El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) va autoritzar el 8 de juliol passat una nova quota per transformar en suc préssecs, nectarines i paraguaians retirats del mercat per a la distribució gratuïta a entitats benèfiques. La quantitat màxima fixada és de 20.000 tones, que es podran transformar durant els mesos de juliol i agost.
 
Per altra banda, davant l’ampliació del tancament de fronteres rus a les produccions agràries comunitàries fins a l’agost de 2016, la Comissió Europea va presentar el 16 de juliol passat una proposta de reglament de mesures excepcionals de suport al sector de fruita i hortalissa.
 
Es tracta d’una pròrroga de les mesures excepcionals vigents fins al passat 30 de juny, en què, a més a més dels productes anteriorment previstos en el Reglament (UE) 1031/2014, també s’hi inclouen préssec i nectarina. Les operacions de retirada i collita en verd o no collita podrien començar el proper 1 d’agost, o el dia de publicació del Reglament si fos posterior, i finalitzarien en esgotar-se les quantitats assignades o el 30 de juny de 2016.
 
El projecte de Reglament assigna una quota a cada Estat membre fins a un llindar de 755.000 tones per al conjunt de la UE. Espanya, amb una quota de 129.350 tones, és el segon país amb major nombre de tones, per darrere de Polònia. La distribució de la quota espanyola pels diferents productes quedarà de la següent manera: 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics, 7.600 tones de poma i pera, 5.000 tones de pruna, raïm de taula i kiwi i 22.900 tones de tomàquets, pastanaga, cogombre, cogombrets i pebrot dolç.
 
La quota de 20.000 tones de préssec, nectarina i paraguaià per transformar en suc es podrà emprar per les organitzacions de productors OPFH en el marc dels seus programes operatius, des de la signatura dels acords entre les entitats caritatives i indústries, i, a partir de l’1 d’agost, podrà emprar-se per a retirades realitzades en el marc de les noves mesures excepcionals.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.