitats com PIMEC amb el projecte CATEMPRÈN, que és un servei de suport a la comunicació empresarial en català, o la Confederació de Comerç de Catalunya amb “Oberts al català”, projecte destinat a fomentar l’ús de la llengua en els sectors del comerç, el turisme i la immigració i pensat com a eina d’integració lingüística i cultural.
Projectes de 2014
Entre els projectes del 2014, n’hi ha 19 de dedicats a l’àmbit cultural, com ara els premis a l’entorn de la nit de les revistes i la premsa en català (de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català), els tallers de doblatge (de la Casa Orlandai) o el foment de la lectura (del Centre de Lectura de Reus). N’hi ha 13 que treballen el foment de la llengua des de l’àmbit de la integració social (Reintegra, Apado, Presme, Ared, Punt de Referència, etc.) i que, per tant, conviden a conèixer i difondre la llengua catalana entre un col·lectiu social encara poc integrat. Hi ha 11 projectes adreçats a l’àmbit dels joves i el lleure, liderats per entitats que ja fa anys que s’hi dediquen (La Roda, Pere Tarrés, Centre d’Estudis de l’Esplai...). També l’àmbit de les organitzacions empresarials o sindicals tenen un pes molt important a l’hora de fomentar productes, recursos i serveis que han de ser un model de normalitat (Confederació de Comerç de Catalunya, PIMEC, Fondo Comerç, Joves Empresaris de Girona, CECOT, CCOO, UGT, etc.).
Prestigi cultural i normalitat d’una llengua
El suport del Departament de Cultura no tan sols té com a objectiu incrementar la llengua catalana en l’àmbit laboral, empresarial, de la joventut o el lleure o fer créixer les actituds positives que en facin augmentar l’ús, sinó també vetllar perquè es difonguin productes, recursos i serveis per facilitar-ne l’ús, o perquè es promogui la interacció lingüística en català, com el que es fa, per exemple, amb el programa del Voluntariat per la llengua, promogut per la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística. Es tracta, doncs, de sensibilitzar les entitats, així com usuaris o consumidors, que el prestigi econòmic i cultural d’un país es basa també en la normalitat d’una llengua.
Web entitats