- En la darrera sessió de control del Parlament, el cap de l’Executiu ha fet un balanç “raonablement positiu” d’aquesta legislatura i ha destacat que “finalment podem parlar d’un clima econòmic millor”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit aquest migdia, durant la sessió de control del Parlament de Catalunya, en el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S perquè “la situació del país ha canviat i no podem fer el de sempre per abordar-la”. El cap del Govern ha recordat que s’avancen les eleccions perquè no s’ha pogut arribar a un acord amb el Govern espanyol, i “cal saber si hi ha una majoria a favor de l’Estat independent”. Per això, ha defensat que “no són uns comicis bàsicament per triar un president, sinó per intentar convèncer la majoria de la gent perquè guanyi el Sí, perquè creiem que aquest és el camí”.
El cap de l’Executiu ha remarcat que en democràcia s’han d’escoltar els ciutadans “com s’ha fet en altres països europeus”, i ha reclamat aquest esperit democràtic al Govern espanyol. “La pregunta que se’ls ha de fer és si algun dia ens escoltaran, si algun dia seuran a la taula com a gent civilitzada i normal, o seguiran fent el hooligan com fins ara?, ha dit.
El president ha alertat, durant la seva intervenció, sobre “l’estratègia de la por” que ha assegurat que ens arriba des de diferents estaments de l’Estat. Per contrarestar aquesta situació, Mas ha afirmat que “res millor que explicar la realitat a Catalunya, perquè rebrem moltes intoxicacions i desinformacions, absolutament interessades, per intentar que tinguem por, perquè és la manera de tenir-nos tenallats i engabiats”.
Artur Mas ha emmarcat en aquesta estratègia “de la confusió i la por”, les informacions que posen en dubte el futur de les pensions i el volum del deute públic en una Catalunya independent. “Les pensions estan més assegurades i poden ser millors en una economia i en un país que té més proporció de gent treballant i millors salaris, i aquest és el cas de Catalunya”, ha subratllat. I en referència al bilió d’euros de deute públic acumulat per l’Estat espanyol, el president ha aclarit que la part que correspon a les institucions catalanes és de 65 o 70 mil milions d’euros i no el 22% del total com s’ha dit. Per això, Mas ha explicat que si no s’arriba a un acord amb el Govern espanyol per repartir aquest deute, si “Catalunya es constituís en un estat, tindria un dels endeutaments més baixos de tota la Unió Europea i del món”.
Balanç raonablement positiu de la legislatura
Durant la sessió de control, la darrera d’aquesta legislatura, el president Mas ha aprofitat per fer balanç d’aquest mandat, que ha qualificat com a “raonablement positiu atenent les condicions i circumstàncies que ha viscut no només Catalunya sinó bona part dels països europeus i el conjunt de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, ha destacat que “finalment podem parlar d’un clima econòmic millor, en què s’estan creant empreses noves al país, més que no pas se’n tanquen; podem parlar de creació de llocs de treball i que portem 24 mesos a Catalunya amb reducció sistemàtica de l’atur”. Per això, ha conclòs que “no es poden fer balanços igual de catastrofistes que fa 3 o 4 anys”.
Pel que fa a les polítiques socials, Artur Mas ha subratllat que “hem pogut aguantar els serveis públics fonamentals d’aquest país amb molts menys diners”. I s’ha referit en concret als hospitals, als centres d’atenció primària, als centres de salut mental, a les escoles, a les llars d’infants, a la lluita contra pobresa, a les polítiques d’habitatge i a les 50.000 persones ateses per la llei de la dependència.
El president també ha fet balanç de l’activitat parlamentària i ha posat en relleu que “s’han aprovat lleis de màxima significació, com la de transparència i d’accés a la informació, que és modèlica a nivell no només espanyol, sinó també europeu, i molt exigent”. Artur Mas ha afegit que “era un tema necessari, urgent” i ha dit que “qualsevol Govern que hi hagi a Catalunya haurà de respondre amb molta energia per les exigències d’aquesta llei”.
El cap de l’Executiu també ha aprofitat aquest darrer ple per “agrair al conjunt de diputats i diputades la feina que s’ha fet, en condicions difícils”. S’ha referit a la col·laboració que hi ha hagut entre els grups de Convergència, Unió i ERC, que “han sigut les formacions polítiques que han ajudat a impulsar i a resistir en aquests moments tan complicats”, però també ha fet extensiu aquest agraïment “a d’altres formacions polítiques i diputats que amb la seva feina de cada dia han treballat al més seriosament i positivament que han sabut per intentar tirar endavant coses importants”.